Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Prestanak radnog odnosa

Poštovani, radim u istoj firmi 20 godina na neodredjeno (stalno zaposlena). Juče (u ponedeljak) sam bez obrazloženja smenjena, ponudjen mi je novi ugovor sa dvostruko nižom platom i neadekvatnim radnim mestom. Rok da potpišem je do narednog ponedeljka. Budući da plate kasne, a firma nekoliko godina nije isplatila doprinose, želim i sama da odem na drugo radno mesto. Neće da mi daju nikakvu otpremninu.…

Poštovana, 

Ukoliko ne potpišete aneks ugovora o radu,  poslodavac će Vam otkazati ugovor i nećete snositi nikakve posledice. Za neisplaćene doprinose se najpre obratite Inspekciji rada a potom možete podneti tužbu nadležnom sudu. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 11.10.2017

Porodiljsko odsustvo

Ja sam prijavljena kod poslodavca vec 3 i po meseca a radim preko 2 god,u drugom sam stanju 7mi mesec,ako otvorim bolovanje sad a prijavljena sam na minimalac da li cu primati ceo minimalac tokom porodiljskog bolovanja bez obzira koliko sam prijavljena ???

Poštovana, 

Zaposlena koja je pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu  od 3-6 meseci neprekidno, ima pravo na naknadu zarade u iznosu od 60 %. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 11.10.2017

Ostalo

postovani, radim vec skoro 5 godina u na po mesec dana ugovora o privremenim i povremenim poslovima u preduzecu za puteve pozarevac.. na jednom istom radnom mestu vec 5 godina .. radno mesto je cuvar - vagar... a radimo posao obezbedjenja i portira i vagara na vagi za merenje kamiona.. da li je to po zakonu da mi svakio mesec produzuju ugovor po mesec dana vec 5 godina ? i da nemam nikakva prava.

Poštovani, 

Poslodavac može za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini da zaključi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova. Međutim, jedno lice može da radi kod istog poslodavca više meseci u toku jedne kalendarske godine, prelazeći sa jednog na drugi posao. Ukoliko to nije vaš slučaj, obratite se Inspekciji…

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 11.10.2017

Ugovor o radu

Zanima me da li poslodavac ima pravo da zaposlenog drzi na poslu a da mu ne uruci njegov primerak ugovora o radu, i da odbija da zaposlenom da ugovor? I da li moze da ucenjuje zaposlenog da mu ne isplati platu za poslednji mesec jer je zaposleni bio na bolovanju? Sta u takvom slucaju uraditi? Hvala.

Poštovani, 

Ugovor o radu se zaključuje u najmanje 3 primerka od kojih se jedan obavezno predaje zaposlenom, a 2 zadržava poslodavac. Oba postupka poslodavca, koje ste naveli, su protivzakonita.  Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 11.10.2017

Ostalo

Postovani, imam zakljucen ugovor o radu na odredjeno vreme do 01.05.2017. A zatim pre isteka ugovora na odredjeno vreme 25.04.2017 dobila sam ugovor na neodredjeno vreme, s tim da stupa na snagu od 02.05.2017. A zatim sam dobila resenje o isteku ugovora o radu na 01.05.2017. Odjavu na 01.05.2017 i prijavu na 02.05.2017, Zanima me da li je ovaj ugovor o radu punovazan, i ako je donet pre isteka…

Poštovana, 

Ugovor o radu je punovažan. Vi ste potpisali taj ugovor ranije ali ste počeli da radite nakon isteka prethodnog, odnosno 02.05.2017. godine. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 11.10.2017

Otpremnina

Postovani potrebna mi je Vasa pomoc.Posle 20 godina rada u privatnoj firmi dobio sam otkaz.Poslodavac je upoznat sa time da ako mi u resenju ne napise da sam tehnoloski visak ili da sam otkaz dobio ne svojom krivicom necu imati pravo na nadoknadu sa biroa.Tako da me sada ucenjuje da potpisem da se odricem otpremnine na koju po zakonu imam pravo da bi on napisao u resenju nesto od toga da bih dobio…

Poštovani, 

Visina otpremnine utvrđuje se opštim aktom ili ugovorom o radu, s tim što ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu. Ukoliko Vas poslodavac proglasi viškom, i po tom osnovu vam prestane radni odnos, imaćete pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje.…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 11.10.2017

Prestanak radnog odnosa

Postovani, radim u firmi od juna 2012 god, od maja 2014 sam na tudnickom i porodiljskom i opet trudnickom i porodiljskom koje mi se zavrsava 12.10 . 2017, kada se vratim u firmu ceka me otkaz jer su jos u julu 2014.zaposlili svoju rodjaku. Da li imam pravo na otpremninu i kolika bi trebala biti obzirom da mi je mesecna plata bila od 25000 do 30000. Hvala Vam puno.

Poštovana, 

Ukoliko Vam ističe ugovor o radu na određeno vreme nemate pravo na otpremninu. Pravo na otpremninu ima zaposleni kome je radni odnos prestao zbog toga što je  je proglašen viškom zaposlenih (tehnološki višak). 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 11.10.2017

Izmena ugovorenih uslova rada

Postovani, zaposlena sam na odredjeno. Da li poslodavac tokom trudnickog, porodiljskog ili odsustva radi nege deteta moze da menja moj ugovor u smislu promene radnog mesta, plate i slicno? Hvala

Poštovana, 

Poslodavac može da Vam ponudi aneks ugovora o radu kojim menja postojeći ugovor i za vreme porodiljskog odsustva. Vi i kada potpišete aneks, zadržavate pravo da osporavate njegovu  zakonitost pred nadležnim sudom. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 11.10.2017

Ugovor o radu

Molim vas za odgovor od lekara sam dobio papir da nisam vise sposoban za obavljanje posla koi sam radio to je potvrdila i komisija i specijalista medicine rada ali me poslodavac jos drzi na tom radnom mestu sta mi je za ciniti unapred hvala

Poštovani, 

Kada nadležni zdravstveni organ proceni da zaposleni nije sposoban da obavlja određeni posao i da bi i dalje obavljanje tog posla izazvalo pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, poslodavac je dužan da postupi po nalazu i mišljenju nadležnog zdravstvenog organa i rasporedi zaposlenog na poslove koji odgovaraju njegovom zdravstvenom stanju. Ako aktom o sistematizaciji i organizaciji…

Kategorija pitanja: Zaštita na radu | postavljeno: 11.10.2017

Porodiljsko odsustvo

Radnica primljena preko sluzbe za zaposljavanje i za nju dobijena sredstva. Sa osnovnom skolom. Nije donela doznake da je trudna, potpisala dopis o otkazu isti dan otvorola bolovanje a na dopis se nije zalila vec osam.dana. Koja su njena a koja moja prava.

Poštovani, 

Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 11.10.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.