Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Posao kasira i točioca na NIS-ovim benzinskim stanicama je mnogo više od letnjeg posla: Radni dan u timu ne samo kolega, već i prijatelja


Radno mesto kasira i točioca na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama na početku mnogi mladići i devojke izaberu kao letnji posao, ali ubrzo odluče da žele da ostanu u kompaniji. Razlog je, kažu, NIS-ova poslovna filozofija - pozitivna atmosfera koja podstiče prijateljstvo, rad u timu koji sarađuje, pruža podršku, podučava i motiviše.

Posao kasira i točioca na NIS-ovim benzinskim stanicama je mnogo više od letnjeg posla: Radni dan u timu ne samo kolega, već i prijatelja

Svoj posao opisuju kao dinamičan i zanimljiv. Uvek nova lica, neobične priče, duhovite i razne interesantne situacije čine da im je svaki radni dan drugačiji od prethodnog.

I Miloš Janković (26) je nameravao da na NIS-ovoj benzinskoj stanici, u blizini auto-puta u Beogradu, radi samo tog leta, 2019. godine. Prošlo je pet godina od tada, a kako ovaj mladić kaže, veoma mu je prijatno u timu kompanije koja ga je “prigrlila”.

- Upravo je tim jedan od razloga zbog koga na NIS-ovoj pumpi radim toliko godina. Više nas je mlađih u ekipi, ali imamo i starije kolege koje nam prenose svoja znanja, savetuju, pomognu kad god zatreba. Nijedan dan ili noć nisu isti. Posao je uzbudljiv, a na našoj benzinskoj stanici, u zavisnosti od potrebe posla radim ili kao kasir, ili točilac goriva - kaže Miloš za Infostud.

On kaže da radni dan traje 12 sati i da kada radi prvu smenu, onda je sutradan noćna, pa je potom dva dana slobodan. Polovina meseca je zato “samo njegova”, a vremena ima za sve druge obaveze, porodicu, prijatelje…

- Meni je bitno da radim u stabilnoj kompaniji, jer se tu osećam sigurno. Osim toga, moja kompanija ima nešto što mnoge druge nemaju. Mnogo znakova pažnje i razumevanja, zbog kojih se NIS-ovi zaposleni osećaju poštovano. Recimo, ja obožavam sport, a naročito fudbal. Zbog toga se i mnogo radujem sportskim igrama koje kompanija organizuje svake godine, kao i događajima i izletima... Još nemam svoju porodicu, ali kolege koje su se ostvarile kao roditelji imaju novčanu podršku od firme za svakog novog člana.

Posao kasira i točioca na NIS-ovim benzinskim stanicama je mnogo više od letnjeg posla: Radni dan u timu ne samo kolega, već i prijatelja

Kad na poslu upoznaš poznate ljude kojima se diviš

Kako naš sagovornik kaže, zarada je dobra, a postoji i mogućnost za napredovanje.

- Očekujem da će i ovog leta doći nove kolege. U tom periodu je još dinamičnije i zanimljivije na poslu. Na pumpu nam dolazi i veliki broj stranaca, a do sada sam upoznao ljude iz raznih delova sveta, slušao različite jezike, pa sam na mnogima već i naučio po nekoliko reči i rečenica koje mogu da mi koriste u poslu - kaže Miloš i podvlači da je posebno zabavno kada na pumpu dođu poznati - pevači, glumci, sportisti…

- Oduvek sam se divio fudbalskom treneru Igoru Duljaju, a imao sam sreće da ovu legendu upoznam zahvaljujući poslu koji radim. Svakodnevno po gorivo dolazi baš na “moju” benzinsku stanicu, pa sam ga vremenom dobro upoznao. Danas mogu slobodno da kažem da imam prijateljski odnos sa nekim kome sam se tako dugo divio. Ne prođe dan, a da ne popričamo, podelimo mišljenja o dešavanjima u sportu. Često čujem i neke ekskluzivne informacije i pre nego što stignu u javnost - priča naš sagovornik.

Posao je, dodaje, odgovoran, svi zaposleni prolaze kroz zanimljivu, petodnevnu obuku, a postoje pravila predostrožnosti kojih se svi na NIS-ovim stanicama uvek pridržavaju. Osim obavljanja poslovnih aktivnosti, radni dan često ispune i šale.

Rad na benzinskoj stanici, još uz auto-put, kako Miloš kaže, zna da bude ispunjen i izazovnim scenama koje se ne zaboravljaju.

- Više puta sam se zatekao na poslu kada se na auto-putu dogodi saobraćajna nezgoda, pa smo prvi koji priteknemo u pomoć. Ko nikada nije radio na benzinskoj stanici, verovatno nema predstavu koliko je to živ i aktivan posao u kom i ne primetiš da je radni dan završen.

Na benzinskoj stanici se zna red

Svoj posao voli i devetnaestogodišnja Anđela Avramović. Od jula prošle godine radi kao kasirka na pumpi u Novom Mirijevu u Beogradu i to joj je prvo zaposlenje posle završene Srednje hemijske škole. Za sada ne planira da ga menja.

Posao kasira i točioca na NIS-ovim benzinskim stanicama je mnogo više od letnjeg posla: Radni dan u timu ne samo kolega, već i prijatelja- Radim na kasi i obavljam sve što se tiče prijema robe, prodaje, popisa, a iskreno baš se radujem svakoj situaciji kada mogu da pomognem kolegama točiocima napolju. Zapravo, pre nego što smo počeli da radimo na stanici, prošli smo obuku koja je bila baš dobra. Sve nam je objašnjeno na jednom mestu - u posebnoj prostoriji je napravljena mini verzija pumpe pa smo jedni drugima glumili kupce i prodavce, prolazili kroz razne situacije. Nakon tog treninga, obučeni smo za obe pozicije i možemo da uskočimo gde smo najpotrebniji - kaže Anđela za Infostud.

Sistem u kom se 15 dana radi, a 15 dana je slobodno za Anđelu je baš po njenoj meri. Smene se menjaju, pa mogu da se u dogovoru sa kolegama prilagode obavezama i privatnim dešavanjima.

- Kada radite u NIS-u, vi znate da ste u velikoj kući i da ste odgovorni za ono što vam je povereno, ali to znači i da ima druženja, priče, smeha i dobre energije. Sve je to deo ovog posla i to ga čini lepim. Uvek se radujem kad ujutru dođem malo ranije, jer ću prvo popiti kafu sa kolegama. Lepo se slažemo i sa starijima, poštujemo ih, a oni nam rado pomognu, posavetuju i poduče. Volim što se kod nas na poslu zna red u svemu - objašnjava naša sagovornica.

Vedar duh i lepa reč mogu da poprave nečiji dan

- Ovde vrlo brzo naučiš da lepa reč zaista otvara gvozdena vrata. Mlada sam i priznajem da na mene ponekad utiču i one ne sasvim vedre situacije u kojima se nađemo, ali uživam da potrošače obradujem i razvedrim stavom i prijatnom pričom. Ako osetimo da neko nije raspoložen trudimo se da našom dobrom energijom u timu izmamimo osmeh, popravimo raspoloženje ili čak čitav dan. Rad sa ljudima, dodir sa toliko različitih sudbina, toliko drugačijih priča, upravo je ono najzanimljivije u ovom poslu. U tome najviše uživam. Nekada potrošač želi i malo da proćaska, da zatraži neki savet, a sve to čini naš posao meni dražim.

Kako Anđela kaže, u kompaniji NIS su joj od prvog dana predočili da ima mnogo mogućnosti da se usavršava, da uči i napreduje.

- Postoje bonusi, plaćen je prekovremeni rad, kao i rad tokom praznika. Na raspolaganju su nam i sportske igre, novogodišnje proslave, pokloni za 8. mart, sportska rekreacija, novogodišnji pokloni za decu, nagrade za najbolje zaposlene, preventivni oporavak u banjama - priča nam Anđela i dodaje da je svoju priliku da se zaposli prošlog leta iskoristila, da namerava da ostane i uz rad, trud potom i napreduje.

- Savetovala bih mlade, svoje vršnjake, ali i one starije da se prijave za posao, da probaju i vide da li im se dopada rad na benzinskoj stanici. Verujem da hoće, jer je NIS kompanija koja ima razumevanja za sve generacije i podržava ih na razne načine - zaključuje Anđela.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti