Kako doneti odluku koju ponudu za posao prihvatiti

Autor - Mirjana Vujisić | Svi tekstovi

jun 11

Došao je i taj dan. Nakon  višenedeljnih i višemesečnih konkurisanja na oglase za posao, dobili ste poziv/mejl od poslodavca koji vam nudi zaposlenje.

Lepog li osećaja… međutim, moguće je da će vam se desiti da budete u dilemi da li da prihvatite ponudu, jer ste konkurisali na veći broj oglasa i u procesu ste selekcije kod nekoliko poslodavaca ili će vam se desiti da u par dana dobijete potvrdan odgovor sa više strana.

Odluku možete da donesete na osnovu činjenica kojim raspolažete crno na belo, zatim na osnovu unutrašnje intuicije ili na osnovu kombinacije i jednog i drugog.

Kako napraviti pravi izbor?

Kladim se da će dosta ljudi kao iz topa da kažu: Idi tamo gde je veća plata!

Umesto ishitrene odluke, razmislite o tome šta je vama najvažnije da biste se osećali dobro na tom poslu a i nakon njega.

Šta to tačno znači?

Zasučite rukave i uradite analizu vaših potencijalnih poslodavaca.

Raspitajte se na sve strane, od poznanika, prijatelja, rođaka ili izguglajte informacije na internetu o „tom potencijalnom poslodavcu“. Više o kompanijama možete da saznate i ovde

Osim iznosa plate i redovnosti njenog leganja na račun, mogu vam bitni važni i ugled poslodavca, izazovi i kreativnost radne pozicije, zatim kakva je organizaciona kultura u firmi, kakvi su međuljudski odnosi, da li postoji prostora za lični razvoj, za hijerarhijski napredak, kolika je udaljenost kuća-posao, da li vam odgovara radno vreme, uredost i tehnička opremljenost radnog prostora, putni trošak i još mnogo toga.

Odredite koji su vam prioriteti i svaku navedenu stavku prioriteta numerišete određenim brojem bodova u zavisnosti koliko je to vama važno npr. na skali od 1-5.

Zatim, ocenite prioritete po poslodavcima/pozicijama.

I na kraju, pomnožite vrednost boda sa vrednostima kojima ste ocenili poslodavce/pozicije.

Na taj način ćete dobiti koje su prednosti jednog a koje su prednosti drugog poslodavca. Poslodavac sa najviše bodova odnosi pobedu.

Sad zatvorite oči i zamislite sebe na toj poziciji koja vam je ponuđena…jel osećate nešto?

A sad zamislite sebe na poziciji kod drugog poslodavca?

I, koji je pobedio?

Činjenica je da ćete najtačnije mišljenje imati tek kada provedete neko radno vreme i osetite čari svega što ta pozicija donosi.

Upitajte sebe još i šta je ono što bi najviše voleli da radite? Da li sebe vidite kod tog poslodavca i u budućnosti ili samo kratkoročno? Da li je to posao kojim ste oduvek želeli da se bavite?

Od preterane zabrinutosti šta ako može glava da zaboli zato nemojte previše da se opterećujete, ako se pokaže da kockice nisu bile onako složene kako ste mislili, uvek postoji prilika za drugi put, a vi ćete biti bogatiji za iskustvo koje ste stekli.

U životu nije sve matematika, zato pusti i srce da te vodi <3

Srećno!

Kako to praktično izgleda?

PRIORITETI Međuljudski odnosi Plata Sigurnost posla Blizina posla Ugled poslodavca UKUPNO
Vrednost boda 5 4 5 4 4
Firma A Bankarski službenik 4 5 2 5 4 20
Firma B Administrativni radnik 5 2 4 1 3 15
Vred. Boda x firmaA 20 20 10 20 16 86
Vred. Boda X firma B 25 8 20 4 12 69

*U ovom slučaju bolja opcija je Firma A

O autoru: Mirjana Vujisić

Po zanimanju diplomirani ekonomista, u praksi administrator oglasa, a u duši dete koje voli da se igra, da glumi, peva, pleše i piše. Pisaću vam sa željom da vas motivišem i inspirišem, a ako u tome uspem, javite mi.