Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Za prekvalifikacije u IT sektoru prijavilo se 8.902 kandidata - Program obuka počinje u aprilu 2017.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je 4. marta završeno prijavljivanje na kurs za prekvalifikacije u IT sektoru, koji je trajao dve nedelje.

Prijavilo se ukupno 8.902 kandidata, a najviše ih je između 26 i 35 godina starosti, ima završenu srednju školu, dok jednu trećinu čine osobe ženskog pola.



- Najveći broj prijavljenih kandidata je starosti od 26 do 35 godina (60%), a najmanji broj je starosti od 46 do 62 godine (svega 2%). Od ukupnog broja prijavljenih, 18 odsto su starosti od 18 do 25 godina, a 8 odsto predstavnika starosne grupe od 36 do 45 godina. Najveći broj prijavljenih kandidata trenutno nije u radnom odnosu (60%), dok je 40% kandidata koji imaju posao. Kada je reč o stručnoj spremi, 44% prijavljenih ima završenu srednju školu od kojih 30% pohađa neki studijski program, a 27% ima već završene osnovne studije. Kandidati koji imaju završen master predstavljaju 17% prijavljenih, a oni koji imaju završenu višu školu svega 13%. Među prijavljenima ima i onih koji poseduju doktorat. Osobe ženskog pola zastupljene su sa 35%, dok je 65% kandidata muškog pola - navedeno je u saopštenju ministarstva. 

Projekat prekvalifikacija biće realizovan u tri velika grada pa su učesnici imali mogućnost da se izjasne u kom gradu bi pohađali obuku. U Beogradu bi obuku pohađalo 62% kandidata, a 27% u Novom Sadu i 11% u Nišu.

Cilj projekta prekvalifikacija u IT sektoru je povećanje broja IT juniora na tržištu kako bi se nadomestili nedostajući kadrovi. Projekat je zasnovan na rezultatima istraživanja koje su zajedno u januaru sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud, u kome je učestvovalo 118 IT kompanija. Prva, pilot faza podrazumeva obuku za 100 odabranih kandidata, a glavna faza obuku za dodatnih 900 kandidata. Ukoliko pilot faza bude ocenjena uspešno, druga faza će biti sprovedena krajem godine. Kriterijum za merenje uspešnosti je brzina zapošljavanja u IT industriji nakon završenog kursa.

- Selekcija kandidata vršiće se u dva kruga. Svi prijavljeni kandidati imaće priliku da učestvuju u prvom krugu selekcije koji podrazumeva polaganje onlajn testa koji meri sposobnosti i potencijal za rad u IT sektoru. Kandidati će potom biti rangirani na osnovu postignutih rezultata, a oni najviše rangirani biće pozvani na drugi krug selekcije koji podrazumeva dodatna testiranja sposobnosti i sklonosti koja će se održati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kandidati koji ne budu odabrani za učešće u pilot fazi projekta biće ponovo kontaktirani za učešće u testiranju u glavnoj fazi projekta - saopštilo je ministartvo. 

Kako se dodaje, program obuka počinje u aprilu i trajaće između dva i četiri meseca. Škole koje će vršiti obuke biće poznate sredinom marta, a kriterijumi na osnovu kojih će biti rangirane su: iskustvo u neformalnim i formalnim obukama, metodologija koja osigurava mogućnost zaposlenja u IT industriji u predviđenim rokovima, stručnost lica koja će voditi obuku i adekvatnost infrastrukture za održavanje obuka.

Datum postavljanja:


Podelite na društvenim mrežama:

  • Komentari


  • Goran Popnovakov

    pre 6 godina i 5 dana

    Preskupa prekvalikafikacija 90%ljudi odvraća od ovoga...Da je možda max 500 evra i na rate to bi bilo podnošljivo za sve a ovako teško da ćemo se pomeriti od Afričkog proseka..
  • Goran Popnovakov

    pre 6 godina i 5 dana

    Ja sam konkurisao ali kao i uvek finansijski faktor je presudio za daljim usavršavanjem..

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.