Uporno šaljete prijave za posao, a niko vam ne odgovara

Autor - Dušica Vuković | Tražim posao

dec 08

U nekom od tekstova napomenuh vam da radim u korisiničkoj podršci i da su razgovori sa kandidatima i poslodavcima deo mojih zaduženja. Dakle, imam uvid u potrebe i probleme i jednih i drugih. Gledajući tržište rada iz ovog mog, donekle, neutralnog ugla, čini mi se da se kandidati i poslodavci prilično mimoilaze kada je u pitanju međusobna komunikacija.

Posledica ovog ne-komuniciranja je sveopšte nezadovoljstvo. Sa jedne strane poslodavcima kandidati ne javljaju da neće doći na zakazane intervjue, a sa druge, poslodavci kanidatima ne javljaju ishode konkursa na koje su se prijavljivali. Nedostatak ovih informacija vodi dalje u to da kandidati nemaju jasnu sliku (da li su i) zašto su odbijeni.

Iskustvo nam je nažalost pokazalo da u najvećem broju tih situacija, nedostatak informacije znači da ipak niste prošli dalje, u naredni krug selekecije. Ono što ne možete da ispravite u ovoj situaciji je to da li će vam poslodavac poslati mail ili ne. Međutim, možete da povećate svoje šanse da vas poslodavac pozove na intervju, odnosno u sledeći krug selekcije.

Šta možete da uradite kako bi povećali šanse za odlazak na intervju?

Prva i najvažnija stvar je da uradite sve što je do vas da poslodavcu date do znanja da ste baš vi pravi kandidat za posao.

1. Izbegavajte sve konkurse

Slanjem prijave na sve dostupne konkurse šaljete poruku poslodavcima da ne birate i da vam je svejedno gde ćete raditi. Ovo nije prihvatljivo jer je drugi kontekst ovakvog ponašanje da ni vama nije stalo ni do posla ni do poslodavca te da će vaša motivacija za radom brzo nestati i da potencijlno ni posao nećete raditi dobro jer nećete biti motivisani za to. Niko ne voli „odrađivače“ i od svakog se očekuje „kakva-takva“ posvećenost. Cilj je da i poslodavac oseti da je posao koji vam nudi vaš prvi izbor i da vas obavljanje istog čini donekle zadovoljnim.

2. Procenite šta znate da radite

Pitanje kvalifikacija je kompleksno. Ono gde bar donekle možemo da se složimo jeste da verovatno postoji nekoliko radnih mesta (u okviru vaših znanja i veština) za koje se kvalifikujete. Dakle, u malom broju slučajeva ste „osuđeni“ na jednu radnu poziciju. Naš savet je da dobro odmerite svoje mogućnosti i da pri izboru oglasa na koje ćete konkurisati pitate sebe :“Da li ovo umem da radim ili bar da naučim u razumnom roku?“ Verujem, da sa ovim kriterijumom, nećete pogrešiti.

3. Ispoštujte zahteve poslodavca

U velikom broju slučajeva poslodavac u samom oglasu naznači šta od kandidata očekuje, a na vama je da to ispoštujete. Dakle, pođimo od osnova: dostavite ispravne kontakt podatke, pošaljite svu traženu dokumentaciju, pošaljite CV na odgovarajućem jeziku (ako je oglas na stranom jeziku), ne čekajte poslednji momenat za prijavu na konkurs…

4. Prilagodite CV oglasu

Jako važno! CV prilagodite svakom oglasu za posao, nikakao ne šaljite svaki put isti CV, jer na taj način možete da se istaknete u odnosu na druge kandidate. Važno je da poslodavac već iz vašeg CV-ja zaključi da ste vi pravi kanidat za njega. Adaptirajte sve podatke tako da odgovaraju uslovima konkursa, a sve nerelevantno za tu radnu poziciju izbacite.

5. Ne zaboravite propratno pismo

Takođe, veoma je važno da napišete i propratno (motivaciono) pismo kako bi poslodavac imao u vidu sve ono što u samom CV-ju nije bilo prostora da se istakne, ali i da vidi koja je vaša motivacija za prijavu na ovo radno mesto. Vratiću se na informaciju da za posao nemate baš sve kvalifikacije, ali bi sve brzo mogli da naučite… E, pa , propratno pismo je idealno mesto da to dočarate i poslodavcu.

Prijava za posao nije sprint, nego maraton, pa takve treba da su i pripreme. Lagano i odmereno. Nije cilj da masovnošću povećate šanse nego je cilj kvalitet. Vi dajte sve od sebe da prijave koje šaljete budu što kvalitetnije, a mi ćemo se potruditi da poslodavcima olakšamo slanje povratnih informacija i da ih motivišemo da ih što češće šalju.

O autoru: Dušica Vuković

Još uvek otkriva svoje super moći... Za sad stručnjak za (ne)verbalnu komunikaciju, dobro raspoloženje i smeh... Razume, saoseća i ne sudi. A pisanje obožava... Na radno mesto dolazi kao član ekipe korisničke podrške, (nadam se) dobar kolega i neko ko voli ono što radi...

Prijavi se i postavi komentar

(5) komentari

Vladimir Kijacic 21. 12. 2020.

Pročitao sam tekst i pokušaću da se osvrnem na Vaše taksativno nabrojane stavke, naravno iz ugla moje struke i godina starosti i radnog staža.

1. Izbegavajte sve konkurse – Ukoliko ste moje struke (hidrograđevinske), to ne pije vodu pošto je struka vrlo specifična i retke su mogućnosti zapošljavanja u Srbiji. Inostranstvo je nešto drugo, ali i tu uglavnom ide preporuka bez CV i famoznog propratnog pisma. Osobi bez posla svaki konkurs je bitan ako je u spektru njegovih mogučnosti. Neko bi iz Vašeg teksta mogao da pomisli da poslodavci sede zajedno i razmenjuju CV kandidata. Jedino ako niste mislili na konkurisanje na više pozicija u okviru iste kompanije.

2. Procenite šta znate da radite – Vrlo dobro znam svoje mogućnosti i šta znam da radim. Jedini problem današnjih poslodavaca i famoznih head huntera i HR managera je što bi hteli radnika koji bi im pokrivao što više pozicija sa istom platom, da zna da radi sve i da nije stariji od 30-tak godina. Iskustvo se stiče godinama staža i života, a to je u Srbiji problem, zato što su takvi pojedinci skupi i neisplativi za poslodavca, što je greška.

3. Ispoštujte zahteve – Uvek, tu se slažemo.

4. Prilagodite CV – To ste više generalizovano napisali. Recimo, u mom slučaju nemam šta da menjam, pošto sam celu karijeru više – manje u istom zanimanju. Ako poslodavac traži izvrsno poznavanje AUTO CAD-a, iz CV-ja urađenih projekta može da shvati (ako hoće) koje su moje mogućnosti. Dodatna objašnjenja može da dobije na intervjuu, ako do toga dođe.

5. Propatno pismo – Tu se slažem sa Vama, to se šalje uvek.

Najveći problem su inače tzv. „human resource manageri“ i „head hunteri“ koji u većini slučajeva nemaju odgovarajuću stručnu spremu da bi uopšte mogli da pričaju sa kandidatima o njihovim kvalifikacijama. Recimo, jedan me je zvao za posao hidroizolatera. A ja sam hidro tehničar. Drugi je radio u magacinu auto delova a sada je HR koji hoće da priča sa mnom o projektovanju.

Takođe, ne pročitaju pristigle CV, pisma i preporuke zato što ih provlače kroz programe koji filtriraju samo ključne reči, tako da kandidati koji su verovatno najpogodniji za određenu poziciju ne dobijaju šansu da obrazlože svoje karijere i dostignuća.

Naravno, tu je famozno pitanje „Šta očekujete od ove pozicije?“ Najgluplje moguće pitanje. Svi se ponašaju kao na pijaci, ko da manje ili više. To je klasično šibicarenje, lov u mutnom, što kao posledicu ima primanje kandidata koji najmanje ponude a ne oni koji su najkvalifikovaniji za oglašeni posao (takvi su najskuplji i najnepodobniji). Ozbiljne kompanije daju lepo uslove i platu, pa ako smatraš da si dorastao zadatku i da si zadovoljan uslovima, konkurišeš. Pa šta bude.

Марија Савић 13. 12. 2020.

Lepo je to sve, ali dali ste tekstu jedan naslov da biste nas navukli da kliknemo na njega i dođemo na sajt, a onda pisali o nečemu drugom.

    Dušica Vuković 14. 12. 2020.

    Poštovana,

    Ukoliko želite, možete nam napisati kakva ste očekivanja imali od teksta, pa ćemo vam naknadno odgovoriti.

Milos Ristic 10. 12. 2020.

Hvala na savetima,wve sam to radio iz konkursa u konkurs a za ove nepune 3 godine kako sam na birou ,niko nikada ,izuzev dve strane kompanije i to americke,koka kola i dr. Etker nikada mi nisu odgovorili ,mislim na srpske firme.Ovima za sada nisam potreban ,a srbi niko nikad nista.I posle se pitajte zasto nisam nacionalista.Sa pravom nisam.Gledam da kada se ovde zaposlim ,iskreno ,naucim jezike strane sve moguce i nemoguce ,sto vec sada i radim vec duze vreme i odem u inostranstvo ako Bog da,trbuhom za kruhom.Hvala na izdvojenom vremenu i Pozdrav 🙂

    Dušica Vuković 14. 12. 2020.

    Poštovani,

    Potpuno vas razumem i zaista nam je jasno da kod nas još uvek nije zaživela kultura slanja povratnih informacija o ishodu konkursa. Mi smo sa naše strane uradili mnogo toga kako bismo podigli svest koliko je to važno. Svim poslodavcima koji objavljuju oglase preko našeg sajta smo omogućili da brzo i jednostavno (putem našeg softverskog rešenja) mogu da obaveste o ishodu konkursa sve kandidate koji su konkurisali na njihove oglase. Neki su to već počeli da koriste, i nadamo se taj broj da raste.