Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Lidl Srbija nagrađen i trećim sertifikatom Employer Partner

Promo tekst

Lidl Srbija je još jednom dobio prestižni sertifikat Employer Partner, koji stručnjaci SELECTIO Grupe, najveće grupe za savetovanje u ljudskim resursima u regionu, dodeljuju najkvalitetnijim poslodavcima već više od 18 godina.

Preuzimanjem sertifikata Employer Partner, Lidl Srbija je još jednom potvrdio izvrsnost svih svojih HR praksi i naglasio važnost ulaganja u svoje zaposlene, s kojima zajednički razvija poslovanje.

"Ponosni smo što već treću godinu zaredom potvrđujemo da smo Poslodavac Partner, kroz renomirano akreditaciono telo SELECTIO.

Kako kroz godine naš Lidl raste, raste i naša Lidl porodica. Zato nam je posebno važno da osiguramo da svi procesi, ali i znanja i veština koji su potrebne da se ti procesi na pravi način implementiraju, dostignu najviši nivo – nivo koji će osigurati najbolje uslove za naše zaposlene. Važno nam je da zaposleni, pored atraktivnih plata i beneficija, sigurnosti posla i prijatnog radnog okruženja, imaju i priliku za kontinuirano usavršavanje i ostvarivanje svojih potencijala. Employer Partner, kao nezavisni sertifikat, daje potvrdu upravo svih ovih značajnih polja delovanja kompanije, koja će nam i u budućnosti biti pokazatelj i vodič ka stalnim unapređenjima.

"Lidl kao izbor poslodavca je naša strategija, i uvereni smo da smo na odličnom putu", izjavila je Ivana Marković, izvršna direktorka Ljudskih resursa kompanije Lidl Srbija.

"HR prakse koje razvijate u svojoj organizaciji su na nivou najboljih svetskih praksi, a poseban značaj onome što radite daje činjenica da poslujete u dinamičnoj i zahtevnoj industriji, pratite svoj plan ekspanzije, i sve to uz brojne izazove od 2020. godine", istakla je Lara Šubić Šuša, vođa projekta Employer Partner.

Snaga kolektiva na radnom mestu

Lidl Srbija stavlja prioritet na upravljanje ljudskim potencijalima, usklađivanje vrednosti, stavova i radne etike, i osigurava da svaki zaposleni postane deo kolektivnog duha kompanije. Lidl Srbija podstiče zaposlene da izraze svoje ideje i doprinesu procesima donošenja odluka. Takođe, kroz brojne inovativne inicijative, Lidl podstiče zaposlene da učestvuju u kreiranju sopstvenog ličnog razvoja. Ova inkluzivna kultura omogućava pojedincima da se osećaju cenjenim i priznatim, dodatno unapređujući njihovu posvećenost ulogama u kompaniji.

Orijentisanost ka detaljima

Lidl pokazuje posvećenost razvoju zaposlenih kroz pažnju prema detaljima u svakom aspektu procesa rasta i razvoja zaposlenih. Pruža sveobuhvatnu podršku kroz dobro definisane procese i podsticajno okruženje, od početnih faza uključivanja do stalne obuke i napredovanja u karijeri. Lidl Srbija ima pristup koji podržava i osnažuje zaposlene na svakom koraku. Interesantno je da Lidl Srbija koristi digitalnu platformu za planiranje i praćenje razvoja zaposlenih koja uključuje brojne elemente. Na svim pozicijama u Lidlu postoje interne baze znanja koje se sistematski ažuriraju. U okviru ocenjivanja, zaposleni prolaze procenu kompetencija prema modelu u kojem učestvuju svi zaposleni.

Pre-boarding

Pre-boarding je period između prihvatanja ponude za posao i prvog radnog dana zaposlenog, i predstavlja napore kompanije u izgradnji odnosa sa budućim zaposlenima pre nego što se pridruže timu. Nakon potpisivanja ugovora, novi zaposleni često ostaju prepušteni sami sebi, no strukturiranim procesom uključivanja u organizaciju, tokom pre-boardinga, poslodavci mogu doprineti da se novi zaposleni osećaju dobrodošlima i cenjenima. Zauzvrat, novi zaposleni su motivirani i angažirani, što je jedan od najvećih razloga zašto i ostaju u organizaciji. Zato je praksa pre-boardinga u Lidlu u skladu sa najboljim svetskim HR praksama.

Metodologija sertifikata je razvijena 2005. godine i kontinuirano se revidira od tada. Danas je Employer Partner sertifikat sproveden u preko 200 organizacija iz više od 50 zemalja, a interesantno je da su neke organizacije uvrstile sertifikat kao ključni pokazatelj uspešnosti HR odeljenja, čime je on postao mnogo više od priznanja.

Pored Lidla Srbija, nosioci ovog prestižnog sertifikata u Srbiji su i Addiko Bank, Atlantic Grupa, Delhaize, Dijamant, Generali, Nelt, NIS, Mercator-S, Mg Mivela i OTP Banka.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti