Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

NEPRAVDA: Zakon zaboravio na mame preduzetnice


I one rade i uredno plaćaju poreze i doprinose, ali kada odluče za rode dete zakon ih drugačije gleda u odnosu na zaposlene majke. Mame-preduzetnice izostavljene su iz promena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koje je početkom juna usvojila Vlada Srbije i koje sada čekaju na “finalno usvajanje” u srpskom parlamentu.  Tako će za ove mame i dalje, u trenutku kada rađaju bebu i odlučuju se za porodiljsko odsustvo - počinjati administrativna i poslovna patnja.

Mame-preduzetnice će i dalje kada rode bebu primati manju naknadu nego što bi imale da su istu toliku zaradu ostvarivale kao zaposlene po ugovoru o radu. Ta umanjena naknada koju će dobijati neće uključivati pethodno plaćene doprinose, što će morati da namire naknadno, ukoliko žele da im uredno “teče staž” i da imaju osiguranje.

U međuvremenu, radnju ili agenciju, ordinaciju koju poseduje moraće ili da stavi “u mirovanje” ili da imenuje poslovođu i – zaposli ga ako nije član domaćinstva.

U celoj toj priči, otac bebe koju rodi mama-preduzetnica ne može da ide na porodiljsko odsustvo umesto nje, jer - zakon to ne dozvoljava. Takođe, ako rodi treće i četvrto dete, mama-preduzetnica neće imati pravo na dve godine odsustva, već samo na jednu, za razliku od zaposlenih mama.

Iako su se nedavno (u Vladi) usvojenim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom stvari konačno pomerile “sa mrtve tačke” u pozitivnom smeru, to je, po oceni naših sagovornica - tek početak.

Šta je dobro u promenama

Novine u novom predlogu zakona je što će zaposlene porodilje prva tri meseca po rođenju bebe dobijati najmanje minimalac, bez obzira na prosek plate ostvaren u prethodnih 18 meseci. Ispravljena je i nepravda za mame poljoprivredne osiguranice.

Zatim, roditelji dece sa smetnjama u razvoju imaće pravo i na naknadu zarade i dodatak za tuđu negu i pomoć a ne da, kao do sada - biraju između ta dva iznosa.

Ispravljena je još jedna nepravda - prema mamama-menadžerkama, odnosno ženama koje natprosečno zarađuju, a kojima je do sada plata na porodiljskom bila ograničena na maksimum tri prosečne zarade. One će kada se usvoji novi zakon moći da primaju pet prosečnih zarada, pošto je to i maksimalni iznos na koji se plaćaju pripadajući doprinosi.

Međutim, vratimo se mamama-preduzetnicama, koje nisu imale sreću da se nađu u pomenutim izmenama.

Mora da se menja više propisa

- Položaj mama-preduzetnica, na žalost, nije bilo moguće promeniti samo izmenama ovog zakona. Regulisanje njihovog statusa zahteva promenu više propisa - kaže Dragana Soćanin, članica Upravnog odbora Udruženja “Roditelj” , koje se zajedno sa još tri udruženja: Bebac.com, Centar za mame i Srbija u pokretu već tri godine bori za promene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Njihove predloge za imene Zakona do sada je potpisalo je više od 17.000 građana.

- Mi ćemo svakako nastaviti da zahtevamo te promene, nastavićemo da pregovaramo, jer je to pitanje od jako velike važnosti - ističe Dragana Soćanin.

Ona kaže da se promene ostvaruju korak po korak i da ima još “mesta za popravku”.

Šta ako je mama stomatolog?

Prva izmena bi, kako ukazuju naše sagovornice, trebalo da bude u okviru Zakona o radu, kojim bi se regulisao položaj preduzetnica, jer one spadaju u samozaposlene osobe. Potom mogu da se menjaju i drugi zakoni među kojima i ovaj čije su izmene upravo usvojene, ali i zakoni koji se odnose na obavezna osiguranja i regulišu uplatu doprinosa.

Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala “Bebac” ističe da propisi mame-preduzetnice svrstavaju u kategoriju žena koje imaju pravo na takozvane “ostale naknade po osnovu rođenja deteta”.

- Mama-preduzetnica, ako je jedina zaposlena u svojoj radnji ili agenciji, može privremeno da je zatvori i odjavi delatnost u Agenciji za privredne registre. Ali, tada će imati prekid u osiguranju i primaće samo neto zaradu. Ne teče joj staž, osim ako ga sama na uplaćuje od tog novca koji će dobijati. Ako ne želi da odjavi delatnost, mora da imenuje poslovođu, a to je tek posebna priča - navodi Mihnjak.

Poslovođa, po zakonu, mora biti u radnom odnosu osim ako nije član domaćinstva. I njemu mora da plaća doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

- Preduzetnica može, na primer, da imenuje svog supruga za poslovođu. Ali, šta se dešava ako je mama-preduzetnica stomatolog? Kako će da imenuje svog muža koji nije stomatolog za poslovođu? To znači da mora da angažuje nekoga van domaćinstva i to je veliki problem kod ovakvih zanimanja - ukazuje Jasmina Mihnjak.

Za razliku od zaposlenih mama kojima se iznos naknade na porodiljskom odsustvu računa tako što se saberu sve plate koje su ostvarile u 18 meseci pre porođaja (bez obzira da li je radila jedan, pet ili svih 18 meseci) i podeli sa 18 da bi se dobio prosek.

Preduzetnicama se, pak, zbir svih zarada tokom 18 meseci deli sa 1,5.  A to, objašnjava Mihnjak, znači da joj sleduje manji iznos naknade nego da je zaposlena.

Obećanje premijerke

- Rešenje ovog problema je da mame-preduzetnice dobiju isti status kao zaposlene mame - ukazuje Jovana Ružičić, osnivačica udruženja Centar za mame.

Ona ističe da roditeljska udruženja koja se bore za promenu zakona i unapređenje položaja i zaposlenih i nezaposlenih porodilja imaju čvrsto obećanje predsednice Vlade da će se ići ka rešenju problema i mama-preduzetnica.

Udruženja su se, naime, pre izmena zakona koje je usvojila Vlada Srbije, sastala sa premijerkom Anom Brnabić i tom prilikom su joj, prema rečima Ružičić, skrenule pažnju na neravnopravan položaj mama-preduzetnica.

- Dobili smo obećanja da će se rešiti i nepravedan položaj mama preduzetnica koje ovim Zakonom nisu u istom položaju i nemaju jednaka prava kao mame koje su u radnom odnosu - rekla je Ružičić.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti