CV u doba korone

Autor - Nikola Stantić | Svi tekstovi

jul 27

Sastavljanje biografije ili doterivanje postojeće će za neke od nas postati uskoro tema o kojoj još juče nismo ni razmišljali ali je svakako korisno da je imamo spremnu ukoliko se sutra bude desilo da je potrebno pronaći novo radno okruženje.

Korona je pored svega što je donela sa sobom, uspela i da poremeti tržište rada i da pojedine kategorije poslova skoro pa preko noći stavi u nezavidni položaj.  Primera radi, turizam  i ugostiteljstvo su svakako jedne od grana koje su najviše pretrpele udar u ovoj godini i tu je situacija sa fluktuacijom radne snage prilično naglašena.

U nastavku su saveti za osvežavanje i doterivanje popularnog CV-a kako biste pred novog poslodavca izašli u što boljem svetlu i ostavili snažan prvi utisak.

Fotografija

Večita je tema, da li je fotografija u CV neophodna i ako jeste kako treba da izgleda?

Savremeni način poslovanja ispituje mogućnosti u kojima će se kandidati predstavljati samo svojim imenom i ničim drugim, dakle potpuno odsustvo fotografije, datuma rođenja i slično, ali kako taj način predstavljanja još nije uspeo da zaživi i donese neke povratne informacije, savet je da fotografiju uvek stavite u svoju biografiju.

Prvi i osnovni razlog je taj što će vas poslodavac lakše prepoznati kada dođete na razgovor i svaka dalja impresija će lakše biti unesena u mozaik zvan Generalni utisak o kandidatu.

Izgled fotografije treba da je prirodan, blagi osmeh ili poslovna uzdržanost koja se vidi na slici su uvek dobar put kojim treba ići. Slike koje u vama bude pozitivne uspomene poput onih sa plaže, svadbe ili utakmice svakako izbegavajte, utisak koji treba da ostavite je da ste spremni da sarađujete i budete deo tima a opuštene varijante sačuvajte u sebi omiljenom albumu.

Slika lica ili lica i dela ramena je sasvim dovoljna za prikaz u CV-ju a ako se nađe i neko držanje tela koje je poslovno onda je ok da i to ostavite, sve ostalo je nepotrebno i poslodavcu neće biti od preke potrebe.

Kako slika govori više od hiljadu reči, u nastavku je dobar primer kako izgleda kada CV nema odnosno kada ima fotografiju i kako bi ta fotografija trebalo da izgleda:


Previše informacija i nerealnost

Druga stvar koju treba već sada da uklonite iz CVja su svakako pridevi koji vas ne opisuju tačno tj osobine koje ustvari ne posedujete.

Ako upišete da je vaš engleski jezik odličan, vrlo lako se može desiti da će poslodavac u jednom momentu da vas zamoli da nastavite komunikaciju na engleskom, računajući da je kako ste naveli u CV, on Odličan. Talas topline će vam prožimati telo ukoliko se ispostavi da niste razumeli ni prvo pitanje na stranom jeziku a to već povlači za sobom lošiji utisak, savet – budite realni.

Kada zaista opišete sebe i isto to oslikate na razgovoru uživo, bićete sigurniji u sebe i opušteniji u komunikaciji. Takođe, ne preterujte sa detaljima, nije bitno da poslodavac zna svaku sitnicu o vama pogotovo ako se radi o kursevima koji su trajali 2 dana i čije znanje niste primenili. Oslonite se na vaše jače adute i igrajte na sigurno.


Gramatika i raspored elemenata

Za kraj ali ništa manje bitno, gramatika i raspored elemenata su male stavke koje puno znače, pre svega jer je CV prvi kontakt koji ostvarujete sa novim poslodavcem i stoga on bi trebao biti gramtički pravilno napisan. Svakako ćete moći poslodavca da šarmirate kada dođe do kontakta uživo ali loše napisan dokument će svakako biti negativan poen koji vam nije potreban i koji se lako može ispraviti.

Druga stvar kod koje se lako greši ali i lako ispravlja je raspored elemenata. Gledajte da lični podaci uvek budu u vrhu i da obavezno stavite kontak na kojem ste dostupni, obično je to broj telefona a za neke i mail adresa.

Kod ostalih podnaslova ispratite pravilo da najsvežije dolazi na vrh. Pa tako najsvežije radno iskustvo ide prvo pa ispod sve što je od njega hronološki starije, za školovanje važi isto kao i za dodatne podnaslove koje unosite.


Korona nas je iznenadila na svim poljima života ali i rada i donela nam promene koje nismo mogli da predvidimo na samom početku godine.
Posao kao sastavni i bitni deo života mora da nastavi da se odvija a ako vas situacija sa tržištem negativno iznenadi i budete u poziciji da tražite posao, pokušajte da ispratite savete koji su gore navedeni i javite nam koliko su vam pomogli.

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.