Da li ste spremni da pratite 21. vek

Autor - Dragan Šolaja | Svi tekstovi

oct 30

Svako od nas je od ranog detinjstva slušao frazu „ne ponašaj se kao i…t, u 21. veku smo“, ili „ne radi to i to, 21. vek je/sad će 21. vek“, pa nam je taj izraz od starta usađen kao nešto napredno i nešto sa čim ne možemo da se izborimo jer, je li, živimo u Srbiji. Da je napredan – itekako jeste, a da ne možemo da se izborimo s njim – pa ne bih se složio. To ipak najviše zavisi od nas samih i naše sposobnosti prilagođavanja, kako u zapošljavanju, tako i u drugim aspektima života.

Znali smo da 21. vek donosi nešto novo na tržištu zapošljavanja, ali činjenica je da nismo bili spremni na brzinu menjanja stvari. Na primer, da vam je neko 1999. godine, pa čak i koju godinu kasnije, rekao da će za samo 5, 7 ili 10 godina postojati zanimanja poput menadžera društvenih mreža, testera video igara, programera aplikacija ili upravljača dronom, rekli biste mu da je previše gledao „Povratak u budućnost“. A danas su to neke od najtraženijih radnih pozicija.

 

„Ostavi taj kompjuter i idi uči ili radi nešto“

 

A šta tek reći o roditeljima koji su dobijali ospice od vremena koje su njihova deca provodila na računarima, bilo da su učili da programiraju „za svoju dušu“, bilo da su igrali igrice. Svako od nas je bar jednom čuo rečenicu koja, u najblažem obliku, zvuči ovako „ostavi taj kompjuter i idi uči ili radi nešto“. Koliko je samo na taj način potencijalnih programera ili gejmera završilo tamo gde ne treba. Treba li napominjati da su danas programeri među najplaćenijim zanimanjima na svetu, a da je gejming industrija, na finansijskom planu, nadmašila muzičku i filmsku industriju.

 

Kameleoni su to naučili pre nas

 

Čovek jeste, zvanično, najsavršenije biće, ali iz ovog ugla, kameleoni su nas nadmašili. Oni su sposobnost prilagođavanja usavršili do maksimuma. Mi uglavnom nismo. I dalje se ljudi koji znaju da rade bilo šta na računaru, pa čak i samo da pošalju mejl, posmatraju kao „kompjuteraši ili hakeri, u pogrdnom smislu tih reči“ i dobri su samo kad komšiji treba da „poprave nešto“. Ili ako neko zna engleski, ili neki drugi strani jezik, automatski postaje neko ko ne poštuje svoj jezik. Ne, oni su samo uspeli da se prilagode trenutnom stanju stvari i iz njega izvuku maksimum.

Ma šta ko govorio ili mislio, poznavanje rada na računaru i strani jezici danas, bukvalno, spadaju pod pismenost. Plastično rečeno, identičan problem je i ako ne znate 10 slova azbuke, i ako ne znate da napišete tekst u wordu i pošaljete ga mejlom. Danas ozbiljniji posao ne može da se dobije bez poznavanja rada na računaru i bar jednog stranog jezika. Minimum. Ali, nemojte se na tome zadržavati, radite na usavršavanju svojih veština iz dana u dan, i budite spremni ako se šest meseci ili godinu dana pojavi novo zanimanje, koje donosi više izazova i, zašto ne reći, i više novca.

 

Za 10 godina je sve evoluiralo (osim kuvara i PHP programera)

 

Na našem sajtu Poslovi.infostud.com, iz godine u godin radimo velika istraživanja o najtraženijim radnim pozicijama. Od 10 najatraktivnijih zanimanja iz 2008. godine, danas su aktuelna još svega dva, kuvar i PHP programer. Dakle, u odnosu na period od pre 10 godina, jedino oni koji su dobri u ova dva zanimanja mogu lako naći posao. U prevodu, ako ste ostali na znanjima i veštinama koje su bile aktuelne pre 10 godina i niste poradili na njima, vi danas nemate šta da tražite na tržištu rada. Tako se opet vraćamo na sposobnost prilagođavanja i njegov značaj. Ne propustite da prilike protrčavaju pored vas, već se uhvatite u koštac s njima i izvucite maksimum iz njih.

 

Revolucija bez mrtvih (figurativno)

 

Sve ove promene, u tehnološkom smislu, koje se danas dešavaju pored nas, nezvanično zovemo IV industrijska revolucija. Kod nas obično revolucija nema pozitivno značenje, ali to nije razlog da ne prihvatimo ovu revoluciju i upijemo sve ono pozitivno što ona nosi sa sobom. Možda nam je brzina kojom ona menja stanje stvari na tržištu rada iznenađujuća, ali verujem da ste se oporavili od početnog šoka i zato ne oklevajte. Stvari već nisu onakve kakve su bile pre samo godinu dana.

 

Dakle, vaš napredak najviše zavisi od vas samih. Granice koje ste postavili sami sebi ne smeju da budu nepromenjive, iz prostog razloga što ni vi, niti iko drugi, ne možete znati šta donosi budućnost. Zato budite spremni da ipak preskačete granice koje ste sami sebi postavili i prilagođavate se vremenu koje dolazi.
 

Prati

O autoru: Dragan Šolaja

O svemu što vidim i čujem volim i da pišem, tako da je moj savet da pazite šta radite i pričate u mom prisustvu! Ili ne pazite! :) Voleo i redovno igrao fudbal i pejntbol, a od kad sam dobio malu decu (ili od kada sam slomio nogu, pa još dva puta obnovio povredu), samo volim. :) Jednog dana očekujte od mene i knjigu! Kad deca odu na prvu ekskurziju! :)

Prijavi se i postavi komentar

(1) komentar

17216dcb37169aa610d9dfbecb8374b8 20. 03. 2019.

Odusevljen sam tekstovima koje citam na Vasem sajtu blogu Hvala Vam neizmerno serovao sam dosta vasih clanak jer su inspiracija dana nedelje..Jos uvek nisam se usavrsio oko programiranja ili rada na onlajn poslovima sa internet alatima jednim delom sto povrsno znam engleski a drugim sto ima toliko stvari da neznam odakle da krenem voleo bih da vidim neki clanak o ucenju koriscenja internet alata i pravilnog razumevanja istog neka pocetnicka sema odakle krenuti da ne bi lutali i na kraju odustali.neznam da li sam dovoljno jasan ali se nadam da razumete izmedju reci sta zelim reci.Bilo bi lepo i korisno ako mozete nam olaksati zivot i na toj strnici ka uspesnom zivotu pojedinca.Hvala Veliko Postovanje imate od mene.POZDRAV