Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Skajp intervju vs. Intervju licem u lice


Intervju za posao putem Skajpa ili bilo koje druge video veze nije novina i mnoge kompanije se služe ovim vidom komunikacije iz najčešće praktičnih razloga, naročito u situacijama kada kandidati žive u drugom gradu.

Za poslodavce ovaj način jeste brži, praktičniji metod selekciji  nego intervju licem u lice, međutim mišljenje kandidata je drugačije. Putem mini ankete koju smo sproveli putem našeg naloga na društvenoj mreži Instagram, želeli smo da proverimo koji vid intervjua kandidatima više odgovara.

Lični kontakt najbitniji

 Pristalice intervjua putem video veze su  svega 15% anketiranih, dok sa druge strane oni kojima više leži intervju „oči u oči“ čine veliku većinu od čak 85%, a razlog tome, kako navode, leži isključivo u ličnom kontaktu. Iako su isticali kao prednosti Skajp intervjua uštedu vremena za odlazak i povratak i opušteniju atmosferu kad su na svom terenu,  intervju „licem u lice“ je odneo prevagu zbog „mogućnosti za što bolje predstavljanje i upoznavanje“.

Kako kandidati navode, lični kontakt se ne svodi samo na relaciju između njih i HR menadžera, već  im omogućava  i prvi kontakt sa samom kompanijom – sa prostorijama, atomosferom i drugim zaposlenima. To u mnogome može doprineti  da odluče da li sebe mogu da vide u toj kompaniji i u tom kolektivu.

 

Prednosti i mane

Skajp intervju definitivno štedi vreme i novac, kako poslodavcu tako i kandidatu. Velike i ugledne kompanije obično plaćaju putne troškove ako se kancelarija potencijalnog poslodavca nalazi daleko od kandidata. Međutim u slučaju Skype intervjua kandidat ne mora da putuje, čeka u redovima, a ni da bira posebno odelo kako bi što više impresionirao menadžera. Takođe, HR menadžer može da obavi intervju sa bilo kojeg mesta pogodnog za njega. Ovo omogućava i jednoj i drugoj strani ogromnu uštedu vremena.

Prednost Skajp (video) intervjua je to što dozvoljava snimanje (uz obaveznu saglasnost kandidata) i potom kasnije prikazivanje snimka drugim članovima tima i menadžerima kako bi i oni mogli da ocene kandidata što može zameniti par krugova intervjua.

Promena poznate sredine ume da bude izvor stresa tokom razgovora. Međutim, ukoliko imate  video poziv kod kuće u okruženju koje vam je udobno i poznato, smanjujete stres i razgovor vam može biti prijatniji. Štaviše, možete pripremiti i listu sa bitnim tezama i koristiti ih tokom razgovora.

Sa druge strane loša konekcija ili prekid internet veze može biti problem. Kočenje veze može prouzrokovati da vas intervjuer loše razume ili obrnuto,  što iziskuje dodatno objašnjavanje. Takođe, ne osećaju se svi ugodno pred kamerom. Ako ste stidljivi po prirodi, može se desiti da intervjuer stekne utisak da ste rezervisana i zatvorena osoba, što se možda ne bi dogodilo u razgovoru licem u lice. Loša strana video intervjua jeste nemogućnost procene mekih veština i govora tela, a one su ključne za seniorske pozicije. Tokom razgovora licem u lice lakše je izgraditi odnos sa intervjuerima i bolje se predstaviti i samim tim već se šanse za ponudom za posao. Upravo zato su ovi intervjui i dalje popularni.

 

Susret sa zaposlenima ključan za prvi utisak

Jedna od najvećih prednosti odlaksa u kompaniju na razgovor jeste susret sa drugim zaposlenima prilikom kog već donekle možete steći utisak o korporativnoj kulturi. Način komunikacije, stil oblačenja, sreća ili nezadovoljstvo drugih zaposlenih – sve ovo može pomoći da kandidat shvati da li je kompanija ustvari dobra za njega. Pozitivna strana intervjua „licem u lice“ jeste ta što omogućava da u potpunosti iskoristiti govor tela i neverbalne znake, tako da možete pratiti reakciju sagovornika i videti u kom pravcu intervju ide. Mana ovog načina intervjua jeste utrošak vremena - od pripreme za sam razgovor do odlaska na nejga. Ovo naročito može predstavljati problem ukoliko ste već u radnom odnosu pa je potrebno uskladiti termin razgovora spram mogućnosti da izađete sa posla ili uzmete slobodan dan.

Iz svega ovoga možemo da zaključimo da intervjui Skajpom rade bolje kao preliminarne faze „pravog“ intervjua, jer cilj je da poslodavac pored svih vaših kvalifikacija stekne što bolju sliku o vama. Tako da, bilo da se radilo o video ili licem u lice intervjuu, imajte na umu da svaki intervju zahteva detaljnu pripremu. Uvek istražite kompaniju i upoznajte se sa njenim radom i vežbajte odgovore na pitanja koja vam HR menadžeri mogu postaviti.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


  • Maja Jovanović

    pre 5 godina i 7 meseci

    Putem skajpa