Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

U više od 60% kompanija u Srbiji rad od kuće privremena ili stalna mera!


Čak 41% radnika u Srbiji i nakon ukidanja vanrednog stanja povremeno odlazi na posao, a povremeno radi od kuće, njih 38% dolazi u kancelarije ili ide na teren, dok 21% zaposlenih obavlja posao isključio od kuće! To jasno govori da je u više od 60 odsto kompanija u našoj zemlji uveden rad od kuće kao privremena ili stalna mera barem za deo zaposlenih!

Ovo su nedvosmileno pokazali podaci najnovijeg istraživanja sajta Poslovi infostud „Da li se tržište rada u Srbiji vraća u normalu“, sprovedeno tokom poslednje nedelje maja ove godine. Tokom ovog istraživanja anketirano je 2.285 ispitanika i 450 kompanija, dok je u samom procesu učestvovao podjednak broj zaposlenih i nezaposlenih lica.

Rigoroznije higijenske mere

Kada se pogleda šta su rekli kandidati koji su se po ovom pitanju izjašnjavali, uočava se da je 45 procenata njih imalo mogućnost da radi od kuće, 37% je odgovorilo da je konstantno sve vreme fizički išlo na posao, odnosno da je radilo iz firme ili sa terena, dok je 18% kombinovalo obe varijante.

Oni koji su se vratili na posao, u najvećem broju slučajeva sada rade u drugačije organizovanom radnom okruženju, pošto je u 69% kompanija pojava koronavirusa dovela do preuređenja radnog prostora ili uvođenja rigoroznijih higijenskih mera.

Kada je reč o uticaju rada od kuće na motivisanost i produktivnost zaposlenih, 47% poslodavaca smatra da nije uočilo razliku u radu zaposlenih, dok u 41% firmi misle da su im radnici od kuće manje produktivni, a samo u 12% produktivniji.   

Najveće promene kod velikih

Interesantno je videti i da skoro 70% kandidata zaposlenih smatra da kada rade od kuće nisu manje produktivni, dok je čak četrtina označila da je produktivnost tada veća.

U više od trećine ispitanih kompanija rad od kuće ostaje opcija za makar deo zaposlenih i nakon što se epidemiološka situacija potpuno smiri. Kompanije iz industrija kao što su: finansije i osiguranje (njih 71%), IT (69%), kontakt i bizis centri (75%), te FMCG (75%), će i nakon ove krize češće praktikovati fleksibilnije uslove u pogledu rada od kuće za svoje zaposlene. U odnosu na prosek, najviše promene u pravcu fleksibilnosti videće se u velikim kompanijama koje zapošljavaju više od 500 ljudi.

Istovremeno, čak 54% kandidata i nakon epidemije volelo bi da radi kombinovano, a 16% da želi da nastavi rad od kuće, dok se 30% ispitanika ipak opredelilo samo za posao iz kancelarije.

Problem je da se koncentrišu

Ono što zaposlene ometa dok rade od kuće je nedostatak fokusa zbog kućnih uslova - drugi ukućani, buka, i to je prepreka za 21% onih koji rade, za 19% je to prekovremeni rad, 14% nemogućnost razdvajanja privatnih i poslovnih aktivnosti i u 12% slučajeva nedostatak opreme za obavljanje posla. Ipak, 34% je onih zaposlenih koji u radu od kuće ne vide nijednu manu.  

Šef HR sektora Infostud grupe Tanja Ikić smatra da će firme dozvoliti rad od kuće u većoj meri nego pre, uz veću fleksibilnost.

- Ali, ne verujem da će u većini kompanija biti moguć 100% rad od kuće. Sa bilo kog aspekta da razmišljamo, da li iz aspekta pojedinca, kompanije ili društva, rad od kuće ima dosta pozitivnih strana, ali i dosta negativnih, koje ne bi trebalo zanemariti. Samo par primera, za pojedinca je plus sigurno fleksibilnost, manje vremena utrošenog na prevoz, hrana spremljena kod kuće, a neki od minusa su loša ergonomija radnog prostora, manje socijalizacije sa drugima, nejasna granica između poslovnog i privatnog. Ovo je samo mali deo svega o čemu mi kao kompanija trenutno razmišljamo - kaže Ikić.

Predstoje ozbiljne analize

Prema njenom mišljenju, sve to je vrlo individualno i za nekoga su ove stavke potpuno nevažne, ali nekome igraju veliku ulogu.

- Ako pogledamo iz ugla kompanije, dobra strana rada od kuće su manji troškovi radnih mesta, ali je minus svakako gubitak kreativnosti i inovativnosti, kao i slabljenje timske povezanosti. Sve u svemu, poslodavce sada čeka mnogo analiza i razmatranja raznih opcija. U našoj kompaniji se konkretno okrećemo većoj fleksibilnosti kako bismo obezbedili što više dobrog koje donosi rad od kuće, uz poseban osvrt na to kako da smanjimo negativne strane - navodi naša sagovornica.

Ona kaže da Infostud grupi još uvek važi pravilo da je poželjan rad od kuće, ali da ko želi, može da radi i iz kancelarije, s tim da se prati da maksimalan broj ljudi u kancelariji ne prelazi 50% kapaciteta.

- Prema onome što smo videli, želju da se vrate u kancelarije su većinom imale kolege čiji je posao dosta vezan za telefonske linije ili za fizičku papirologiju, konkretno prodaja, korisnička podrška, HR administracija, pravni sektor, s tim da ni oni nisu 100% u kancelariji. Oni koje najmanje viđamo u kancelarijama su kolege iz IT sektora - zakljućuje Ikić.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti