Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića.

Kako da se bezbedno zaposlite u inostranstvu

Datum postavljanja vesti:

Činjenica da se u Srbiji teško dolazi do posla mnoge je naterala da zaposlenje potraže u inostranstvu, ali se, iako i dalje preovlađuju pozitivna iskustva, ta potraga sve češće završava neprijatnim situacijama u kojima kandidati, u najboljem slučaju, budu prevareni, a bilo je i tragičnih slučajeva, poput gubitaka ljudskih života ili završavanja u belom roblju.

Najsvežiji slučajevi su pogibije radnika u Rusiji, zatim prevara velikog broja kandidata za posao kojima je, preko, kako se kasnije ispostavilo, fantomske agencije, obećano zaposlenje na Malti, kao i mladić koji je, umesto radi na dobro plaćenom poslu u Austriji (kako je pisalo u oglasu), primoran da krade po Italiji.

Upravo iz ovih razloga, ako se već čvrsto odlučite da radite u inostranstvu, a pritom tamo nemate rođake ili prijatelje koji će vam pomoći u potrazi za poslom, evo kako da  rizik od neželjenih situacija svedete na minimum:

 

NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE KAO POSREDNIK

U skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, posredovanje u zapošljavanju državljana Srbije u inostranstvu obavlja i Nacionalna služba za zapošljavanje. Postupak posredovanja počinje na zahtev poslodavca, koji mora jasno da definiše uslove zapošljavanja, prava i obaveze poslodavca i radnika.

Kako bi se otklonila svaka sumnja da li je poslodavac registrovana firma, koja posluje legalno i ispunjava svoje obaveze, on NSZ mora da dostavi (1) pun naziv preduzeća sa svim registrovanim podacima; (2) broj potrebnih radnika prema vrsti zanimanja; (3) potrebnu stručnu kvalifikaciju; (4) da li je potrebno znanje stranog jazika i ukoliko je potrebno koji nivo; (5) vremenski period na koji se radnici angažuju; (6) visinu plate (bruto i neto iznos); (7) da li lica imaju obezbeđen smeštaj, ako imaju, kakav i ko snosi troškove smeštaja; (8) ko snosi troškove prevoza za odlazak iz Srbije i povratak radnika u Srbiju nakon prestanka ugovora o radu; (9) ko snosi troškove viziranja pasoša i dobijanja radnih dozvola; (10) koja su sve lekararska uverenja potrebna i ko snosi troškove njihovog izdavanja; (11) da li poslodavac ima saglasnost službe za zapošljavanje u svojoj državi da može zapošljavati državljane drugih država.

Više detalja o posredovanju Nacionalne službe za zapošljavanje, možete saznati na sledećem linku.

 

AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE

U Srbiji trenutno legalno posluje 70 agencija za posredovanje u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu, a njihov spisak nalazi se na sledećem linku. Izdavanje dozvole agencijama za posredovanje u zapošljavanju građana u zemlji i inostranstvu, i provera njihovog rada, u nadležnosti je Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Usluga direktnog posredovanja se pruža onim agencijama koje mogu Nacionalnoj službi da daju informaciju o tome za kojeg poslodavca se posreduje, jer je to obavezan podatak koji NSZ treba da pruži licu kada ga upućuje poslodavcu.

 

OGLASI NA SAJTU POSLOVI.INFOSTUD.COM

Najveća baza otvorenih radnih mesta na koja mogu da konkurišu državljani Srbije je sajt Poslovi.infostud.com, a među oglasima za posao nalazi se i određen broj onih koji se odnose na zaposlenje u inostranstvu.

Svaki poslodavac koji želi da angažuje radnike iz Srbije preko našeg portala za posao u inostranstvu, dužan je da dostavi deklaraciju koja sadrži proverljive podatke koji dokazuju legalnost poslovanja.

 

POMOĆ NEVLADINOG SEKTORA

Nevladina organizacija “Astra”, koja se bavi iskorenjavanjem svih oblika trgovine ljudima, pruža, između ostalog, preventivne informacije o mogućnostima i uslovima bezbednog/legalnog zapošljavanja u inostranstvu. Preko ASTRA SOS telefona, možete dobiti podatke o viznom režimu zemlje u kojoj želite da radite, da saznate koja tačno dokumenta su potrebna i koji su uslovi za obavljanje određenog posla.

Upravo najčešći oblik vrbovanja osoba u lanac trgovine ljudima je putem poslovnih ponuda i oglasa, kakvi se mogu naći u novinama i na neproverenim portalima na internetu, uz obećanja o dobroj zaradi, smeštaju i korektnom odnosu, a indicator da nešto nije u redu je obično kada se u takvoj ponudi ostavi samo broj mobilnog telefona ili e-mail adresa (obično gmail, yahoo, hotmail…).

Zbog brojnih zloupotreba u ovoj oblasti, ova nevladina organizacija nudi i pomoć u proveri radnog zakonodavstva zemalja u kojima đelite da radite, zatim ugovora o radu koji su ponuđeni građanima, kao i objašnjenja klauzula ugovora.

Prosečna ocena:

3.17
Broj glasova: 572

Vaša ocena:


Podelite na društvenim mrežama:

Napišite novi komentar
 • Komentari


 • Dragana Mitrovic

  pre 4 meseca i 22 dana

  Potreban mi je posao negovatelja/Nemacka ,Austrija,Svajcarska/,imam sertifikat i osnovno znanje nemackog,kontakt wiber 061/6148737 ili na email,dragana.mitrovic75pk@gmail.com
  • Poslovi.infostud.com

   Poštovana Dragana,
   Na sledećem linku se nalaze oglasi za negovatelje na nemačkom govornom području: https://poslovi.infostud.com/oglasi-za-posao-negovatelj/inostranstvo

   Pozdrav, Bojana.
 • Silvana

  pre 5 meseci i 29 dana

  Neophodan mi je bilo kakav posao zainteresovana sam za Norvesku ,Dansku Nemacku.Ekonomista dam po struci.Mozete me kontaktirati na email : silvanaar@eunet.rs Hajde pomozite...
 • Skenderovic

  pre 6 meseci i 19 dana

  Tražim iskusne radnike za gradjevinu tesare, zidare, postavljanje regipsa, plocice . Plaćanje po dogovoru. Možete me kontaktirati putem e maila ili telefonom Watts ap , viber itd. Skenderovic.fikret@gmx.de Tel.:+491728349042 Pozdrav
 • Katarina

  pre 7 meseci i 5 dana

  Moje ime je Katarina.Imam 22 godine trazim ponasao u inostranstvu kao šanker-barmen, iskustvo 2godine rada u kaficu, 3 meseca u beach baru u Hrvatskoj na sezoni... KONTAKT: +381628757593 (wiber, what app)
 • Dragan

  pre 7 meseci i 7 dana

  Da li trazite zavarivače za tig mag real
 • Aco

  pre 9 meseci i 2 dana

  Imam 37 god.i pitreban mi je posao,ozbijan sam radnik,imam radno iskustvo u sklapanju namestaja,a skolu sam zavrsio za auto mehanicara,takodje imam sve kategorije i iskustvo za rad na poljoprivredi.
 • Aco

  pre 9 meseci i 2 dana

  Trazim posao kao monter u namestaju imam veliko radno iskustvo,a moze i poljoprivreda,zavrsio sam skoly za automehanicara takodje imam iskustvo,vredan sam i odgovoran radnik.
 • BRANISLAV

  pre 10 meseci i 3 dana

  HITNO MI JE POTREBAN POSAO U NORVESKOJ KAO POMOCNI RADNIK NA GRADILISTU ILI BILO GDE . IMAM SRPSKI PASOS I IMAM 44 GODINE OZENJEN SAM IMAM DVE CERKE KOJE SE SKOLUJU I SUPRUGU KOJA JE ISTO ZAINTERESOVANA ZA POSAO U NORVESKOJ KAO POMOCNA RADNICA . MOLIM VAS POTREBO MI JE HITNO ODGOVOR .
 • Sabrija Krcevinac

  pre 10 meseci i 5 dana

  Ok
 • Bane

  pre 1 godinu i 3 meseca

  Zdravo. Zavrsio sam medicinsku skolu i idem na cas Norveskog jezika stigo sam do nivoa b1. Zelim da radim u inostranstvu na 6 meseci ili kako god zelim da se malo vise informisem hvala.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.