Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako da se bezbedno zaposlite u inostranstvu


Činjenica da se u Srbiji teško dolazi do posla mnoge je naterala da zaposlenje potraže u inostranstvu, ali se, iako i dalje preovlađuju pozitivna iskustva, ta potraga sve češće završava neprijatnim situacijama u kojima kandidati, u najboljem slučaju, budu prevareni, a bilo je i tragičnih slučajeva, poput gubitaka ljudskih života ili završavanja u belom roblju.

Najsvežiji slučajevi su pogibije radnika u Rusiji, zatim prevara velikog broja kandidata za posao kojima je, preko, kako se kasnije ispostavilo, fantomske agencije, obećano zaposlenje na Malti, kao i mladić koji je, umesto radi na dobro plaćenom poslu u Austriji (kako je pisalo u oglasu), primoran da krade po Italiji.

Upravo iz ovih razloga, ako se već čvrsto odlučite da radite u inostranstvu, a pritom tamo nemate rođake ili prijatelje koji će vam pomoći u potrazi za poslom, evo kako da  rizik od neželjenih situacija svedete na minimum:

 

NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE KAO POSREDNIK

U skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, posredovanje u zapošljavanju državljana Srbije u inostranstvu obavlja i Nacionalna služba za zapošljavanje. Postupak posredovanja počinje na zahtev poslodavca, koji mora jasno da definiše uslove zapošljavanja, prava i obaveze poslodavca i radnika.

Kako bi se otklonila svaka sumnja da li je poslodavac registrovana firma, koja posluje legalno i ispunjava svoje obaveze, on NSZ mora da dostavi (1) pun naziv preduzeća sa svim registrovanim podacima; (2) broj potrebnih radnika prema vrsti zanimanja; (3) potrebnu stručnu kvalifikaciju; (4) da li je potrebno znanje stranog jazika i ukoliko je potrebno koji nivo; (5) vremenski period na koji se radnici angažuju; (6) visinu plate (bruto i neto iznos); (7) da li lica imaju obezbeđen smeštaj, ako imaju, kakav i ko snosi troškove smeštaja; (8) ko snosi troškove prevoza za odlazak iz Srbije i povratak radnika u Srbiju nakon prestanka ugovora o radu; (9) ko snosi troškove viziranja pasoša i dobijanja radnih dozvola; (10) koja su sve lekararska uverenja potrebna i ko snosi troškove njihovog izdavanja; (11) da li poslodavac ima saglasnost službe za zapošljavanje u svojoj državi da može zapošljavati državljane drugih država.

Više detalja o posredovanju Nacionalne službe za zapošljavanje, možete saznati na sledećem linku.

 

AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE

U Srbiji trenutno legalno posluje 70 agencija za posredovanje u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu, a njihov spisak nalazi se na sledećem linku. Izdavanje dozvole agencijama za posredovanje u zapošljavanju građana u zemlji i inostranstvu, i provera njihovog rada, u nadležnosti je Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Usluga direktnog posredovanja se pruža onim agencijama koje mogu Nacionalnoj službi da daju informaciju o tome za kojeg poslodavca se posreduje, jer je to obavezan podatak koji NSZ treba da pruži licu kada ga upućuje poslodavcu.

 

OGLASI NA SAJTU POSLOVI.INFOSTUD.COM

Najveća baza otvorenih radnih mesta na koja mogu da konkurišu državljani Srbije je sajt Poslovi.infostud.com, a među oglasima za posao nalazi se i određen broj onih koji se odnose na zaposlenje u inostranstvu.

Svaki poslodavac koji želi da angažuje radnike iz Srbije preko našeg portala za posao u inostranstvu, dužan je da dostavi deklaraciju koja sadrži proverljive podatke koji dokazuju legalnost poslovanja.

 

POMOĆ NEVLADINOG SEKTORA

Nevladina organizacija “Astra”, koja se bavi iskorenjavanjem svih oblika trgovine ljudima, pruža, između ostalog, preventivne informacije o mogućnostima i uslovima bezbednog/legalnog zapošljavanja u inostranstvu. Preko ASTRA SOS telefona, možete dobiti podatke o viznom režimu zemlje u kojoj želite da radite, da saznate koja tačno dokumenta su potrebna i koji su uslovi za obavljanje određenog posla.

Upravo najčešći oblik vrbovanja osoba u lanac trgovine ljudima je putem poslovnih ponuda i oglasa, kakvi se mogu naći u novinama i na neproverenim portalima na internetu, uz obećanja o dobroj zaradi, smeštaju i korektnom odnosu, a indicator da nešto nije u redu je obično kada se u takvoj ponudi ostavi samo broj mobilnog telefona ili e-mail adresa (obično gmail, yahoo, hotmail…).

Zbog brojnih zloupotreba u ovoj oblasti, ova nevladina organizacija nudi i pomoć u proveri radnog zakonodavstva zemalja u kojima đelite da radite, zatim ugovora o radu koji su ponuđeni građanima, kao i objašnjenja klauzula ugovora.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (72)


 • Sve varaju klijente

  pre 1 godinu i 3 meseca

  Uzalud registracija preko NSZ. Sve lažu, varaju, krše zakon i ovde i preko i u svim rade prevaranti koji nemaju veze sa zapošljavanjem. Kad krenu tužbe i inspekcije, sve se zatvore i zbrišu, a ovdašnji "advokati" savetuju "Bolje odustanite od pravde". Najgori slučaj je "agencija" na Banjici u šupi koju su stalno napuštali zaposleni i stalno menja adrese, a reklamira se kao "ćerka nemačke firme" poznate po zakonskim prekršajima. RADIM SA SVIMA NJIMA. Sama tražim posao preko. Čak sam odbila i rad interno u slovačkoj agenciji za zapošljavanje, a prisutna je na mnogo lokacija, jer kad sam tražila ugovor - odbili su. Takve "preduzetnike" imam i ovde.
 • Dijana Dijana

  pre 1 godinu i 3 meseca

  I mene zanima agencija Istra North? Koliko su i da li su pouzdani?
 • Nenad Nedić

  pre 1 godinu i 4 meseca

  Imam isto pitanje vezano za agenciju Istra North, hvala unapred na odgovoru.
 • Andjela

  pre 1 godinu i 6 meseci

  Postovani,prijavila sam se za posao u Hrvatskoj preko sajta Poslovi.rs i preko agencije Istra North,medjutim nisam sigurna da li je ova agencija sigurna i bezbedna?Ako ikako mozete da mi pomognete da to proverim,bila bih vam mnogo zahvalna.
 • dejan

  pre 1 godinu i 7 meseci

  Trazim posao u Nemackoj imam srpski pasos.Bavim se poliranjem prohroma,aluminijuma,mesinga i prpremam za pozlatu ili hromiranje,ako ima neka firma u nemackoj da joj treba ovakav kvalifikovan,odgovoran i vredan radnik neka me kontaktiraju na 0611800464.osnovno znanje egleskog jezika
 • Sanela Zivanovic

  pre 1 godinu i 10 meseci

  Postovanje, trazim posao u Nemackoj ili Austriji. Po struci sam doktor medicine , a sto se jezika tice imam zavrsen A1 nivo (A1/1 i A1/2). Ako postoji neka opcija da se tamo zavrse ostali nivoi jezika to bi mi najvise odgovaralo. Hvala!
 • Gojko

  pre 1 godinu i 11 mesec

  Tražim posao u restoranu hotelu pomoćni radnik konobar sanker moze i kao vozac imam iskustva
  • Poslovi Infostud

   Poštovani Gojko, pogledajte oglase za posao na sledećem linku: https://poslovi.infostud.com/oglasi-za-posao/inostranstvo?category%5B0%5D=44

   Pozdrav, Bojana.
 • Dragana Mitrovic

  pre 2 godine i 5 meseci

  Potreban mi je posao negovatelja/Nemacka ,Austrija,Svajcarska/,imam sertifikat i osnovno znanje nemackog,kontakt wiber 061/6148737 ili na email,dragana.mitrovic75pk@gmail.com
  • Poslovi Infostud

   Poštovana Dragana,
   Na sledećem linku se nalaze oglasi za negovatelje na nemačkom govornom području: https://poslovi.infostud.com/oglasi-za-posao-negovatelj/inostranstvo

   Pozdrav, Bojana.
 • Silvana

  pre 2 godine i 6 meseci

  Neophodan mi je bilo kakav posao zainteresovana sam za Norvesku ,Dansku Nemacku.Ekonomista dam po struci.Mozete me kontaktirati na email : silvanaar@eunet.rs Hajde pomozite...
 • Skenderovic

  pre 2 godine i 7 meseci

  Tražim iskusne radnike za gradjevinu tesare, zidare, postavljanje regipsa, plocice . Plaćanje po dogovoru. Možete me kontaktirati putem e maila ili telefonom Watts ap , viber itd. Skenderovic.fikret@gmx.de Tel.:+491728349042 Pozdrav