Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Najčešće greške u prijavi za posao

prijava za posao- Prazan e-mail - Ako šaljete CV u attachmentu, nemojte ostavljati prazan naslov i telo mejla. Ovo izgleda kao da se niste ni potrudili da pozdravite osobu koja prima prijavu i da naznačite Vašu nameru. U telu mejla preporučljivo je da napišete propratno pismo.

- CV u e-mailu - biografiju šaljite u prilogu - ne ispisujte je u okviru mejla.

Greške vezane za navođenje podataka

- Nepažnja - Nemojte dozvoliti sebi da detaljno ne pročitate konkurs i sve uslove koji se traže, kao i sve napomene koje je poslodavac istakao. Ukoliko neki uslov ne ispunjavate, a ipak želite da konkurišete, obavezno obrazložite u propratnom pismu zašto smatrate da ste i pored toga odgovarajući kandidat za posao.

- Ističete nerelevantne podatke - Ne bi trebali opterećivati biografiju informacijama kao što su imena roditelja, naziv osnovne škole i sl. Nacionalnost nema potrebe isticati, ali državljanstvo svakako nemojte izostaviti. Nerelevantno radno iskustvo (npr. konkurišete za mesto sekretarice, a imate radno iskustvo na mestu trgovca) možete pomenuti, ali nemojte posebno naglašavati.

- Niste naveli sve bitne podatke - Ne izostavljajte informacije o tome da posedujete i u kojoj meri posedujete sve kvalifikacije koje se u konkursu traže. Ne izostavljajte ni druge bitne elemente CV-ja, uključujući i lične podatke i kontakt podatke.

Greške u definisanju radne pozicije u prijavi

- Tražite bilo kakav posao - Pokušajte da izbegnete situaciju da poslodavac iz Vaše biografije zaključi da tražite bilo kakav posao. Prilagodite biografiju, a posebno obratite pažnju na propratno pismo, konkretnom konkursu objašnjavajući zašto ste se prijavili baš za tu poziciju. Ako to ne navedete, ispašće da se prijavljujete na svaki konkurs koji pronađete, a to Vam svakako neće biti plus kod poslodavca.

- Privremeni posao - Ne navodite da Vam je ovaj posao interesantan samo dok ne nađete bolji ili odgovarajući Vašem profilu, ili dok ne steknete iskustvo i budete spremni da tražite drugi posao.

- Niste naveli radno mesto - Obavezno navedite u propratnom pismu za koju poziciju konkurišete. Imajte u vidu da neke firme mogu imati više različitih konkursa raspisanih u istom trenutku i da možda neće znati za koju poziciju se prijavljujete.

Slanje CV-ja

- Slanje CV-a sa adrese trenutnog poslodavca - Ukoliko ste već zaposleni a tražite novi posao, nemojte slati prijave za posao sa e-mail adrese koja Vam je profesionalno dodeljena kod trenutnog poslodavca (npr. vašeime@imefirme.com). Mnogi poslodavci ovo smatraju neprofesionalnm. Takođe, u nekim, pogotovo većim, firmama postoje filteri koji registruju mejlove slate sa firminih naloga koji sadrže reči poput "CV" "prijava za posao" i slično. U tom slučaju se može desiti da Vaš mejl, umesto kod firme za koju se prijavljujete, završi kod Vašeg trenutnog poslodavca ili barem da on bude obavešten o Vašoj prijavi. Ako tražite drugi posao, bolje je da Vi sami obavestite trenutnog poslodavca o tome, umesto da sazna na ovakav način. Kada konkurišete za posao, koristite svoj privatni e-mail.

Nemarnost prilikom slanja prijave za posao


Nemarnost prilikom slanja prijave za posaoje takođe česta greška. Ako se osim biografije, u prijavi za posao traži još nešto dodatno od kandidata, na primer, da napišu i pošalju neki tekst ili rad na određenu temu, mnogo ljudi to ne uradi. Odnosno, mnogo njih samo automatski konkuriše, bez da detaljno pročitaju šta je potrebno za prijavu i da ispoštuju te instrukcije.Ovo je naravno loše jer će mnoge firme automatski da diskvalifikuju nepotpune prijave jer one jasno pokazuju da se kandidat nije posvetio ni tome da dobro pročita oglas i isprati napisane instrukcije za prijavu.


- Smatrate da struktura i izgled CV-ja nisu od značaja - Ovo ne mora da bude presudniNajčešće greške u prijavi za posao kvalitet za primanje ili odbijanje ali svakako pokazuje Vaš uloženi trud i profesionalizam, a i omogućuje poslodavcu da prvo uoči Vaše bitne kvalitete za posao.

- Imate slovne i gramatičke greške u prijavi - Ovo svakako deluje neprofesionalno, neprecizno i neuredno, a to svakako nisu osobine po kojima želite da Vas poslodavac zapamti.

- Konkurišete nakon isteka roka - Ovakvim postupkom već u startu odajete utisak osobe koja ne poštuje zadate rokove i ne poštuje vreme poslodavca.

- Preseljenje radi posla - Ukoliko živite van mesta za koje je konkurs raspisan, naglasite da ste spremni na preseljenje, jer poslodavac u protivnom stiče utisak da ste greškom poslali prijavu.

Veliki deo ovih grešaka rezultat je neinformisanosti kandidata o načinu pisanja biografije i propratnog pisma, nemara ili ignorisanja bitnih pravila vezanih za način prijave na konkurs. Takođe, bitan uzrok je i činjenica da kandidati jedan isti CV sa propratnim pismom šalju na sve konkurse za posao, umesto da CV, a naročito propratno pismo, svaki put prilagode potrebama konkretnog konkursa. Nemojte da to bude i Vaša praksa - povećajte svoje šanse da budete pozvani na intervju!

Prosečna ocena:

3.66
Broj glasova: 764

Vaša ocena:


Podelite na društvenim mrežama:

 • Komentari


 • Ivana Đođić

  pre 4 godine i 1 mesec

  Nije mi jasno kako da postignem toliko iskustva,pa još i da bude upisano u knjižicu kad sam više od 10 godina provela radeći za jednu firmu konstantno,gde su mi upisani samo radovi na projektima!a zanima me da li kad konkurišem na mesto prevodioca,treba samo da navedem poslove koje sam radila,a da su slični poslu na koji konkurišem? zar treba da svaki put preuredjujem CV koji niko ni ne pogleda,a sumnjam da je interesovanje veće kad je u čitanju propratnog pisma!Dodje mi da odustanem od svega,imam bar cv-a i propratnih pisama,ušteeću za toalet papir.
 • Milojko Sredojevic

  pre 5 godina i 2 meseca

  muskarci su ugrozeni, ubrzo ce nam pripasati kecelje,pa i radjanje i gajenje dece. na konkursima se formalno traze neki uslovi, najcesce pocetni nivo, jedna godina iskustva. za poslodavce je jedino vazno DA JE DEVOJCICA. strucnost, iskustvo i nivo znanja nisu bitni.!!!!!
 • ana stojanovic

  pre 5 godina i 4 meseca

  Kako je moguce da ukoliko sam ispratila sve moguce savete u pogledu pisanja biografije i propratnog pisma dobijam samo pozive za posao sa srednjoskolsim obrazovanjem. Volontiranje nije uvek pravi izbor za osobe oje moraju od necega da zive. Ja za to vreme treba da razmisljam od cega cu da zivim dok "potencijalni" poslodavac od mene ima samo korist a ja "sticem"znanje i zatim dobijem "sut " kartu uz pricu da ostajem u njihovoj bazi i da ce me nazvati cim se za to uaze prilika. Ne mogu vise...... :(

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.