Branka Rađen Vujković celih 16 godina u Infostudu: Tajna je u tome da se stalno zabavljaš dok radiš

Autor - Konstantin Radulović | Želim da napredujem u karijeri

avg 23

Ovih dana pratimo ko su nominovani za nagradu Mark awards koju dodeljuje portal Marketing mreža. Za razliku od drugih strukovnih nagrada koje se dodeljuju najuspešnijim timovima i projektima, Mark Awards ističe i promoviše najuticajnije marketing i komunikacijske stručnjake iz kompanija u Srbiji. Među nominovanima u kategoriji Brand inovator nalazi se i Branka Vujković Rađen, brend menadžer Infostudovih sajtova za zapošljavanje.

Branka je u timu od samih početaka kompanije. Od 2000. godine kad je Infostud počeo da se razvija u eri dajal-ap intenet konekcije, pa do danas, kada je broj zaposlenih pre nekoliko dana premašio cifru od 300, puno toga se promenilo. Branka je svemu tome svedočila budući da je među prvih desetoro Infostudovaca koji su se zaposlili u kompaniji.  

Uči, rasti, razvijaj se

U vreme kad je Infostud grupa kretala u svoju avanturu, naša sagovornica je bila pri kraju studija i istovremeno je i radila. Nakon dve godine koje je provela u drugoj kompaniji, odlučila je da se pridruži mladom kolektivu u čiju je viziju verovala i gde je mogla da iskaže pun potencijal.

– Infostud, još kao mala kompanija bila je veoma inovativna i uticajna na tržištu Srbije, a rast broja zaposlenih omogućio joj je da se širi na više oblasti poslovanja. Već tada je okupljao vrlo vredne i nadahnute ljude koji su bili timski orijentisani i koji su svakodnevno pomerali stvari unapred, korak po korak – priča Branka i dodaje:

Prosto ni sama ne mogu da verujem da smo krenuli od sajta namenjenog  studentima, a sada poslujemo u oblasti zapošljavanja, nekretnina, automobilizma, osiguranja i imamo sajtove koji su lideri u svojim oblastima.

Danas, 16 godina kasnije, posle brojnih profesionalnih izazova koje je uspešno rešavala, Branka vodi brand marketing tim sajtova Poslovi Infostud i Startuj.com i o svom razvojnom putu kaže:

– Počela sam na poziciji marketing asistenta, a tokom godina menjale su se različite menadžerske i specijalističke pozicije. U to vreme o digitalnom marketingu su svi pričali, a znalo se malo, tako da je bilo prostora za učenje i igranje. I mi smo to iskoristili, odlučili smo da budemo hrabri i da testiramo nove opcije – ističe Branka.

Na pitanje kako to da svih ovih godina neprestano radi u istoj kompaniji, ona odgovara da je njen profesionalni razvoj išao ruku pod ruku sa razvojem Infostuda.

– Učila sam, prelazila sa pozicije na poziciju, nikada mi nije bilo dosadno i znala sam da sa svakom preprekom koju preskočim postajem bolja i kreativnija u svom poslu. Iskreno, mislim da ljudi promene kompaniju kada više nemaju jedno drugom šta da daju. Infostud posluje u dinamičnom poslovnom okruženju tako da uvek nalazim zabavu i nove poslovne izazove koji me ispunjavaju, koji su ujedno i ključni za razvoj kompanije. Tako je sve ovo vreme i mislim da je tajna u tome – kaže Rađen Vujković.

Ponosna na postignute rezultate u firmi

Komentarišući nominaciju za Mark awards Branka kaže:

– Bila sam zaista iznenađena kada sam čula da su me kolege predložile za nagradu. Misim da je prva i možda emotivno najbitnija nagrada za svakog profesionalca kada dobije priznanje od svog tima. Zbog toga mi je zaista velika čast što moje kolege, koje me dobro poznaju, cene moj rad i smatraju da zaslužujem priznanje u Brand Inovator kategoriji.

Kada se osvrne iza sebe, Branka kaže da može samo da bude ponosna na svoj tim i rezultate koje su tokom godina postizali.

– Sve na čemu smo radili, ističe Branka, ima svoju težinu i uticalo je naše poslovne rezultate.

Ona smatra da je najzanimljiviji deo njenog posla jasna strategija, kreiranje, osmišljavanje i razvijanje novih brendova i vođenje projekata.

– Uvek se nešto novo događa. Ove godine smo, recimo, radili na brand awarness kampanji „Možeš da se žališ frizeru, a možeš i da promeniš posao“ za naš vodeći sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud i realizovali jednu od najznačajnijih HR konferencija na ovim prostorima – HRexperience – dodaje ona.

Sve je mnogo lakše kad je tim dobar

Budući da su projekti na kojima je sve ove godine radila bili vrlo raznovrsni, zanimalo nas je kako je uspela da se prilagodi različitim zahtevima i specifičnostima svakog od njih.

– Veoma je važna stalna edukacija, kao i praćenje i upotreba novih kanala. Neki su uspešni, neki i nisu, ali treba testirati i unapređivati stvari kako bismo išli napred. Osim toga, slušati druge kako su oni postigli uspeh i širiti sliku koju možete da primenite na svoje poslovanje. Potrebno je učiti i imati jasan cilj kuda se ide i kako se do tamo može stići. Trenutno smo i mi u pripremi većih poslovnih poduhvata, jako je zahtevno, odgovorno i zabavno, ali uskoro ćemo više pričati o tome.

Branka smatra da je za konstantan rast i razvoj jako bitno da čovek radi u zdravoj kompaniji, da je okružen dobrim timom i da u sebi nosi tu želju za ličnim i profesionalnim razvojem. Sve ostalo zavisi od ličnih prioriteta, želja i planova.  

Poredeći koliko se posao u marketingu izmenio u odnosu na period kad je ona počinjala, ona ocenjuje:

– Posao se jeste menjao sa rastom kompanije i marketing trendovima, ali suština je manje više ostala ista. Sada samo imamo puno, a imaćemo još više kanala i mogućnosti koje koristimo sa razvojem novih tehnologija. Pratimo svetske trendove u oblasti marketinga i PR-a i svakodnevno radimo na usavršavanju i unapređenju alata koje koristimo.

Osvrćući se na mišljenja „da je svaki marketing dobar“, ona dodaje da sve zavisi od ugla percepcije.

– Mogu samo delimično da se složim, budući da nije sve uvek onako kako mi vidimo. Da, to je tačno ako znaš šta ti je cilj i ideš prema njemu, ali nije ukoliko samo izazivaš kratkoročnu pažnju sa dugoročnim negativnim posledicama. Meni je drago da smo mi uvek razmišljali na duge staze. U početku smo zato više morali da radimo, ali su plodovi našeg rada danas neuporedivo slađi – zaključuje Branka Vujković Rađen.

O autoru: Konstantin Radulović

Pune dve decenije radio kao sportski novinar u nekoliko beogradskih i novosadskih medija i izveštavao sa velikog broja događaja, uključujući tri finala Lige šampiona. Voli da piše, specijalno intervjue i reportaže, a trenutno radi kao kopirajter i prebacuje se u svet digitalnog marketinga.