Šta ako ste na porodiljskom a ugasi se firma u kojoj radite?

Autor - Milan Predojevic | Pravnik odgovara

sep 13

Prema Zakonu o radu, zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada zbog trudnoće i porođaja (porodiljsko odsustvo), kao i odsustvo sa rada radi nege deteta, u ukupnom trajanju od 365 dana za prvo i drugo dete, dok za treće i svako naredno dete to pravo traje dve godine.


Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj. Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja. Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta (u daljem tekstu ćemo ova dva vezana odsustva zvati jednim imenom: porodiljsko odsustvo) zaposlena žena (odnosno otac deteta) ima pravo na naknadu zarade u skladu sa zakonom.
Naknada zarade, odnosno naknada plate za vreme porodiljskog odsustva i visina te naknade uređeni su Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom. Propisano je da naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva, ostvaruju lica u radnom odnosu, odnosno zaposleni kod pravnih i fizičkih lica. Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, utvrđuje se na osnovu zbira ostvarenih zarada (na koje su plaćeni doprinosi) za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Donošenje rešenja o pravu na naknadu zarade, kao i obračun naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva, vrši nadležna služba lokalne samouprave na osnovu podnetog zahteva porodilje, uz koji ona dostavlja rešenje poslodavca o porodiljskom odsustvu.
Dakle, zakon pravo na naknadu zarade tokom porodiljskog odsustva vezuje za porodilju koja je u radnom odnosu.

Samo zaposlena žena ima zaradu, te jedino zaposlena žena može da ima bilo kakvu naknadu zarade, u ovom slučaju govorimo o naknadi tokom porodiljskog odsustva.
Pošto samo lice koje je zaposleno ima pravo na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada, pitanje o tome kakav je status porodilje u pogledu isplate naknade zarade kada prestane radni odnos zbog gašenja firme, tj. prestanka rada poslodavca, tema je ovog teksta.

Zakonska zaštita porodilje od otkaza

Prema Zakonu o radu, u pogledu otkaza ugovora o radu, trudnica i porodilja uživaju posebnu zaštitu. Porodilja jeste zaštićena od otkaza od strane poslodavca, čak joj se produžava i ugovor na određeno vreme ako istekne, te isti mora da traje najmanje do okončanja porodiljskog odsustva. Međutim, radni odnos može prestati nezavisno od volje porodilje i volje poslodavca u slučaju prestanka rada poslodavca. Navedeni osnov je propisan članom 176. Zakona o radu – zaposlenom prestaje radni odnos nezavisno od njegove volje i volje poslodavca u slučaju prestanka rada poslodavca, u skladu sa zakonom.
Kada prestane radni odnos, zaposlena porodilja više nema pravo na zaradu, pa tako ni na naknadu zarade.

Kakve su mogućnosti

Nakon što porodilji prestane radni odnos zato što je došlo do gašenja firme u kojoj je radila, da bi nastavila da prima bilo kakvu vrstu isplate, ima dve opcije na raspolaganju: jedna je da zasnuje radni odnos kod nekog drugog poslodavca, a druga mogućnost je da se prijavi kod Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: NSZ) radi isplate novčane naknade za nezaposlena lica.
Odmah ćemo istaći da je prva opcija finansijski povoljnija za porodilju zato što zasnivanjem novog radnog odnosa ponovo stiče pravo na zaradu, a pošto je i dalje na porodiljskom, sledstveno tome ima pravo na naknadu zarade. Porodilja u tom slučaju nastavlja da prima porodiljsku naknadu u istoj visini u kojoj je do tada primala, dok je trajao radni odnos kod prethodnog poslodavca.

Ukoliko, pak, porodilja ne može da nađe poslodavca sa kojim bi zasnovala novi radni odnos, ima mogućnost da se u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa prijavi kod NSZ radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu za nezaposlena lica. Visina novčane naknade za nezaposlena lica kod NSZ znatno je niža od nakande zarade za vreme porodiljskog odsustva, jer se ne radi o naknadi pune zarade. Pošto visina novčane naknade kod NSZ nije tema ovog teksta, nećemo detaljno izlagati kako se izračunava, ali dovoljno je da naglasimo da je takvo primanje znatno niže od naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva.

Prijava Nacionalnoj službi za zapošljavanje

Lice, odnosno porodilja, kojoj je prestao radni odnos (a nije u mogućnosti da odmah zasnuje novi radni odnos) upućuje se da se prijavi NSZ radi primanja novčane naknade za nezaposlena lica, koja je regulisana Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu ćemo ovaj zakon nazivati Zakon o zapošljavanju).

Članom 66. Zakona o zapošljavanju je propisano da obavezno osigurano lice ima pravo na novčanu naknadu ako je bilo osigurano najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci, dok je članom 67. istog zakona propisano da nezaposleni ima pravo na novčanu naknadu u slučaju prestanka radnog odnosa ili prestanka obaveznog osiguranja, po osnovu prestanka rada poslodavca.

Prema članu 72. Zakona o zapošljavanju propisana je sledeća dužina trajanja prava na novčanu naknadu:

1. tri meseca, ako ima staž osiguranja od jedne do pet godina;

2. šest meseci, ako ima staž osiguranja od pet do 15 godina;

3. devet meseci, ako ima staž osiguranja od 15 do 25 godina;

4. dvanaest meseci, ako ima staž osiguranja duži od 25 godina.

Ukoliko se po ovom računanju dužine trajanja novčane naknade dođe do situacije da ona traje kraće od onog perioda koliko bi porodilji trajalo porodiljsko odsustvo, isplata novčane naknade se nastavlja sve do isteka onog vremena koliko bi porodilja bila na porodiljskom odsustvu. Primera radi, ako porodilja kojoj je prestao radni odnos ima manje od pet godina staža pre nego što joj je prestao radni odnos, te bi inače imala pravo na novčanu naknadu kod NSZ u trajanju od tri meseca, isplata se ipak nastavlja i nakon tri meseca. Isplata tada traje onoliko koliko bi istoj porodilji trajalo porodiljsko odsustvo, da se firma u kojoj je radila ranije nije ugasila. Ovo stoga jer jer je članom 73. Zakona o zapošljavanju propisano da se “isplata novčane naknade nastavlja za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta, prema propisima iz oblasti rada ili drugim propisima kojima se reguliše odsustvo sa rada“.
S obzirom da nije svakoj porodilji ostalo isto vremena do isteka porodiljskog odsustva u momentu kada joj se ugasi firma, nastavak isplate novčane naknade do isteka porodiljskog odsustva se utvrđuje za svaki konkretan slučaj.

Prema tome, isplata bi trajala jednako dugo kao i da porodilja nije ostala bez posla, ali opet naglašavamo – ne u istoj visini kao što je bila nakanda zarade. Novčana naknada kod NSZ znatno je niža od naknade zarade koju bi primala da je ostala u radnom odnosu, ili da se ponovo zaposlila odmah nakon što joj je prestao pretodni radni odnos.

Šta ako porodilja nema dovoljno staža za novčanu naknadu kod NSZ?

Lice, odnosno porodilja, kojoj je prestao radni odnos zato što je došlo do pestanka rada poslodavca, a nema dovoljno staža osiguranja pre prestanka radnog odnosa da bi ostvarila pravo na novčanu naknadu kod NSZ (jer nema 12 meseci neprekidnog staža, niti 12 meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci), neće ostvariti to pravo samo zato što je porodilja kojoj još uvek nije isteklo porodiljsko odsustvo.
Prema tome, ako uslov za novčanu naknadu za nezaposlena lica u pogledu godina staža osiguranja pre prestanka radnog odnosa nije ispunjen, jedin opcija za bilo kakvu isplatu je ponovno zasnivanje radnog odnosa.

Ukoliko porodilja nakon prestanka radnog odnosa sa gašenjem firme u kojoj je radila ne zasnuje odmah radni odnos kod drugog poslodavca, niti ima dovoljno godina staža osiguranja da bi ostvarila pravo na novčanu nakandu kod NSZ, nažalost ostaje bez blo kakvih primanja.

O autoru: Milan Predojevic

Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Ima dugogodišnje radno iskustvo u oblasti radnog prava i socijalnog osiguranja. Svakodnevni kontakt sa građanima koji su u potrazi za poslom ili menjaju radno mesto pružio mu je uvid u probleme sa kojima se uglavnom susreću. Siguran je da njegovo lično profesionalno iskustvo može da pomogne u pronalaženju odgovora na pitanja koja kandidati na sajtu najčešće postavljaju