Kako do radnog iskustva ako se još školujete

Autor - Nikola Stantić | Tražim posao

mar 29

Da je 2010. godine, kada sam diplomirao na fakultetu, postojala ovakva ponuda praksi kao što je to danas, bilo bi mi mnogo lakše da se pripremim za tržište rada jer bi na brži i lakši način došao do izuzetnog sastojka svakog CV-ja, tj do radnog iskustva. Na taj način bi imao odgovor na pitanje nad pitanjima što se tiče zapošljavanja diplomaca, a to je „kako da se zaposlim kada u svakom oglasu traže radno iskustvo, a ja tek završio školu?“.

Pravilo u razvijenim zemljama je već ustaljeno i sasvim je normalno da se stažira tokom studiranja ili pri kraju studiranja. Kod nas je taj trend tek došao zahvaljujući IT industriji. Ona je „probila led“ pronalazeći kadrove na završnim godinama studiranja na fakultetima poput ETF-a u Novom Sadu, FON-a u Beogradu i sl. IT kompanije su i dalje predvodnici ovog talasa i sada već traže kadrove koji su na trećoj godini studiranja ili čak ulažu na razne načine u opremanje prostorija i osavremenjavanje sredstava za rad na pomenutim naučnim ustanovama.

Preko 20 konkursa za prakse na jednom mestu

Prateći taj trend kompanije su počele da promovišu prakse i za studente koji dolaze iz drugih sfera obrazovanja, pa se tako traže studenti na završnim godinama mašinskog, elektrotehničkog, ekonomskog fakulteta. Ponuda praksi na našem sajtu trenutno broji 25 konkursa.

Ostaje pitanje – da li završiti studije prvo ili paralelno sticati i radno iskustvo?

Kao osoba kroz čije ruke prolazi na desetine oglasa dnevno, mogu reći da je poslodavcima radno iskustvo u vrhu prioriteta i da sa razlogom postoji ona šala među tražiocima posla „25 godina starosti i 10 godina iskustva, pa kako?“. Naravno, niko ne očekuje da ste supermen i da znate sve sa 25 godina, ali svakako ćete biti cenjeni kandidat ako ste kao student završne godine obavili bar jednu ako ne i više radnih praksi u nekoj renomiranoj firmi. To znači da ste stekli osnovne okvire poslovne kulture i pre svega pokazali inicijativu. Takvi ljudi su, pored toga što su željni dokazivanja jer su nedavno izašli iz klupa, pogodni i za brže uvođenje u posao jer su se već susreli sa MS Officom na poslovnom nivou, SAPom, radom u timu, značajem rokova ali i neizostavnim sastojkom svakog posla a to je pritisak. Recimo da su preležali „dečije boginje“ i da sada razumeju poslovni svet i njegov način funkcionisanja.

Da li prvo završiti školu ili paralelno raditi

Moj savet studentima koji su bili na završnim godinama i kojima je bio nuđen posao je bio da prvo uvek završe školovanje a posao da sačeka. Posla će uvek biti a fakultete je sve teže završiti kako mu se vreme prolongira jer nam se prioriteti promene i energija da se izgura jedno i drugo je nedovoljna, čast pojedincima 🙂

Tako mislim i danas, praksa koja je osmišljena posebno za studente – DA ali sam rad od punog radnog vremena sa sve ciljevima i rokovima u poslednjoj godini fakulteta sa 3 ili 4 ispita do kraja, mislim da nije jednostavna avantura i svakako je preporučujem samo multitask ljudima ili onima sa viškom energije. Za sve ostale verujem da bolje završiti jednu stranicu života pre nego li se pređe na sledeću.

Dobar primer je praksa kompanije Continental koja je do detalja osmišljena i prilagođena studentima različitih profila i u kojoj je jasno komunicirano šta sve i kada možete da očekujete. Ako pak niste iz Subotice, onda svakako možete da se informišete za prakse firmi u Novom Sadu i Beogradu gde je trenutno  i najveća ponuda poslova uopšte. Ako koristite opciju Sačuvajte pretragu, tako što ste prethodno već podesili da vam se izlistaju prakse/plaćene ili sa mogućnošću zaposlenja, onda ćete najkraćim putem biti uvezani sa svim novim praksama koje budemo objavljivali.
Dodatni i odlični izvor je i sajt najstudent.com čija ponuda broji još veći broj praksi kod renomiranih poslodavaca!

Tu smo da vas zaposlimo 🙂

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.