U istoj kompaniji, na istoj poziciji godinama…Kako to da promenim?

Autor - Dušica Vuković | Želim da napredujem u karijeri

nov 16

Volite kompaniju za koju radite, sa vama se dobro postupa i poštujete ono za šta se oni zalažu. Ipak, niste potpuno zadovoljni svojim poslom. Možda vam je dosadilo ono što radite ili jednostavno ne vidite put ka karijeri usmeren ka vertikalnom napredovanju sa trenutnog mesta. Evo dobrih vesti: Možda nećete morati da napustite kompaniju da biste napravili promenu. Interna pomeranja unutar kompanija se dešavaju stalno. Ljudi se prebacuju iz jedne uloge u drugu ili u različita odeljenja iz više razloga.

Uzmimo mene za primer: ovo je 13. godina kako radim u kompaniji Infostud grupa. Između ostalog ono što me najčešće pitaju je: „Kako ti nije dosadilo toliko dugo na istom poslu?“. Da sam ostala na istoj radnoj poziciji, verovatno bi mi dosadilo, ali srećom mogla sam da menjam radno mesto. Sada radim u korisničkoj podršci i to mi je 4. pozicija u okviru kompanije. Iskreno verujem da je razlog uspeha na ovoj radnoj poziciji direktna posledica sakupljanja znanja na svim prethodnim radnim mestima. Kod nas u kompaniji ovo nije usamljen slučaj, naprotiv, dosta je kolega koji su promenili svoja radna mesta. Postoje i obrnuti primeri, odnosno kolege koje su dugo u firmi i nisu menjali radno mesto jer im to nikada nije odgovaralo.

Osetiti pravi momenat

Kada se pomene „pomeranje“ unutar iste kompanije uglavnom se misli na radno mesto na višoj hijerarhijskoj poziciji, odnosno vertikalna pomeranja. Međutim, horizontalna pomeranja mogu biti i više nego korisna. U ovakvim pomeranjima jako je važno „predvideti“ momenat za tako nešto. Ne bi trebalo da dođe do kompletnog zasićenja prethodnim radnim mestom već promenu treba tražiti kada osetite momenat da vam je radno mesto pružilo sav svoj potencijal.

Ako vam je zaista potrebna promena i želite da se upustite u nešto novo, ali ne želite da napustite kompaniju, postoje neke stvari koje bi prvo trebalo razmotriti pre nego što se prijavite za interno radno mesto. Evo pet stvari koje tom prilikom morate imati na umu:

1. Pre svega budite iskreni sami prema sebi da li težite ka vertikalnom ili horizontalnom pomeranje?

Vertikalno pomeranje je često percipirano kao poželjnije  jer tu imate priliku da nekome budete šef i uglavnom plata bude nešto veća. Međutim, važno je da budete iskreni prema sebi i da definišete da li će vas radna pozicija šefa ispuniti i da li znate šta sve podrazumeva to radno mesto. Ako je horizontalno pomeranje nešto što vas zanima, odnosno ako se osećate zaglavljeno u kolotečini ili jednostavno želite da isprobate drugu vrstu posla – ovo je pravi izbor. Možda nećete zaraditi više novca ili koristi, ali steći ćete dodatno iskustvo i biti motivisani potpuno novim i drugačijim izazovima.

2. Da li će vam se svideti posao?

Jako je važno da definišete koji je razlog zbog kog želite da promenite radno mesto. Ako vam je dosadašnja pozicija dosadila, potez može imati puno smisla – uživanje u onome što radite može biti jednako važno za vašu karijeru kao i novac koji vaš rad donosi. Pre nego što se prijavite za interno radno mesto, pažljivo pogledajte šta bi podrazumevao vaš novi posao i uporedite ga sa onim što trenutno radite. Šta vam se više sviđa?

Verovatno da neće sve kolege biti ok

3. Kakav je novi tim kom treba da se priključite?

Iako je kompanija u kojoj radite načelno sjajna, to ne znači da će njeni pojedinci svi biti ok. S obzirom na vreme koje provodite na poslu i na to da ste veliki deo dana usmereni na iste ljude, treba da budete sigurni da ćete se sa njim uklopiti i da vam život zbog njih neće biti komplikovaniji.

4. Ima li prostora za promene ili napredovanje?

Dolazeći na novu poziciju shavatate da postoji šansa da vam i novo radno mesto vremenom postane „tesno“ te je jako važno da budete sigurni da će to za neko vreme biti opcija. Nije loše da promislite ni da li je u slučaju da ne postoji prostor ni za promenu niti za napredovanje, ovo kompanija za vas. Ukoliko shvatite da kompanija zapravo ne može da ispuni vaša očekivanja bolje je na vreme da razmislite o opcijama.

5. Šta vaš šef misli o ovome?

Jako je važno da o ovome razgovarate sa šefom i da on/ona bude upućen u ceo proces donošenja odluke. Prvo, zato što će možda razgovor sa njim vama pomoći da razumete razloge iz kojih vam je potrebna promena. Drugo, zato što vas poznaje i vrlo verovatno može da predloži poziciju koja bi vam odgovarala ili da sugeriše neko rešenje sa kojim bi vi bili zadovoljni. Sa druge strane iskrenost i otvorenost u ovakvim potezima je jako važna jer to mnogo govori o vama i vašim vrednostima.

Stići do posla na kojem se uživa

Vratiću se svom primeru…

Svaki put kada sam menjala poziciju, prethodnu sam prerasla i nedostajali su mi veći izazovi i veća dinamika u poslu. Verujem da sam sada došla do nečega u čemu realno jako uživam ali ne znači da se u nekom momentu neće iskristalisati situacija i da ću ja opet promeniti radno mesto. Kako god bilo, važan mi je taj osećaj da idem nabolje, da ću dobiti priliku da učim i napredujem, da imam podršku kolega i šefa i da znam da je moj doprinos važan.

Zato je jako važno da na početku ovog procesa dobro razmislite o tome gde treba da stignete, a ne samo o onome od čega želite da pobegnete.

Svaki problem je rešiv ako ga pravilno adresiramo, pa ako i mimo svega toga potreba za promenom poslovne pozicije postoji – želimo vam uspeh u ostvarenju cilja. Srećno!

O autoru: Dušica Vuković

Još uvek otkriva svoje super moći... Za sad stručnjak za (ne)verbalnu komunikaciju, dobro raspoloženje i smeh... Razume, saoseća i ne sudi. A pisanje obožava... Na radno mesto dolazi kao član ekipe korisničke podrške, (nadam se) dobar kolega i neko ko voli ono što radi...

Prijavi se i postavi komentar

(2) komentari

Vojislav Brankovic 20. 11. 2020.

Zanimljiv text, samo koliko ima u RS dovoljno velikih kompanija u kojima postoji mogućnost horizontalnog ili vertikalnog pomeranja?

    Dušica Vuković 24. 11. 2020.

    Poštovani Vojislave,

    Horizontalna pomeranja jesu malo zahtevnija jer podrazumevaju da kompanija bude dovoljno „velika“ da može da organizuje takve promene (ako postoji više sektora, lakše je promeniti poziciju). Zastupljenost ovakvih promena nije retka, ali mislim da se o njimane govori toliko. Što se tiče vertikalnih pomeranja, mislim da su ona rasprostranjenija jer čak i u manjim firmama nije retka pojava da neko dobije unapređenje (Npr: u prodavnicama mešovite robe možete čuti da je trgovac ili kasir postao poslovođa).