Gde se krije posebnost: Mali proizvođači, a veliki šmek!

Autor: Natalija Sekulić | Želim da napredujem u karijeri

maj 15

Domaći dimljeni sir, trileće, kadaif i urmašice, ratluk od maline, čajevi, posni rezanci, džemovi, likeri, domaća kafa, krem med, domaći puter, kačkavalj sa susamom i tucanom paprikom, ćureća pršuta, sok od zelene pšenice, kozji krem sir, dimljena riba, unikatne torte, pečeni sir sa slaninom, slatko od maline i jagode, puter keksići ukrašeni kraljevskom glazurom…

Ako već do sada niste zamislili sebe kako grickate neki od ovih proizvoda i sa zadovoljstvom se sladite dok vam se pogled u daljini konstantno gubi, onda ćete tu sliku definitivno imati kada pregledate ponudu Fejsbuk stranice Mali proizvođači hrane u Srbiji! Tu će vam odmah biti jasno sa koliko predanosti i ljubavi naši ljudi prave raznovrsnu i interesantnu hranu. Stvar dobija na težini i kada se pročitaju preporuke i komentari svih onih koji su probali neki od proizvoda, dok bi suština mogla da se svede na to da „vredi svaki dinar, a zapravo je jeftino za užitak koji pruža“.

Bum tokom korone

Posebno je zanimljivo i to da je ova grupa do skoro bila nepoznata široj javnosti i da je svojevrsni bum imala baš tokom pandemije  korona virusa i vanrednog stanja.

Kao i u svakoj dobroj priči, tako i u ovoj, neko je morao da osmisli ideju i mesto na kojem će se okupiti mali pregalnici iz različitih krajeva Srbije koji pripremaju kvalitetne i specifične proizvode. Zasluge idu bračnom paru Nešić – Ani, menadžeru prodaje i Veljku, advokatu. Grupu Mali proizvođači hrane u Srbiji osnovali su u septembru 2019. godine i sa početkom pandemije imala je 5.000 članova.

– Grupa se razvijala i imala neki lagani rast zahvaljujući publicitetu koji ima moj blog Ručak za 200 dinara. Međutim, kako su pijace zatvorene i kako je ljudima dojadilo da stoje u redovima ispred marketa, grupa se duplirala, a onda i ušestostručila, tako da sada imamo oko 32.000 članova. Nama je korona poslužila na korist, jer je ljude motivisala da nađu alternativne načine da dođu do namirnica – kaže Ana Nešić za sajt Poslovi infostud. 

Ona je grupu osmislila jer je i sama odrastala na selu i, kako kaže, zna koliko truda i rada zemljoradnici ulažu da bi proizveli hranu.

– Oduvek mi je bila velika želja da to pokažem svima, i da im olakšam dolazak do kupaca.To je zapravo ideja iza ove platforme – da se proizvođačima omogući da lakše predstave svoje proizvode, a kupcima da do njih dođu, jer su i jedni i drugi uskraćeni za ovaj vid komunikacije – navodi Ana.

Pravila jasna, ključno poverenje

Da bi se neki proizvođač predstavio, potrebno je da svoju ponudu prikaže po pravilima grupe Mali proizvođači hrane.

– To zapravo znači da treba obavezno da okači slike, cenu, način dostave, objašnjenje koji su proizvodi u pitanju i slično. Tim administratora tokom dana pregleda sve objave koje stignu na proveru, i odobrava isključivo one koje imaju veze sa hranom i malim proizvođačima. Za sada, u Fajsbuk grupi, ne postoji nikakav vid provere proizvođača, već se sve svodi na poverenje i informacije koje su dostupne online – naglašava naša sagovornica i najavljuje da će tokom naredne dve nedelje pustiti u rad i sajt  www.maliproizvodjaci.rs, na kom će ponude biti predstavljene dosta detaljnije.

Raznovrsna hrana pripremljena i poređana na trpezi

Nisu videli izlaz

U grupi se prodaju sezonski proizvodi. Ono što mali proizvođači u tom trenutku imaju, to i nude.

– Na primer, trenutno ima mnogo ponuđača jagoda, špargli, sireva, ali zato nema ajvara, paprike i paradajza, jer im još nije vreme. Dosta su traženi med, sokovi, ratluk, suvomesnati proizvodi i sve vrste sireva – pojašnjava nam Ana. 

Na naše pitanje koliko je grupa pomogla malima da budu vidljiviji i više prodaju proizvode, ona kaže da je grupa „uletela“ u trenutku kada su se proizvođači osetili nesigurno, kao da nemaju izlaz iz situacije koja ih je zadesila sa korona virusom.

– To su nam rekli neki od njih, zahvalni na ovom novom tržištu koje je stvoreno pomoću platforme. Grupa je usko targetirana i svi koji se u njoj nalaze su veliki ljubitelji domaće hrane, pa samim tim sve što se nudi nađe svoju publiku – dodaje Ana. 

Dobra priča dobila i dobar marketing

Ona kaže i da su na ovom putu imali i podršku, naročito su zahvalni Maji Petrović sa bloga Vitki gurman, koja je osmislila i sprovela u delo projekat besplatne marketinške pomoći za oko 70 malih proizvođača hrane.

– Ona je okupila veliki broj konsultanata, marketinških agencija, frilensera, koji su besplatno ponudili svoje vreme da malim prozivođačima pomognu oko boljeg predstavljanja na društvenim mrežama. U priču su se uključili i gastro-blogeri koji će uraditi gratis fotografije i promotivne tekstove na svojim blogovima. Veliko hvala Maji na njenoj ekspeditivnosti i energiji uloženoj u ovaj projekat. Zaista je projekat bio izuzetno uspešan i nadamo se da ćemo ga ponoviti na jesen – rekla nam je Ana.

Mali proizvođači hrane u Srbiji otvaraju nadu da čak i kada staza nije utabana, dobar glas daleko i brzo putuje. Do sada u bazi imaju upisanih oko 240 malih proizvođača iz naše zemlje spremnih da vam ponude fantastične i nesvakidašnje domaće proizvode.

O autoru: Natalija Sekulić

Novinar. U nekoliko redakcija „pokrivala" ekonomske teme gotovo 15 godina. Voli izazove, dobru muziku i često igra jamb. Veruje u izreku da karakter, a ne okolnosti, čini čoveka.