Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Muke porodilja pri povratku na posao: Beba može u vrtić, ali mama ne može na posao!


Iako svaka treća porodilja u Srbiji nije zaposlena u trenutku rađanja deteta, preostale dve trećine često se susreće sa raznim problemima pri povratku na posao. Oko 34.000 majki - po statistici tačno 34.141 - tokom protekle godine trebalo je da se, nakon porodiljskog odsustva, vrate na posao.

Zakon o radu nalaže da se porodiljsko bolovanje otvori najkasnije 28 dana pre porođaja, što znači da majka počinje da radi kada dete navrši 11 meseci. Tu se mame susreću sa prvim problemom - ko će da im čuva decu dok rade. 

Malo je takvih vrtića, a i interesovanje je slabo 

Ako uspeju da upišu dete u vrtić, start je obično u septembru, što iziskuje i period prilagođavanja. Majke koje nemaju pomoć baka i deka moraju da se dovijaju na razne načine kako bi uspele da prolongiraju svoj povratak na posao dok se dete ne adaptira na kolektiv. 

- Dete po postojećem Zakonu može da se upiše u vrtić, jaslice sa navršenih šest meseci ukoliko predškolska ustanova ima organizovane posebne uslove za to. Međutim, takvih vrtića i grupa je malo, a prema našim saznanjima ni nema više interesovanja za upis tako male dece iz razloga što je na tom uzrastu zaista prerano da dete ide u kolektiv - kaže za sajt Poslovi.Infostud.com Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala Bebac.

Ona podseća da se grupe u vrtiću formiraju na početku godine - u septembru, kada se organizuje i adaptacija.

- Većina dece tada kreće u vrtić i nemali broj roditelja zaista  ima neki period između povratka na posao i polaska deteta u vrtić. U ovakvim situacijama u pomoć pristižu bake i deke ili se angažuju bebi siterke i to najčešće one koje obavljaju ovaj posao "na crno" bez ikakve kontrole i licence za rad. U Beogradu postoji Bebi servis koji je pod pokroviteljstvom grada i koji bira bebi siterke, proverava da li su podobne za rad, sprovode obuke i prate ceo proces. Međutim, ovaj servis nije dostupan svim roditeljima u celoj državi. Takođe, nije ni povoljan jer roditelji za čuvanje deteta treba da izdvoje u nemalom broju slučajeva celu jednu platu - navodi Mihnjak. 

Iako zakon dozvoljava upis beba u vrtić i sa navršenih šest meseci, takvih slučajeva uglavnom nema, jer je neophodno da i vrtići, u tom slučaju ispunjavaju određene uslove.

Kako  za sajt Poslovi.Infostud potvrđuju u Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu u Beogradu, u beogradskim vrtićima nema upisane dece mlađe od 12 meseci

- Za decu mlađeg uzrasta neophodno bi bilo da vrtići budu opremljeni mlečnim kuhinjama kako bi medicinske sestre tu mogle da im spremaju obroke - ukazuju u sekretarijatu. 

Kombinuju godišnji i produženo bolovanje 

Iz razgovora sa majkama načini “snalaženja” prililikom adaptacije beba na vrtić uglavnom se odnose na kombinovanje dana godišnjeg odmora sa produženim bolovanjem

- Ono što je roditeljima potrebno jeste mesto u jaslicama za svako dete, sa upisom tokom cele godine - sa svim potrebnim uslovima za to, uz dobre i redovne kontrole svih jaslica kako državnih tako i privatnih i da su te jaslice ekonomski dostupne svim roditeljima kao i organizovan, kontrolisan servis za bebi siterke - navodi Jasmina Mihnjak. 

Organizovan servis za čuvanje dece je, kako ističe,  važna potreba roditelja u cilju bezbednosti dece. 

- Takođe bi trebalo barem delom da bude sufinansiran jer cene čuvanja beba i dece prevazilaze finansijske mogućnosti roditelja - naglašava naša sagovornica. 

Šta kaže statistika

Tokom 2019. godine u Srbiji se rodilo 64.399 beba, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. 

U trenutku njihovog rođenja, 24.375 majki nije imalo posao, dok je 40.024 majke bilo zaposleno. Od njih se, statistički gledano, 34.141 tokom 2020. godine po slovu zakona moralo vratiti na posao. Naime, tačno toliko mama je rodilo bebu prvi, odnosno drugi put. 

Preostalih 5.883 mama se na svoja radna mesta vraćaju ove godine, pošto za su njihove bebe treće, četvrte i više po redu rođenja, za šta po Zakonu o radu imaju dozvoljeno dvogodišnje odsustvo.

Prema zvaničnoj statistici, u školskoj 2019/20. godini 224.563 dece pohađalo je predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji. Od ovog broja, 108.842 (48 odsto) su devojčice, a 115.721 (52 odsto) - dečaci.

U najmlađem uzrastu, što se zvanično „meri“ od šest meseci do tri godine, bilo ih je 54.135 (24 odsto), dok je dece od navršene tri godine do polaska u školu bilo 170.428 (76 odsto).

A šta kaže zakon

Zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada zbog trudnoće i porođaja, kao i odsustvo sa rada radi nege deteta, u ukupnom trajanju od 365 dana, predviđa Zakon o radu.

- Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj. Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja. Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva - navodi se u Zakonu.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (2)


  • Matilda

    pre 3 godine i 10 sati

    Ja sam se vratila na posao po isteku porodiljskog odsustva, ali pošto sam radila po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, nisam imala pravo niti na bolovanje, niti na godišnji odmor. Dete su mi primili u vrtić desetak dana nakon povratka na posao, jer sam se porodila 2 nedelje pre termina, ali na adaptaciju po 1-2 sata dnevno, pa je suprug morao da ide na bolovanje i god odmor da koristi umesto mene, pošto je on radio na zameni trudnice-porodilje, na određeno, pa je imao pravo na to. Kad god bi se dete prehladilo suprug je morao na bolovanje, a ja sam morala da vadim potvrdu za njegovu firmu da nisam mogla da koristim bolovanje, te da je suprug morao da ide na bolovanje zbog nege deteta. Stalno smo imali problem sa vrtićem i vaspitačicama i skoro sa svima koji rade tamo, jer su govorili da je još mala da sedi ceo dan u vrtiću i da uzmemo neku ženu da platimo da je čuva, pošto su nam bake i deke stari i bolesni, a tetke rade i imaju svoje porodice i obaveze, te da će promeniti više grupa, pa ići će u drugi vrtić zbog god odmora, pa su se svakog dana menjale vaspitačice takođe zbog god odmora, te da je corona pa je bolje da sedi kući, na kraju smo rekli da mi jedino da damo otkaz pa da je čuvamo sami kući, da ne ide u vrtić. Sve smo to prebrodili, dete se super priviklo na vrtić, da bi na kraju ja ostala bez posla šest meseci nakon porodiljskog. Sad sam ja bez posla, a suprug još uvek menja porodilju, do njenog povratka na posao. Toliko o tome.

  • Marijana

    pre 3 godine i 6 dana

    Veoma je zalosno sto komisija otvara porodiljsko ne 28 dana pre porodjaja , vec iskljucivo koristi svoje zakonsko pravo da ga trudnicama otvori svih 45 dana pre porodjaja. Tako nam uskrate 17 dana sa bebom , i produze nam agoniju oko toga ko ce da nam cuva bebu , dok mi moramo da se vratimo na posao . A sto se tice vrtica , dete mladje od godinu dana nije moguce upisati . A i kada napuni godinu dana , pitanje je da li su kapaciteti popunjeni , a i u kom trenutku ce zapoceti adaptacija, tj . koliko jos ima do septembra. S druge strane sto se tice poslodavaca, oni postave jasan uslov , ili ces da cuvas dete ili da radis. Tako da nije ni cudo sto zene ne radjaju , ili se sele odavde.