Šta je dobro reći o sebi na razgovoru za posao iako vas ne pitaju

Autor - Dušica Vuković | Tražim posao

apr 12

Želeći da se pripremim za pisanjem ovog teksta što temeljnije, obavila sam intervju sa nekoliko HR-ova iz naše kompanije i pitala ih pitanje iz naslova. Odgovor na postavljeno pitanje me je iznenadio jer su se svi složili da odgovor jeste važan ali da nema tačne formule kako on treba da glasi.

Postoje samo okviri u kojima je poželjno da se kandidat kreće.

Da li ste puzla koja nedostaje?

Svrha intevjua je da HR proveri da li ste vi puzla koja nedostaje celoj slici. Dakle, da kada se uveri da vi zaista možete kvalitetno da obavljate posao, da li ste vi osoba koja će se uklopiti u celokupnu kulturu kompanije i već postojeću „ekipu“.

Ceo razgovor ima nekoliko segmenata, a prvi (uvodni) segment je onaj u kom vi treba da kažete nešto o sebi. Pre saveta o tome šta je dobro da kažete, važno je pomenuti da ovim uvodnim delom vi zapravo kreirate neki prvi utisak o sebi koji kasnije (u daljem toku razgovora) može da se menja. Činjenice koje vi ovde iznesete treba da vam posluže da prevaziđete tremu i da se opustite kako bi HR mogao lakše da porazgovara sa vama o ključnim veštinama i iskustvu koji su neophodni za ova posao.

Poznato je da prilikom razgovora za posao, HR-u ništa ne zvuči lepo kao istina, pa kada vam postave očekivano pitanje „Recite nam nešto o sebi…“, pre svega birajte ključne informacije koje vam mogu pomoći da se dodatno dokažate kao prava osoba za kompaniju. Ovom prilikom nemojte koristiti informacije koje ste vać naveli u CV-ju. Pričajte o svemu onome za šta nije bilo mesta u CV-ju ali vam može pomoći prilikom zaposlenja.

Hobi upotpunjuje sliku o vama

Tako na primer, možete istaći neki od hobija koji bi upotpunio sliku o vama kao kompetentnom kanidatu ili segment nekog iskustva koje nije relevantno za ovu poziciju ali vam može pomoći da upotpunite sliku o vama. Odličan primer gde bi hobi mogao da vam pomogne je ukoliko se bavite prodajom unikatnog nakita ili ukrasnih predmeta a konkurišete na poziciju iz oblasti marketinga ili prodaje. Saznanja koja ste stekli plasirajući svoje proizvode na tržiste će vam pomoći i u budućem poslu.

Ono što nekada zna da bude veoma ograničavajuć faktor za vreme intervjua je trema kandidata zbog koje zapravo ne mogu da iskažu sav svoj pootencijal. Ako ovo iskreno i otvoreno podelite sa HR-om, on će vam pomoći da se opustite i da se prikažete u željenom svetlu. U ovakvim situacijama krenite da pričate o stvarima koje su vam dobro poznate i o temama u kojima se osećate „udobno“.

Niste ispred školske table

Čak iako smo rekli da je poželjnije da pričate o informacijama kojih u CV-ju nema, ako se ničega ne setite, pričajte o obrazovanju ili prethodnom radnom iskustvu, pa čak i o porodici ako je to ono sa čim se identifikujete. Ukoliko se bavite sportom, slobodno pričajte i o tome. Uspeh u sportu je povezan sa činjenicom da ste istrajni, uporni, možda timski igrač i sl. A to sve možda bude od velikog značaja HR-u sa kojim razgovarate.

Ne pristupajte celom postupku kao odgovaranju pred tablom u školi. Ovde nema tačnih i pogrešnih odgovora. Krenite od imena i onoga što vas zanima i što volite, istaknite stvari u kojima ste dobri bez obzira da li je povezano direktno sa poslom. Držite se onoga što zovemo lepim vaspitanjem i dobrim manirima.

Suština svega što kažete može da doprinese da kreirate dobar utisak kod sagovornika i da taj neko poželi da vas zaposli. Ali, čak iako ne briljirate u ovom segmentu ne zaboravite da je suština u drugom delu razgovora. Tada će HR da ispita vaše kompetence i aspekte ličnosti po kojima će zaključiti koliko se zapravo uklapate u kompaniju.

Tako da razgovorom o sebi imate priliku da „pomognete sebi“ ali ništa neće biti zaključeno samo na osnovu ovoga, biće vam pruženo još nekoliko prilika da pokažate šta možete.

O autoru: Dušica Vuković

Još uvek otkriva svoje super moći... Za sad stručnjak za (ne)verbalnu komunikaciju, dobro raspoloženje i smeh... Razume, saoseća i ne sudi. A pisanje obožava... Na radno mesto dolazi kao član ekipe korisničke podrške, (nadam se) dobar kolega i neko ko voli ono što radi...