Zašto želite da radite (baš) ovde?

Autor - Tamara Prodanović | Tražim posao

oct 24

Iako ovo pitanje deluje bezazleno, tvoj odgovor na njega na razgovoru za posao može da utiče na ishod intervjua. Apsolutno svaki poslodavac želi da zna da je upravo on tvoja sledeća željena stanica za rad. Kako da mu to i dokažeš?

Istraživanje

Kao i kod drugih aspekata traženja posla, i ovde ključ uspeha leži u temeljnom istraživanju. Iako je sajt kompanije odličan start, potrebno je mnogo više upijenih informacija kako bi impresionirao svog budućeg poslodavca.

Obrati pažnju na sledeća pitanja: čime se kompanija bavi, kakve usluge pruža, ko su korisnici tih usluga, koja je perspektiva razvoja kompanije, zašto je uspešna ili manje uspešna od konkurenata (ko su konkurenti), kakva im je organizaciona struktura…

Sekcija Upoznajte poslodavce na sajtu Poslovi.infostud.com je još jedan odličan izvor informacija. Čitav jedan tim radi na razvoju ovog odeljka, kako bi se kandidatima pružile što tačnije, ažurnije i relevantnije informacije o poslodavcima.

Društene  mreže  kompanije takođe mogu da ti pomognu. Dočaraće ti radnu atmosferu i uputiti te u njihove aktivnosti i novine. I sami poslodavci često gledaju profile svojih potencijalnih zaposlenih. Živimo u eri uhođenja na društvenim mrežama, ništa začuđujuće.


A gde sam ja u svemu tome?

Kada si „savladao gradivo“, vreme je da se zapitaš na koji način bi baš ti doprineo poslovanju ove kompanije. Imaš li dovoljno znanja da obavljaš radne zadatke koje ta pozicija podrazumeva? Ako to nije slučaj, imaš li dovoljno kapaciteta i potencijala da datu materiju savladaš? Imaš li ideju na koji način bi unapredio funkcionisanje tog tima? Koje tvoje veštine su komplementarne sa onima koje se traže za tu poziciju?

 

Razmisli o izazovima s kojima bi želeo da se suočiš na poziciji za koju konkurišeš. Čak i kod najjednostavnijih poslova ima izazova.

Napravi korelaciju između tvog znanja i dosadašnjeg iskustva sa ovim radnim mestom. Oni su tvoj izbor jer… ti je to polje blisko i izazovno za razvoj, imaš ideju kako bi, koristeći svoje proverene metode rada, unapredio funkcionisanje tog projekta, poklapaju vam se te i te vrednosti… Spisak je beskonačan, a na tebi je da prepoznaš šta je to što te spaja sa ovom kompanijom.

 

Ispeci, pa reci

„Znate, trenutno sam nezaposlen i pomalo očajan, te sam poprilično fleksibilan i spreman da radim bilo šta, pa i kod vas.“ U redu, iskrenost se ceni, ali imaj granicu 🙂 Patetika stop.

„Pa, čini mi se da ste baš dobra kompanija i ja bih rado bio deo vašeg kolektiva.“ Ovo je kao kad momak svakoj devojci kojoj priđe kaže „Ti si najlepša u ovoj prostoriji“. Šablonske fraze ne prolaze, toga su se već naslušali. Istakni stvari zbog kojih je upravo ta kompanija tvoj odabir. Laskaj im. Ali iskreno.

„Šta ja znam, video sam da imate raspisan konkurs, pa sam odlučio da vam se javim.“ Ovakav flegmatičan odgovor te neće daleko dovesti.

„Prijavio sam se jer sam vam ja potreban. Ja sam najbolji kandidat za ovu poziciju.“ Imati visoko mišljenje o sebi je lepo, ali hej, ne budi egoista lošeg humora na intervjuu. Možeš ti to i bolje. I da, jesi najbolji kandidat za njih, ali pre svega moraš da im se dopadneš više od ostalih kandidata. Hajde, držim ti fige!

I… Zašto želiš da radiš baš u ovoj kompaniji?

Tačan odgovor ne postoji. Poenta je da se istakneš, ali i da budućeg poslodavca istakneš kao svoj trenutni izbor. Jer, pored toga što oni biraju tebe, birao si i ti njih. Na razgovoru za posao imaš jedinstvenu priliku da pokažeš poslodavcu koliko dobija ako izabere baš tebe. Fokusiraj se na sada, pokaži svoju energiju, entuzijazam, znanje i želju da baš ti od ponedeljka sediš tamo.

Zasijaj!

O autoru: Tamara Prodanović

Deo male, ali savršeno postavljene posade broda HelloWorld.rs, koji ambiciozno plovi domaćim IT morem. Ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. Život joj je lep. Još lepši uz kofere, planinu, vino i Thievery Corporation.