Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Prelazak kod drugog posldoavca

Postovani radim vec 2-e god u privatnoj firmi i to uvek na 3 meseca.Danas sam dobila drugu poslovnu ponudu i trebala bi vec sutra da pocnem na tom drugom radnom mestu.Interesuje me,sa obzirom da sam dala usmeni otkaz u firmi gde sam do sada radila sta i da li poslodavac(bivsi) moze nekako da mi "napakosti"?

Zakonom je propisano da zaposleni ima pravo da poslodavcu otkaže ugovor o radu. Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa. Dakle, poslodavac može da vam "napakosti" tako što će od vas tražiti da ispoštujete otkazni rok predviđen zakonom.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 21.04.2014

Rad na crno

Pozdrav, radio sam u prehrambenoj prodavnici pune 4godine,bez dana radnog staza ni socijalnog osiguranja, bez godisnjih odmora za platu od 12.000rsd.. Gazda pre nekoliko dana zatvorio radnju i ja naravno idem na ulici bez ikakvih prava... Sada jos gazda preti da ce me tuziti zbog manjka od 50.000rsd... Za 20.000rsd sam dao ljudima veresiju koju mi nisu vratili a za…

Vi možete tužiti poslodavca i tražiti da se utvrdi da ste bili u radnom odnosu i da se obaveže poslodavac da vam uplati pripadajuće doprinose. Budući da poslodavac nije smeo da vam isplaćuje zaradu nižu od minimalne, možete tražiti razliku zarade od 12.000,00 dinara do propisanog minimalca. Što se tiče njegove tužbe za 50.000,00 dinara, ukoliko se utvrdi da ste vi napravili…

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 21.04.2014

Pomoć države prilikom samozapošljavanja

Postovani! Danas sam predala zahtev za otvaranje firme u APR-u,interesuje me pomoc drzave na samozaposljavanje,na birou sam duze od dva meseca.

Nacionalna služba za zapošljavanje realizuje programe kojima se pomaže zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje. Proverite na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje da li u ovom trenutku postoji neki program u kojem biste mogli da učestvujete.  

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.04.2014

Naknada za dolazak i odlazak sa rada

Poštovani,interesuje me da li je posladavac dužan da mi plaća prevoz ukoliko se desi da me premesti da radim u drugom gradu.Unapred zahvalna

Poslodavac je dužan da vam plaća naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 21.04.2014

Uplata doprinosa

Postovani zaposlena sam u jednoj firmi od 2006 god.U Nemanjinoj sam izvadila listing M4 i ne znam da protumacim da li su to rupe npr 2008 i datum kada je uplaceno pa tek 2011.Zanima me da li je 2011 placen doprinos i za 2009 i 2010 god. ili je to ipak ostalo ne placeno.

Obratite se nekom u PIO fondu da vam pomogne i da vam objasni šta znači listng, koji ste dobili. Ukoliko to ne žele da učine napravite dopis, uz njega dostavite fotokopiju listinga i tražite da vam se pismeno protumači listing ili da vam u PIO fondu  zakažu kod nekog referenta, koji će vam dati potrebna objašnjenja. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 21.04.2014

Otkaz zbog neostvarivanja rezultata rada

Imam 33 godine staza. Kod ovog poslodavca sam 3 godine.Poslodavac mi je dao otkaz gde je naglasio da ne ostvarujem potrebne rezultate rada. To resenje jos uvek nisam potpisao, jer sam na godisnjem odmoru. Nudi mi da potpisem ovo resenje uz nadohnadu tri plate ali na rate.Napominjem da mi nije uplatio doprinose za PIO za 2013 i 2014 godinu. Koja su moja prava?

Rešenje o otkazu zbog neostvarivanja rezultata rada daje poslodavac i za takvo rešenje nije potrebna saglasnost zaposlenog. Kada dobijete rešenje o otkazu možete sudskim putem to rešenje pobijati. Na sudu morate dokazati da nisu tačni navodi iz rešenja da ne ostvarujete rezultate rada. Rešenje o otkazu možete pobijati i iz nekih proceduralnih razloga, ukoliko poslodavac…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.04.2014

Pravo na otpremninu

Postovani,firma u kojoj radim gasi se za dva meseca. Posto je izgubila tender i vise se nece baviti ti poslom kojim se bavila,pa me interesuje,da li imam pravo na otpremninu.

Ukoliko dobijete otkaz kao tehnološki višak imaćete pravo na otpremninu. U slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa ili prestanka radnog odnosa iz nekog drugog razloga nećete imati pravo na otpremninu.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.04.2014

Preobražaj radnog odnosa u radni odnos na neodređeno vreme

Postovani, Godinu dana sam bio zaposlen po osnovu Ugovora na odredjeno vreme i, nakon isteka tog perioda, poslodavac mi je (zaposlen sam u verskom objektu) rekao da ce mi produziti isti odmah nakon dolaska predsednika sa sluzbenog puta. Od isteka mog ugovora na odredjeno vreme, pa do produzenja istog je proslo vise od 45 dana, a za svo to vreme sam uredno dolazio na…

Tačno je da je zakonom predviđeno da radni odnos zasnovan na određeno vreme postaje radni odnos na neodređeno vreme, ako zaposleni nastavi da radi najmanje pet radnih dana po isteku roka za koji je zasnovan radni odnos. Možete tužiti poslodavca radi utvrđivanja da ste zasnovali radni odnos na neodređeno vreme. Da li biste uspeli u sporu zavisi od dokaza koje biste izveli…

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 21.04.2014

Otkaz od strane poslodavca

Postovani, poslodavac je saznao da sam bio na putu (privatno) za vreme otvorenog bolovanja. Morao sam otici, iako sam zaista bio u losem stanju. Poslodavac mi sada preti otkazom iako je i sam poslodavac nacinio povredu zakona o radu produzivsi mi ugovor o radu na odredjeno vreme umesto na neodredjeno s obzirom da sam nakon isteka ugovora na odredjeno nastavio sa radom…

Poslodavac može da vam otkaže ugovor o radu ukoliko ste zloupotrebili pravo na odsustvo, zbog privremene sprečenosti za rad. Vaša eventualna tužba protiv poslodavca, radi preobražaja radnog odnosa u radni odnos na neodređeno vreme nije od značaja.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.04.2014

Pravo na neplaćeno odsustvo

Da li pritvorenom licu koji je bio u radnom odnosu, rukovodilac sme odobriti neplaceno odsustvo, na njegov zahtev, do okoncanja pritvora a najduze sest meseci?

Poslodavac može pritvorenom licu, na njegov zahtev odobriti neplaćeno odsustvo do šest meseci.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 21.04.2014
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.