Za jedan dan ste poslali 200 prijava za posao. Evo zašto vas (skoro) nijedan poslodavac neće pozvati

Autor - Dragan Šolaja | Tražim posao

avg 30

Sigurni ste da je to što ste poslali 200 istih prijava na 200 različitih oglasa za posao, prava stvar i da, matematički i logički gledano, nema šanse da vas neko od poslodavaca ne pozove bar na razgovor! Nažalost, moraćemo da vas razočaramo. Desiće se, u bar 90 posto slučajeva, suprotno. Neće vas niko pozvati. Neće čak ni razmatrati vašu prijavu.

A evo i zašto.

  1. Traženje posla je posao, koji zahteva trud. A vi ga niste uložili

Slanje, figurativno rečeno, 200 istih prijava na 200 različitih oglasa nije pravi trud. To je, primera radi, kao da novinar iskoristi copy/paste opciju za 200 tekstova i obavi ih. Dakle, jeste potrošeno vreme, ali realnog truda nije bilo. Ali, ako svakom oglasu posvetite vreme, a onda i svoju prijavu prilagodite svakom tom oglasu, to se onda može nazvati trudom. A pravi trud jako često bude nagrađen.

  1. Prijavili ste se i na oglase čije uslove ne ispunjavate

Radiću bilo šta, dok ne nađem bolji posao. Ako „bilo šta“ podrazumeva one poslove koje znate da radite, iako možda niste školovani za njih, onda OK. Ali ako ste vodoinstalater, a konkurišete za posao kuvara, samo zato što ste tri puta ispekli jaja i jednom roštilj kod druga, onda sve radite pogrešno. Razmislite da li biste vi primili takve radnike, da se nađete u ulozi poslodavaca. Pa, ne biste. Svež mi je slučaj sa našeg sajta, kada je oglas za ginekologa imao nekoliko prijava od osoba koje nemaju nikakve veze s medicinom. Da li stvarno neko misli da će biti primljen na neki posao ako ne zna da ga radi?!

  1. Verovatno ni sami više ne znate gde ste se prijavili (i poslodavac to zna)

Prijavili ste se za 200 oglasa, i sada skoro ni za jedan ne možete da se setite šta je pisalo u njima, odnosno šta poslodavac traži, a šta nudi. Desi se čudo i neko vas pozove. Šta sad?! Realnost je da će poslodavac odmah prepoznati vašu nesigurnost i da ćete dobiti odgovor da će vam se „javiti ukoliko prođete u naredni krug selekcije“. Ne očekujte poziv.

  1. Zamislite pozove vas njih 20

Desi se čudo, i od njih 200 pozove vas 20 na razgovor za posao. Fizički ne možete stići na sve i odlazite samo na neke. Za preostale, vi postajete osoba koja ih je prevarila i koja nikada više neće dobiti priliku. A poslodavci međusobno komentarišu kandidate. Da li želite reputaciju kandidata koji se ne pojavljuje na razgovorima. Nadam se da je odgovor odričan.

  1. Razmislite da li želite da radite posao za koji niste kvalifikovani

Na poslu provodite više vremena nego kući. Kada se u obzir uzme period kada ste budni. Da li stvarno želite da to vreme provedete nezadovoljni?! To nezadovoljstvo se prenosi kući, a to nikako nije dobro. Ne pitajte me kako znam 🙂

Prati

O autoru: Dragan Šolaja

O svemu što vidim i čujem volim i da pišem, tako da je moj savet da pazite šta radite i pričate u mom prisustvu! Ili ne pazite! :) Voleo i redovno igrao fudbal i pejntbol, a od kad sam dobio malu decu (ili od kada sam slomio nogu, pa još dva puta obnovio povredu), samo volim. :) Jednog dana očekujte od mene i knjigu! Kad deca odu na prvu ekskurziju! :)