Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Pravo na godišnji odmor

uvazena gospodo,radio sam u jednoj drzavnoj firmi 6.meseci ,na odredjeno vreme,dali imam pravo na godisnji odmor i koliko dana?

Imate pravo na srazmerni deo godišnjeg odmora (1/12 za svaki mesec dana rada). Ukoliko vaš godišnji odmor iznosi 20 radnih dana, a radili ste 6 meseci imate pravo na deset radnih dana godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 23.12.2014

Volontiranje u prekršajnom sudu

Postovani, zavrsila sam Pravni fakultet, zanima me kako da se prijavim za volontiranje u Prekrsajnom sudu?

Obratite se predsedniku ili sekretaru prekršajnog suda u kojem želite da volontirate i podnesite molbu za volontiranje.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 23.12.2014

Pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti

Postovani molim Vas odgovorite mi da li kao tehnoloski visak koji sam potpisao, imam prava da dobijam naknadu sa biroa? Hvala.

Ukoliko ste dobili otkaz kao tehnološki višak i bili osigurani najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci imate pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 23.12.2014

Pravo na otpremninu u slučaju odlaska u invalidsku penziju

Da li radnik koji ide u invalicku penziju ima pravo na otpremninu?

Zaposleni koji ide u invalidsku penziju ima pravo na otpremninu, kao i zaposleni koji ide u starosnu penziju.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 23.12.2014

Trajanje godišnjeg odmora

Radim kod privatnika imam 19 godine radnog staza. Do prosle godine koristili smo odmor po 18 dana a ovu godinu dao nam je samo 10 dana i reko mi je da nemam pravo na vise a i da ne planira da mi plati jos 8 dana Sta ja sada treba da uradim i kome da se obratim

Zakon propisuje da godišnji odmor ne može biti kraći do 20 radnih dana. Ukoliko vam poslodavac ne dozvoljava da koristite godišnji odmor u skladu sa propisima možete ga prijaviti inspekciji rada. Kazna za poslodavca (ukoliko je u pitanju doo), koji krši propise vezne za trajanje godišnjeg odmora je od 400.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara.  

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 23.12.2014

Korišćenje godišnjeg odmora u delovima

Poštovani, deo godišnjeg odmora za 2014. u trajanju od 2 nedelje (10 radnih dana) iskoristio sam u Julu mesecu. Sada uzimam goidšnji odmor od 31.12.2014 do 5.1.2015. nakon čega mi ostaje još 11 dana godišnjeg iz 2014. koje moram da iskoristim do kraja Jula meseca 2015. da li tih 11 dana moram iskoristiti odjednom ili mogu u delovima?

Zakonom je propisano da zaposleni ima pravo da godišnji odmor koristi u dva dela, osim ako se sa poslodavcem sporazume da godišnji odmor koristi u više delova. Dakle, dozvoljeno je da koristite godišnji odmor u više delova, ali je za to potrebno da se poslodavac složi.

Kategorija pitanja: Diskriminacija pri zapošljavanju i na radnom mestu | postavljeno: 23.12.2014

Obaveze zaposlenog na određeno vreme

Molim Vas za odgovor po pitanju, da li je moguce da lice koje je zaposleno na odredjeno radno vreme, ucestvuje u popisnoj komisiji, pritom da budem predsednik iste. Unapred zahvalan na brzom odgovoru! Srdacan pozdrav!

Zaposleni na određeno vreme ima ista prava i obaveze kao i zaposleni na neodređeno vreme i nema nikakvih smetnji da bude član i predsednik popisne komisije.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 19.12.2014

Trajanje ugovora o radu u slučaju trudnoće

Postovani na ugovor sam na odredjeno vreme dok mi traje porodiljsko tj do marta u slucaju ponovne trudnoce da li poslodavac moze da me otpusti ili mora da mi produzi ugovor?

U slučaju da ponovo ostanete trudni poslodavac ne može da vam otkaže ugovor o radu, a radni odnos na određeno vreme vam se produžava do isteka odsustva radi nege deteta.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 19.12.2014

Odsustvo zbog polaganja stručnog ispita

Poštovani, da li i po kom zakonu ili pravilniku osoba ima pravo na slobodne dane za pripremu i polaganje strucnog ispita? Ukoliko ima koliko dana mu sleduje za pripremu? Unapred hvala

Zakon ne propisuje obavezu poslodavcu da zaposlenom odobri plaćeno ili neplaćeno odsustvo zbog polaganja stručnog ispita, ali dozvoljava da poslodavac opštim aktom ili ugovorom o radu zaposlenom da ovo pravo. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 19.12.2014

Otkazni rok

Da li bolovanje produžava otkazni rok?

Bolovanje ne produžava otkazni rok.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 19.12.2014
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.