Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Održani HR meetup-i za IT kompanije u Kragujevcu i Nišu


Susretima sa predstavnicima IT kompanija u Kragujevcu i Nišu, protekle nedelje smo započeli seriju HR meetup-a na temu “Kako privući i zadržati najbolje IT kandidate”, u cilju podrške stručnjacima za ljudske resurse u procesu zapošljavanja kvalitetnih IT kadrova.

IT HR Meetup Deli Prostor Nis 1

Razvoj IT industrije i sve veća potreba za IT stručnjacima uticali su na formiranje specifičnog tržišta rada u ovoj oblasti, o čemu svedoči i ubrzan rast broja oglasa za IT pozicije, ali i broja registrovanih IT kandidata na sajtovima Poslovi.infostud.com i HelloWorld.rs.

Isidora Maksimović, dugogodišnji prodajni savetnik za najvažnije IT klijente na sajtu Poslovi.infostud.com i Tamara Prodanović, urednik sadržaja sajta HelloWorld.rs, su predstavnicima kragujevačkih i niških IT kompanija predstavile rezultate redovnih istraživanja koja se sprovode u organizaciji naših sajtova. Tako su učesnici događaja mogli da saznaju šta je to što zaposleni hvale u IT kompanijama, a šta im zameraju, šta im je najvažnije pre konkurisanja, kolike plate očekuju i koje su im beneficije najbitnije.

IT HR Meetup Hotel Kragujevac 1

Učesnicima su takođe predstavljeni konkretni saveti i iskustva iz oblasti employer brandinga, kao jednog od najboljih načina za IT kompanije da se izbore sa izazovima zapošljavanja kvalitetnog IT kadra i dobiju status poželjnog poslodavca. Naročito je istaknuta važnost paralelne primene internog i eksternog employer brandinga, a učesnicima su predstavljeni najvažniji oblici, kanali i alati za njegovu primenu, kao i najbolji primeri iz prakse.

U dinamičnoj diskusiji nakon predavanja, među izazovima sa kojima se suočavaju IT kompanije iz Kragujevca, istaknuti su nedostatak specijalizovanih IT sajmova zapošljavanja, kao i potreba boljeg prilagođavanja programa obrazovnih ustanova u Kragujevcu za potrebe IT tržišta. Učesnike u Nišu najviše je zanimalo kako primeniti employer branding tehnike u malim IT kompanijama u razvoju, koje imaju ograničene resurse.

IT HR Meetup Deli Prostor Nis 2 - Simon Senek

Na osnovu pozitivnog iskustva u Kragujevcu i Nišu, svakako ćemo nastaviti sa ovim projektom i u drugim gradovima u kojima se ubrzano razvija IT industrija. Takođe ćemo i dalje istraživati tržište zapošljavanja, koje se ubrzano menja sa pojavom novih potreba u IT sektoru, što je pravac koji dovodi do promena u načinu komunikacije na relaciji poslodavac – zaposleni i podrazumeva prilagođavanje obe strane.


Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti