Propratno pismo – jedan od 3 najvažnija alata za dobijanje posla (iskustvo prodajnog savetnika sa sajta poslovi.infostud.com)

Autor - Miloš Zvekić | Tražim posao

nov 02

Koliko vam se puta desilo da konkurišete na treći oglas tog dana? A na sedmi te nedelje? Ko će za svaki konkurs pisati posebno propratno pismo? Koliko ste puta pomislili „Daj da samo promenim ime firme i još par sitnica, niko to ne čita svakako.“? Ali, da li je to stvarno tako? Moje iskustvo kaže NE.

Ja sam Miloš i prodajni sam savetnik na sajtu za zapošljavanje Poslovi.infostud. Deo mog posla je svakodnevni kontakt sa poslodavcima koji su u potrazi za pravim radnicima za svoje firme. Od velikih inostranih korporacija koji traže izgrađene profesionalce sa iskustvom do sitnih preduzetnika koji traže novog člana svoje male radne porodice, svi oni žele motivisanog i odgovornog radnika. Zato je važno da se predstavite na pravi način.

Šta mogu da postignem propratnim pismom?

Pomoću propratnog pisma vi uspostavljate prvi kontakt sa poslodavcem, a dobar prvi utisak je jedan od najjačih alata u dobijanju posla. Tu imate priliku da poslodavcu date do znanja zašto da izabere baš vas. Šta je to što vi znate i u čemu to imate iskustva koja ćete moći da primenite i obavljate taj posao bolje od svih drugih koji su se prijavili.

Često sam imao prilike da u razgovoru sa poslodavcem o tome koga je zaposlio preko oglasa na našem sajtu sa druge strane žice čujem „Biografija mu je bila ok ali oduševio me je propratnim pismom!“.

Problem kod CV-a je što kroz njega oni ne vide ko ste vi stvarno, šta i zbog čega volite da radite i šta je to što vas pokreće.

Svakako, vaš CV treba da bude sadržajan, lepo formatiran i koncizan. Naravno, retki su slučajevi da će vam neko ponuditi posao, a da ih niste prethodno očarali na intervjuu. Ali između čitanja vaše biografije i poziva na intervju poslodavac mora da napravi još jedan mali, ali vrlo važan korak. Kako da iz mora biografija on izabere baš vas i da vam šansu da na razgovoru pokažete da ste vi onaj koga je tražio?

Na primer, vrlo su česte radne pozicije na kojima se traži poznavanje engleskog jezika, rad na računaru, određeno obrazovanje, iskustvo i slično. Ako konkurišete na jedno takvo mesto, iz vašeg CV-a poslodavci vide kako vi stojite na svim tim poljima. Takođe, oni mogu zaključe da su (vrlo verovatno) dobili bar još 2, 3 prijave od kandidata, koji su završili istu školu i imaju slična radna iskustva. Često oni dobro govore engleski i možda se još na jednom jeziku sporazumevaju. Barataju internetom, ekselom, vordom i još po štošta znaju da urade na računaru. Ono što može da vas izdvoji jeste – vaše propratno pismo.

 

Popratno pismo će imati najjači efekat ako…

U njemu je bitno da napišete nešto više o svom prethodnom radnom iskustvu i potkrepite to brojkama. Ukoliko se profit u vašoj prethodnoj firmi povećao od momenta vašeg dolaska, ukoliko ste ostvarivali i premašivali svoje ciljeve ili doprineli na neki drugi način na svojim prethodnim radnim mestima, nemojte se stideti da se time pohvalite.

Takođe, poslodavci vole da čuju zašto biste želeli da radite baš za njih. Dajte im do znanja da znate ko su i čime se bave. Čak i ako ste tek tada pročitali osnovne informacije o kompaniji za koju ste prvi put čuli, znači im da ste se potrudili da saznate još nešto dodatno o njima pre nego što ste konkurisali na njihov oglas.

Kroz propratno pismo možete da prenesete svoju emociju, motivaciju i želju za uspehom. Poslodavac koji to oseti razviće i sam želju i motivaciju da vas upozna. Upravo to i jeste cilj konkurisanja na bilo koji oglas, da se otšrkinu vrata novog posla tako što ćete sebi obezbediti poziv na intervju.

I zato ne odustajte i ne otaljavajte svoje propratno pismo jer ono je često jednako važno kao vaš CV i nastup na razgovoru za posao i igra svoju, veoma bitnu ulogu u procesu dobijanja posla.

Dobro napisano propratno pismo, sa iskreno izraženim ciljevima i stavovima, iskustvima i motivacijom može da pomogne u nameri da vam poslodavac da šansu. To neće uvek biti vaš posao iz snova, ali možda ćete baš na njemu steći iskustvo na osnovu kojeg ćete sutra-prekosutra biti ozbiljan kandidat za posao koji bi zadovoljio vaše želje i ambicije. Ta dodatna stavka u biografiji, uz, naravno, kvalitetno propratno pismo će vas jednog dana dovesti tamo gde želite i zaslužujete da budete.

Prati

O autoru: Miloš Zvekić

Kao prodajni savetnik na sajtu Poslovi.infostud često imam prilike da pričam sa poslodavcima o procesu zapošljavanja iz njihovog ugla. To iskustvo želim da prenesem i na sve naše čitaoce koji traže posao i tako im pomognem na njihovom putu ka poslu iz snova. Kad nisam na poslu volim da igram i pratim sport. Veliki sam poklonik i fantazi sporta koji postaje sve popularniji i kod nas. Čak pišem i kolumnu u vezi sa fantazi NBA za jedan američki sajt. Volim da provodim vreme sa društvom uz gitaru ili neku dobru društvenu igricu.