Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Šansu za posao dobilo skoro 50.000 kandidata u 2019.


-Najtraženiji prodavci, komercijalisti, vozači, magacioneri i telefonski operateri-

 

Prema podacima sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com u 2019. godini ponovo je zabeležen porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima od 14% spram 2018.godine.  Tokom prethodne godine preko 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na 48.893 raspisanih pozicija.

Pored porasta broja oglasa za posao u prethodnoj godini, naš sajt beleži i rekordan broj poseta kao i broj konkuirsanja koji je u prethodnoj godini iznosio 2.710.000.

Kao i prethodnih godina najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najtraženije pozicije su bile prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater.

Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57% oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40% oglasa tražla visoka ili viša stručna sprema.

I  pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje je u blagom padu. U 2019.godini na jedan oglas prosečno je konkuirisalo 65 kandidata.

Oglasi na stranom jeziku činili su 24% ukupnog broja, od kojih se najviše tražio engleski, zatim nemački, mađarski i ruski.

Porast takođe vidimo u oglasima koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (ukupno 8%). U 2018. takvih oglasa je bilo 2845 dok je u 2019. raspisano skoro 30% oglasa više – 3693.

Kada govorimo o IT oglasima tokom prethodne godine najtraženije pozcije bile su JavaScript Developer, Java Developer, PHP Developer, .NET Developer i IT Help Desk / Support. Što se tiče traženog senioriteta od strane poslodavaca najviše oglasa je bilo namenjeno mediorima (64%), potom seniorima (21%), a najmanje su se tražile junior pozicije (svega 14%).

Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugar i farbar. Sa druge strane pozicije koje su imale veliku potražnju od strane kandidata bile su prodavac, komercijalista, radnik u proizvodnji, knjigovođa i telefonski operater.Datum postavljanja:


Podelite na društvenim mrežama:

 • Komentari


 • Senad Sejfić

  pre 8 meseci i 25 dana

  Sa poznavanjem stranih jezika , mogao bih da radim u Agenciji , kao turističi vodič , u Beogradu.

 • Dusica Ilic

  pre 2 godine i 10 meseci

  Tacno je. Ne razumem zasto nema oglasa za doktore nauka koji su zavrsili Drzavni fakultet i imaju iskustva u radu.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.