Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Prestanak radnog odnosa

Poštovani, imam li pravo na novčanu naknadu sa biroa, u slučaju otkaza zbog povrede radne discipline? Hvala

Poštovani, 

Ukoliko ste dobili otkaz Vašom krivicom (povreda radne obaveze) nemate pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 13.10.2017

Ostalo

Radila sam u str ,poslodavac zatvara radnju a nije uplatio doprinose za radnika prijavljujem poreskoj upravi sektor za kontroli sava maskovic ta poreska uprava prosledjuje prijavu u nadleznu poresku po mestu sedista str,te oni postupaj tako sto vrse obracun poreza i doprinosa o cemu obavestavaju i mene i poslodavca ,poslodavac nista ne postupa tj uplacivanja ne vrsi ja odlazim u poresku i oni odgovaraju…

Poštovana, 

Pre podnošenja tužbe, obratite se Zaštitniku građana.  

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 13.10.2017

Otkaz ugovora o radu

Poslodavac koji otvara firmu neophodno je da ima inzenjera, kaze da moze da mi uplacuje samo socijalno i zdravstveno jer nema sredstava za platu. Radni odnos bi morao da bude na neodredjeno a meni znaci svako radno iskustvo jer sam tek zavrsila fakultet. Hocu li imati probleme ako nadjem drugo radno mesto koje zahteva da prekinem ugovor sa ovim poslodavcem?

Poštovani, 

Ugovor o radu možete otkazati u svako doba, bez posledica. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 13.10.2017

Porodiljsko odsustvo

Isteklo mi je porodiljsko,koristim godisnji. Da li mogu da otvorim bolovanje za negu deteta iako sam prekinula sa godišnjim odmorom?

Poštovana, 

Možete nastaviti odsustvo radi nege deteta. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 13.10.2017

Porodiljsko odsustvo

Postovani, Zasnovala sam radni odnos na odredjeno vreme, konkretno, kao lekar u domu zdravlja. Otisla sam na trudnicko a zatim i porodiljsko bolovanje koje istice 24. oktobra 2017. Poslodavac ne zeli da mi produzi ugovor. Imam li pravo na placeni godisnji odmor? Da li poslodavac ima pravo da me otpusti neposredno posle porodiljskog, odnosno bolovanja za negu deteta? Hvala unapred...

Poštovana, 

S obzirom da Vam je poslodavac produžio ugovor o radu na određeno vreme zbog trudnoće i porođaja, nakon isteka odsustva radi nege deteta Vam sledi otkaz ugovora o radu. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 13.10.2017

Radni odnos na određeno vreme

Poštovani, Radim na visokoškolskoj ustanovi koja je akreditovana u Mimist. prosvete a samim tim i moj predmet (zidno slikarstvo), bio sam u zvanju vanrednog profesora i imao radni odnos na određeno vreme od 5 godina. Pošto poslodavac nije raspisao konkurs za izbor u zvanje redovnog profesora (za koje posedujem reference) u određenom zakonskom roku, danas mi je uručio otkaz, sa obrazloženjem da…

Poštovani. 

Prema Zakonu o visokom obrazovanju lice izabrano u zvanje predavača, docenta i vanrednog profesora stiče zvanje i zasniva radni odnos na period u trajanju od 5 godina (čl. 65 Zakona). S obzirom da ste Vi vanredni profesor, poslodavac je postupio na osnovu Zakona. 

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 12.10.2017

Prestanak radnog odnosa

Radio sam u privatnoj firmi 19 godina.Poslodavac mi je dao otkaz.Ja znam sta je razlog a to je to sto za ovih 19 godina mog rada u firmi samo je jednog radnika je prijavio.Sve je zaposljavo penzionere davao im platu na ruke a drzava od toga nije Po zakonu godisnji odmor je najmanie 20 radnih dana.Ja nikada nisam imao vise od 15 dana.Kada sam potegao to pitanje receno mi je da ako mi se ne svidja…

Poštovani, 

S obzirom da je postupak poslodavca koji ste naveli- protivzakonit, predlažemo Vam da se obratite Inspekciji rada a potom da (nakon što dobijete otkaz ugovora o radu) podnesete tužbu nadležnom sudu. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 12.10.2017

Ostalo

Koliko lica mogu da budu zaposljena na PPP ako je ukupan broj zaposlenih 40, da li postoji neki limit za ove ugovore?

Poštovani, 

Zakonsko ograničenje obavljanja privremenih i povremenih poslova od 120 radnih dana u kalendarskoj godini odnosi se na vreme, a ne na broj  lica koja će obavljati ove poslove, niti količinu i vrednost tih poslova. Vremensko ograničenje se odnosi na određeni posao koji ne može da traje duže od 120 radnih dana, a svakog radnog dana može da ga obavlja jedno ili više lica. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 12.10.2017

Ostalo

Postovani da li zaposleni na privremenim i povremenim poslovima ulaze u 10 posto zaposlenih u opstinskoj upravi ili se to samo odnosi na rad na određeno? Molim da mi odgovorite.

Poštovani, 

Rad na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima je rad van radnog odnosa te se ne može tretirati isto kao i ugovor o radu na određeno vreme jer je rad na određeno vreme rad u radnom odnosu. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 12.10.2017

Ostalo

Postovani, radim u jednoj privatnoj firmi 16 meseci, pre 12 meseci sam prijavljena na neodredjeno. Interesuje me da li u slucaju trudnoce, posle isteka porodiljskog poslodavac moze da mi da otkaz s obzirom da sam prijavljena na neodredjeno? Hvala unapred

Poštovani, 

Poslodavac može da otkaže ugovor o radu jedino ukoliko za to postoji opravdan razlog koji se odnosi na radnu sposobnost zaposlenog i njegovo ponašanje, odnosno ukoliko zaposleni svojom krivicom učini povredu radne obaveze ili ako zaposleni ne poštuje radnu disciplinu. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 12.10.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.