Srđan Olman: Drugi su tokom raspusta čitali samo lektiru, a ja i vodomere

Autor - Redakcija Poslovi Infostud | Želim da napredujem u karijeri

jul 15

Probudiš se ujutru kao novinar, odeš na posao da obaviš zadatak na koji te je urednik poslao, a uveče se kući vratiš kao stendap komičar. Pa, neka posle neko kaže da život nije pun iznenađenja!  

Da je to zaista tako može da posvedoči Srđan Olman, rođeni Subotičanin sa trenutnim prebivalištem u Beogradu, koji se iznenada našao u ovom „ozbiljnom svetu komične priče“.  

Jedan od najuspešnijih stendap komičara na prostoru bivše Jugoslavije maštao je o tome da postane glumac, da bi na posletku na scenu zakoračio na neki sasvim drugi način. Objasnio nam je Srđan koliko su ta dva posla zapravo različita, ma koliko se sa strane činilo da su slična, ali pre svega toga, otkrio nam je koji mu je to posao doneo prvi novac.  

– Otac je radio u Vodovodu u Subotici, pa sam tokom raspusta, čini mi se da je to bio osmi razred, očitavao vodomere. Dok su moji drugari čitali samo lektire, ja sam ulazio u šahtove i pored knjiga čitao ko je koliko vode potrošio. Bio je to posao od šest ili sedam dana mesečno, radilo se oko pet sati i nije bilo lako. Dobiješ rejon u kojem treba da očitaš potrošnju vode, a ja sam nekako uvek dobijao druge delove Subotice, ne onaj u kojem sam živeo, pa mi se nije ni događalo da „posetim“ nekoga koga poznajem.  A na kraju, kad sve to završiš dobiješ platu od koje možeš sebi nešto da kupiš. Premalo je to bilo za letovanje, ali imao sam svoj dinar što mi je bilo veoma bitno – kaže za Infostud Olman.  

Ne treba odbijati poslove koji su slabo plaćeni, oni donose iskustvo  

Nešto kanije, kada je već krenuo u srednju školu, Srđan je nastavio sa letnjim poslovima koji su bili daleko isplativiji od čitanja vodomera.  

Srđan Olman kaže da nije mogao ni da pretpostavi da će se baviti stendap komedijom

– Kao srednjoškolac sam radio i kao stolar i tada sam već mogao sebi da finansiram letovanje. Istina, ne baš kompletno, ali sam platio dobar deo odlaska na more. E, nakon toga sam otišao u Ameriku, kroz program „work and travel“, koji studentima širom sveta omogućava da odu u ovu zemlju i tamo rade nekoliko meseci. Tokom tog perioda sam radio na benzinskoj stanici, bio sam noćni mesar, radio i kao baštovan. Sećam se, bilo je nekoliko studenata iz Meksika i ja. Tokom tih meseci sam naučio šta znači kad imaš teškog šefa, kad te kolega „cinkari“ za svaku grešku. To iskustvo je bilo od neprocenjivog značaja za svaki drugi posao koji sam potom radio – kaže Olman za Infostud.   

Prisećajući se toga šta je sve radio pre nego što je odlučio da postane novinar, Olman ističe šta smatra da je veliki problem današnje omladine.  

– Ukoliko mene pitate, današnje generacije prave grešku što bez pogovora odbijaju poslove koji su slabo plaćeni. To nije dobro. Takve poslove treba prihvatati jer ćeš kroz njih dobiti mnogo više od plate.  Naučićeš šta ti se sviđa, a šta ne, šta možeš, a šta ti ne ide, i ono što je možda i najvažnije – kako da se odnosiš prema obavezama. A novac će doći kasnije, kada sve to prođeš – ističe on. 

Pre 15 godina moje zanimanje u Srbiji nije ni postojalo  

Kada je Srđan bio u osnovnoj školi, posao koji on trenutno radi nije ni postojao u Srbiji.  

– Nisam mogao da pretpostavim da ću se baviti ovim poslom. Tim pre što je stendap u Srbiju stigao tek pre oko 15 godina. Moja želja je bila da postanem glumac i mnogo mi ljudi kaže: „Pa, eto, konačno si uspeo, i to što radiš je neka vrsta glume“. Ne, ne i ne. To uopšte nije tako. Imam mnogo prijatelja iz sveta glume i oni mi kažu da nikada ne bi mogli da se bave stendap komedijom. Osnovna razlika je u tome što se glumci „sakrivaju“ iza uloge koju imaju, a mi pričamo svoja iskustva. Ja sam na sceni Srđan Olman i niko drugi. I zato kažem da su mi sva iskustva koja sam doživeo u životu radeći druge poslove dragocena. Jer, kao stendap komičar, ne možete da pričate o onome što niste doživeli. To se odmah primeti na sceni – tvrdi Olman za Infostud. 

A za kraj , hajde da se vratimo na početak. Kako je to nekadašnji čitač vodomera, stolar, „pumpadžija“, mesar i baštovan stigao do stendap komedije.  

Osam godina sam radio na jednoj subotičkoj televiziji kao novinar i jednog dana sam otišao da napravim prilog o takmičenju u stendap komediji. Oni u tom trenutku nisu imali dovoljan broj prijavljenih kandidata i kolege su me nagovorile da se prijavim. I tako je sve krenulo. Moja ideja je bila da vidim kako to sve izgleda, da naučim nešto novo, a ispostavilo se da sam pobedio, pa sam se posle toga potpuno posvetio stendap komediji – otkriva Srđan. 

FOTO: Damir Vujković

O autoru: Redakcija Poslovi Infostud