Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Ostalo

Postovani, otac mi je zaposlen na zeleznici, trenutno ima 37god radnog staza i 60 god starosti, pisao bi soc.program ali mu nedostaje 4 meseca do 38 god. Bio je u NSZ i pitao da li moze da ta 4 meseca nadoknadi kod drugog poslodavca i nakon punih 38 ostvari pravo nadoknade na birou od 2 god. U NSZ su rekli da moze, a sef u firmi kaze da to ne moze zbog ugovora koji firma ima sklopljen sa NSZ. Sta…

Poštovani, 

Ugovorom poslodavca se ne mogu isključiti odredbe zakona. Tačna je informacija koju ste dobili u NZS. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 02.12.2017

Prestanak radnog odnosa

RADIO SAM U JEDNOJ FIRMI 14 MESECI NAKON 13 MESECI DOSLO DO SPORAZUMNI RASKID OD STRANE RADNIKA POTPISAO RASKID UGOVORA DANA 14 11 2017GOD, DO DANASNJEG DANA NISAM DOBIO RADNU KNIZICU I PRIMERAK UGOVORA

Poštovani, 

Prilikom potpisivanja sporazumnog raskida ugovora poslodavac je dužan da Vam da  jedan primerak kao i radnu knjižicu. Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 02.12.2017

Prestanak radnog odnosa

Poštovani, posle gotovo dve godine bolovanja, danas mi je zaključeno bolovanje. Pre pet dana, izlašla sam treći put na invalidsku komisiju. Na posao ne mogu da se vratim jer se bavim terenskim poslom, auto ne smem da vozim zbog terapije. Drugo radno mesto nemaju da mi ponude. Šta je najkorektnije za obe strane? U Uovoru o radu piše da poslodavac može zbog bolesti da me otpusti ali šta ako u međuvremenu,…

Poštovani,

Ako poslodavac ne može zaposlenom da obezbedi odgovarajući posao prema radnoj sposobnosti, zaposleni se smatra tehnološkim viškom i ima pravo na otpremninu. 

 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 02.12.2017

Prestanak radnog odnosa

Postovani, do 15 novembra sam radila u jednoj firmi na odredjeno,dobila sam otkaz zbog likvidacije firme a trudnicko bolovanje sam otvoril a 8 novembra pa bih Vas zamolila da mi kazete da li su oni imali da mi daju otkaz kao trudnici i da li imam neka prava,Unapred zahvalna na odgovoru!!!!!

Poštovana, 

U slučaju prestanka rada poslodavca Vama prestaje radni odnos a samim tim i pravo na naknadu zarade za vreme odsustva radi održavanja trudnoće. Obratite se Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi ostvarili pravo na novčanu naknadu. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 02.12.2017

Ostalo

Postovani, posle 36 godina 01.06. otpustena sam kao tehnoloski visak, odmah sam zapocela radni odnos u drugoj firmi i bila 30 dana /do 30.06.17./ . Potpisala sam sporazumni i bez dana prekida zapocela radni odnos u drugoj firmi. 10.11. proglasavaju me ponovo tehnoloskim viskom i prijavljujem se na biro, gde dobijam informaciju da iako imam 36 godina neprekidnog radnog staza nemam pravo na novcanu…

Poštovani, 

Obavezno osigurano lice ima pravo na novčanu naknadu ako je bilo osigurano najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 02.12.2017

Ostalo

Postovani, u maloj sam nedoumici naime pocetkom ovog meseca sam suspendovana sa posla. Po Resenju imam pravo na 1/3 zarade a poslodavac mi je uplatio celu zaradu kao da sam radila. Da li mozda znate o cemu se radi i zasto je uradjena uplata u suprotnosti sa resenjem bez bilo kakvog obrazlozenja. Da li ste imali ovakve slicne situacije. Hvala na odgovoru.

Poštovani, 

Ne možemo znati sa sigurnošću zbog čega poslodavac nije isplatio niži iznos koji Vam sleduje obzirom na suspenziju. Poslodavac će Vam dati detaljnije objašnjenje. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 02.12.2017

Godišnji odmor

Postovani, zaposlena sam pod Ugovorom na odredjeno vreme, do isteka porodiljskog odsustva. Na bolovanju sam godinu i 4 meseca. Zanima me da li po isteku pirodiljskog imam pravo na godisnji odmor?

Poštovani, 

Ukoliko Vam radni odnos prestaje datumom isteka porodiljskog odsustva onda nemate pravo na godišnji odmor. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 02.12.2017

Porodiljsko odsustvo

Poštovani, interesuje me da li se poslodavcu za vreme porodiljskog odustva refundira bruto ili neto plata zaposlene? Jednostavnije rečeno, da li poslodavac za vreme odsustva nastavlja da plaća doprinose. Hvala!

Poštovani, 

Fond refundira samo neto zaradu (osnovna zarada + minuli rad). Poslodavac je dužan da plaća doprinose. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 01.12.2017

Pripravnici

Poštovani, završila sam medicinski fakultet u Beogradu. Htela sam da obavim volontersku specijalizaciju u bolnici i interesuje me šta mi je potrebno od dokumentacije i kakva je procedura? unapred zahvalna.

Poštovana, 

Za svaku stručnu spremu je potrebna različita dokumentacija. S obzirom da ste Vi završili Medicinski fakultet, sve informacije o dokumentaciji potrebnoj za volontiranje dobićete u ustanovi u kojoj nameravate  da volontirate. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 01.12.2017

Ugovor o delu

Moja supruga ima ugovor o delu do 30.03.2018. sa mogucnoscu produzavanja, sada je ostala u drugom stanju. Koja su njena prava na trudnicko, a kasnije i porodiljsko bolovanje? Cuo sam da je moguca neka promena zakona od Nove godine? O cemu se radi? Sta se tada menja, ako se izglasa?

Poštovani, 

Ugovor o delu je rad van radnog odnosa pa zaposleni nema pravo na odsustvo radi održavanje trudnoće kao i na druga odsustva jer nije u radnom odnosu. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 01.12.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.