Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Radne vize daleko


(Preuzeto iz Novosti 23.05.2007.)



Nadu da će u susednoj Rumuniji konačno rešiti osnovni egzistencijalni problem mnogim Vojvođanima dodatno je povćala izjava Đurđice Kornua, prvog čoveka Privredne komore Temišvar, data prilikom nedavnog boravka kod kikindskih kolega.

Kornu je najdirektnije pozvao Kikinđane, ali i druge, da budu „gastarbajteri” u njegovoj zemlji, obećavši mesečnu zaradu od 200 do 400 evra. Objasnio je da je Rumunija, a pogotovo njen zapadni deo, u svojevrsnoj razvojnoj ekspanziji, koju prevashodno dodupiru strani ulagači, a ni približno nema dovoljno kvalifikovane radne snage, posebno metalske, građevinske i elektrostruke. Deficitarni su i uslužni zanatski profili.

Do posla u Rumuniji, međutim, neće se doći tako lako. Na tu činjenicu upozorava Jelena Mitrović, direktor kikindske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, čije kancelarije ovih dana opsedaju brojni građani koji bi rado na privremeni rad u susednu zemlju.

- Sem izjave predsednika Privredne komore Temišvar nemamo ništa konkretno što bi omogućilo realizaciju ove zamisli - kaže Jelena Mitrović. - U našoj službi, doduše, sređujemo spisak nezaposlenih s naznačenim stručnim profilom, koji ćemo proslediti Rumunima.

Javljaju nam se i ljudi iz drugih delova Srbije, ali je neophodno da Srbija i Rumunija potpišu odgovarajući međudržavni sporazum, na osnovu kojeg bi se sačinila i ostala važna dokumenta o pravima i zaštiti naših građana na privremenom radu.

Mitrovićeva upozorava da je svaki pojedinačni odlazak u Rumuniju zbog radnog angažmana trenutno - svojevrsna avantura. Na rizik ukazuje i Tibor Šebek, predsednik regionalne privredne komore u Kikindi koji često kontaktira sa ljudima iz Privredne komore Temišvar. Viza za Rumuniju trenutno košta 70 evra.

ANTR FILE:

Ponuda i potražnja

Tibor Šebek priča da je u Žombolju, nadomak granice, nemački industrijalac izgradio veliku livnicu, ali nema dovoljno stručnog kadra, pa ni „običnih” fizikalaca. U Kikindi je nekoliko hiljada livničara pre nekoliko godina u tranzicionom procesu ostalo bez posla i mnogi bi da rade u novoj fabrici u Rumuniji. U prometnoj Žomboljskoj firmi već su se, na svoju ruku, uhlebili neki žitelji Srpske Crnje od Žombolja udaljene pet-šest kilometara.

M. Ivetić

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti