Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Meke i tvrde veštine u radnom okruženju: šta su i po čemu se razlikuju?


Stručnjaci kažu da su tvrde veštine one koje će vam obezbediti razgovor za posao a meke one zbog kojih ćete dobiti zaposlenje. Setite se samo koja su to pitanja koje poslodavci postavljaju kandidatima na razgovoru za posao. Veliki deo tih pitanja se tiče upravo mekih veština. Šta je vaša najveća mana? Na koji način ste rešili konfliktnu situaciju na poslu? Šta biste uradili ako se nalog nadređenog potpuno razlikuje od načina na koji biste vi rešili neku situcaiju?

Meke veštine su lične veštine koje oslikavaju vašu sposobnost snalaženja u poslovnom i životnom okruženju. Za razliku od njih, tvrde veštine se stiču po pravilu, to formalnim obrazovanjem, kroz čitanje literature i drugih materijala za obuke ili pak na samom poslu", tvrdi Alison Dojl, ekspert za razvoj karijere.

MEKE VEŠTINE NIKAKO NE ZNAČE I MEKI KARAKTER

"U pitanju su subjektivne veštine koje nije lako odrediti. Poznate su i kao ljudske ili međuljudske veštine (lične karakterne osobine) koje se odnose na naše reakcije ka spoljnom svetu kao i naše interakcije sa drugim ljudima" ističe Alison. Poslodavcima je veoma važno da njihovi zaposleni poseduju ove veštine jer je to odraz uspešnosti i u poslovanju same kompanije.

Komunikacija. Bez obzira kojim se poslom bavite od vas se  očekuje da posedujete odlične i pisane i verbalne komunikacione veštine, jer u zavisnosti na kojoj ste poziciji unutar kompanije, svakodnevno ćete biti u situaciji da komunicirate sa kolegama, menadžerima ili krajnjim korisnicima bilo lično, telefonom, online ili u pisanoj formi.

Sposobnost kreativnog razmišljanja i rešavanja problema je gotovo u svakom sektoru jedna od ključnih veština. Ona donosi nov pogled na stvari, nova rešenja i potencijal koji poslodavcu može u velikoj meri da unapredi poslovanje.

Radna etika mora biti izgrađena na pravim vrednostima. Ako ste disciplinovani, tačni, vredni, odgovorni, odlučni i istrajni ponećete titulu zaposlenog koji je na dobrom i cenjenom glasu. Najbolje je za obe strane ukoliko se vaše lične vrednosti poklapaju sa vrednostima na kojima je izgrađena i sama kompanija. Mnoge kompanije o tome vrlo otvoreno komuniciraju kroz različit kanale

Timski rad se odnosi na stepen vašeg rada i slaganja sa kolegama. Ukoliko ste kooperativni i otvoreni za dijalog, razmenu ideja i podelu zadataka mnogo lakše ćete se snaći u timu.  Članovi tima će se razvijati i kao individue na polju razvoja svesti o preuzimanju inicijative, odgovornosti, kreativnosti, zajedništva i pripadnosti, kada i u meri u kojoj je to potrebno.

Pozitivan stav i fleksibilnost su veštine koje se svakodnevno ispoljavaju kako u radnom okruženju tako i van njega.

Ako kompanje posluje u dinanmičnom okruženju, u kome je praćenje trendova na visokom nivou, sigurno je da su joj zanimljivi kandidati koji se neće u takvom okruženju osetiti isfrustrirano i nezadovoljno. Spremnost i sposobnost da lako odgovorite na promenu okolnosti tokom svog rada a pri tome iskazujete i pozitivan pogled na novonastalu situaciju se kod ovakvih poslodavaca veoma ceni.

Upravljanje vremenom predstavlja najveći izazov savremenog čoveka jer realno postavljanje prioriteta, delegiranje i izvršavanje zadataka u određenim vremenskim okvirima mora da bude u vašem fokusu jer u suprotnom, često ume da bude kamen spoticanja. Jedan od dobrih primera koji pokazuju kako možemo da organizujemo svoje vreme pogledajte ovde.

Liderstvo. Osobe na ključnim pozicijama uvek postavljaju ljude na prvo mesto, jer su oni ti koji su najvažniji i od kojih zavisi krajnji rezultat. Preduslov je dobra interakcija sa kolegama i klijentima.

Motivacija i strpljenje. Najpre je potrebno da dobro upoznate sami sebe i otkrijete koja je to unutrašnja sila koja vas motiviše. Tako ćete biti energičniji i produktivniji u radu i lojalniji kompaniji u kojoj radite. Bitno je znati šta motiviše vaše kolege jer svako ima drugačiji izvor motivacije i nekad je potrebno puno upornosti i strpljenja da se zaposleni profunkcionišu kao dobar tim. Negovanje otvorene i direktne komunikcije može da bude dobar korak na tom putu.

TVRDE VEŠTINE STIČEMO KROZ FORMALNO OBRAZOVNJE

Sticali ste ih godinama najčešće kroz formalno obrazovanje i omogućavaju vam da svakodnevno obavljate radne zadatke.

Poznavanje stranog jezika, pogotovo engleskog, je od izuzetnog značaja jer svakodnevno koristimo internet, digitalne medije, elektronske i mobilne uređaje bez kojih se savremeni život teško može zamisliti. Prema istraživanjima u čak 80% oglasa poznavanje stranog jezika se postavlja kao uslov za zaposlenje.

Stečena diploma ili sertifikat je po definiciji oblik formalnog obrazovanja stečen u nekoj od obrazovnih institucija. "Ćaba", kako je popularno u našoj sredini nazivaju, treba da bude osnova za dalju nadogradnju znanja i usavršavanje kroz specijalističke programe, prakse ili voolnterski rad, i u kombinaciji sa drugim veštinama može i te kako da bude vaša dobitna kombinacija.

Poznavanje određenih tehnologija. U zavisnosti kojim poslom se bavite (proizvodnja, radovi niskogradnje i visokogradnje, servisne radionice itd) korišćenje određenih uređaja, mašina, alata i sl. omogućuje vam da ispunjavate svoje radne zadatke direktno primenjujući stečeno znanje iz teorije i prakse.

Kompjuterska pismenost je danas obavezan uslov za zaposlenje većine profila. Najčešće, od vas se očekuje da koristite Word, Excel, PowerPoint, Internet, kao i da imate sposobnost komunikacije putem e-mail-a.

Ukoliko želite da napredujete, važno je da svoja znanja usavršavate u kontinuitetu i stičete nova koja će učiniti da vaša produktivnost bude veća i kvalitetnija. Mnoge  platforme poput Skillshare, Coursera, Udemy, Lynda omogućavaju da i samostalno stičete nova znanja iz oblasti koje vas zanimaju. 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


  • vesna djordjevic

    pre 6 godina i 8 meseci

    Ne kaže se za diplomu "ćaba" nego "ćaga"