Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kazne za poslodavce koji ne plate dodatno rad tokom praznika


(Preuzeto sa sajta RTS - 03. 05. 2017.)

I dok su zaposleni u javnom sektoru uživali u produženom vikendu – za njih su ponedeljak i utorak bili neradni dani, zaposleni u privatnom sektoru bili su na radnim mestima. Očekuju da će za to dobiti i odgovarajuće naknade. Iz resornog ministarstva upozoravaju poslodavce da ne izbegavaju zakon i da će protiv nesavesnih vlasnika biti podnete krivične prijave, ukoliko inspekcija ustanovi da je bilo neprijavljenih radnika, da se ne isplaćuju doprinosi i naknade za praznični rad.

Svi građani koji su imali posla u ministarstvima, opštinama, bankama ili poštama, morali su to da odlože do danas. S druge strane, privatnici širom Srbije, radili su i za praznike. Tržni centri, supermarketi, kafići, apoteke, pekare, trafike imali su uobičajeno radno vreme.
Ipak, radnici zaključuju da su razlike u statusu zaposlenih u javnom i privatnom sektoru i dalje velike, u korist prvih.

"Nismo primetili da je Prvi maj, za nas koji radimo kod privatnika to ne važi", kaže jedan od radnika koji nije imao slobodan dan.

Prva dva dana maja, u domovima zdravlja radile su samo dežurne službe. Vozila javnog gradskog prevoza saobraćala su po nedeljnom redu vožnje.

"Kad su praznici potrebno je da se održava minimum saobraćaja da bi narod mogao da dođe i ode do sela. Pitanje je da li vam je to plaćeno", kaže Zvezdan Vuković, vozač autobusa.

Inspektorat za rad je tokom praznika pojačao kontrolu poslodavaca. Podsećaju da zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu – za rad na dan praznika, iznosi najmanje 110 odsto od osnovice.

Napominju da, ukoliko se utvrdi da radnici nisu plaćeni kako propisuje Zakon o radu, novčana kazna za poslodavca je od 600.000 do milion i po dinara, a za preduzetnika do 400.000 dinara.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (16)


  • Марија Савић

    pre 6 godina i 10 meseci

    Закон је у рукама оних којима одговара. Смртници, да не кажем обични црви, шљам и плебс, могу само да се сликају. Или напусте земљу.
  • Rumica

    pre 6 godina i 10 meseci

    Ma "nasi" poslodavci rade sta hoce, a izgleda da im je u nasoj drzavi sve i dozvoljeno. Ne prijavljuju radnike, za mali broj "srecnika" koji su prijavljeni ne placaju godinama poreze i doprinose (o ispalti prekovremenog rada, isplati za vreme rada praznikom, rad svake subote, isplata nocnog rad itd,itd -TAMAN POSLA da vam plate) ako dobijete 20.000 (a i za to molite i preklinjete poslodavca) super ste prosli ako vam platu isplate posle 2-3 meseca kasnjenja. To je nasa stvarnost. Gde je tu zakon, gde ste inspektori!!!!!!!! Jadna li si Srbijo!
  • ogorcen

    pre 6 godina i 11 mesec

    Znam firme koje redovno ne placaju rad za vreme praznika. Cak kad radnik primi minimalac on mu naredi da p[odigne platu i deo vrati u kesu poslodavcu. Sramota za drzavu , za premijera i za predsednika. Njih izdrzava privatni sektor . Inspekcija ne sme da udje u firmu dok se ne najavi , a kad se najavi da ce sutra doci u inspekciju poslodavac naredi svima onima koji nisu prijavljeni da ne dodju na posao. Kad trazis odmor kazu ne moze a posle ga obrisu kao da ga nikad nisi ni imao. Kome da se zalis kad ces dobiti otkaz. Cisto robstvo. Ovo prosledite Vucicu molim vas pa neka izadje na crtu.
  • Марија Савић

    pre 6 godina i 11 mesec

    Чињеница је да сам на десетине пута конкурисала на разноразне огласе објављене на Инфостуду: за преводиоце, менаџере, разноразне руководиоце, наставнике, предаваче - све живо за шта је у обзир долазио завршен мој факултет. Нити један једини пут нисам од послодавца добила одговор о завршеном конкурсу, а камоли о резултатима конкурса. Чак, једини разговор на који јесам била позвана био је с Европског универзитета у Београду, чији је декан позвао нас 5 на састанак да би проценио која му девојка најбоље одговара као пословна пратња за састанке по свету. Иако смо се пријавиле за конкретна радна места: предавач, преводилац, правник; понудио нам је да дамо своје идеје шта бисмо да радимо и да дођемо да радимо одмах сутрадан. Ни помена о нашим обавезама, о уговору, о радном месту. Разговор је обављен у стану преуређеном да личи на пословни простор, и одведене смо из једног стана у други, а нигде човека успут виделе нисмо. Ако тако треба да изгледа Универзитет, и то европски, онда не знам какви се све послодавци овде неће рекламирати. У тренуцима док сам одлазила с ,,универзитета", другарица ми је јавила да се у Београду зна да декан ионако само тражи пословну пратњу и да бежим одатле колико ме ноге носе. А ево, колико видим, јер редовно пратим огласе, тај исти Европски универзитет овде објављује огласе на сваких неколико месеци.
  • Nadica Stanic

    pre 6 godina i 11 mesec

    Mislim da bi praznik trebao da se postuje i odnosi na sve isto .,i da kazne treba da budu velike za one koji ga ne postuju.
  • Boban Stankovic

    pre 6 godina i 11 mesec

    Koja glupost ,JA jos nisam cuo da je neki posldavac kaznjen , ovo nema veze sa istinom itd, itd..............
  • бака Штрумпф

    pre 6 godina i 11 mesec

    Ви који читате Инфостуд и сродне сајтове очекујући да ћете наћи корисне информације - па не знам ко је ту луд! Познато је да је Инфостуд прво легло неписмености, друго да и те како објављују огласе истих тих приватника и само залуђују народ да посла КАО има а у ствари не знам никога да је икад нашао посао преко овог сајта. Исто тако, треба с резервом узети и све друге вести које објављују.
    • Poslovi Infostud

      Imate otvoren poziv da, kada god Vam odgovara, o našem trošku dođete u naše prostorije u Suboticu, proverite šta radimo, na koji način pristupamo postavljanju oglasa i proveravanju poslodavaca, koliko ljudi svakodnevno dobija posao preko našeg sajta i kako dolazimo do tih informacija. I sve to možemo da prenosimo uživo, koristeći opciju "Facebook live".
      Nadamo se da biste onda dva puta razmislili pre nego počnete da širite dezinformacije.

      Srdačan pozdrav, Dragan Šolaja
  • Jasmina

    pre 6 godina i 11 mesec

    Kod privatnika ne postoji ni jedan praznik. Ne radim samo 31 decembra. I godišnji odmor mi je 10 dana. Da UKUPNO! Da tuđim? Naravno. I dobiću ih na sudu. I otkaz već sutra iz bilo kog razloga. I šta onda? Za 4 godine jednom sam videla da je došla inspekcija rada u obilazak.
  • dragan

    pre 6 godina i 11 mesec

    Pitanje za administratora, ili onoga ko je napisao ovaj tekst: gde su ti inspektori koji se u tekstu pominju? Da li oni nalažu proslodavcima da isprave greške ili to samo rade u nekim delovima Srbije, a u nekima ne? Da li radnik može dobiti svoju platu a da ne mora pokretati sudski postupak? koja državna služba je nadležna za ova pitanja, tj koja će služba odmah odgovoriti na pitanje i pokrenuti postupak rešavanja prigovora?
  • Dusan Miljkovic

    pre 6 godina i 11 mesec

    gde mozemo prijaviti poslodavce,, oni placaju ispod proseka a radi se po 250h mesecno