Kako zaokružiti svoje kompetence za određeno radno mesto

Autor - Nikola Stantić | Želim da napredujem u karijeri

oct 08

Poznanik je dao otkaz u državnoj firmi. Sa trideset i kusur godina odlučio je da zapliva u vodama privatnog sektora i oproba svoju sreću sa druge strane sistema.

Izgradio je karijeru kao profesor engleskog jezika u školi, ali je odlučio da se oproba na potpuno drugačijem terenu – kao pisac sadržaja na engleskom jeziku. Navikavši da radi na jedan ustaljen i proceduralan način, pokazao je određenu bojazan sada kada mora da se bori na tržištu rada koje ceni određeni skup veština, za koje on nije ni siguran u kojoj meri njima vlada.

Uprkos svom poznavanju engleskog jezika i dovoljno radnog iskustva, nije se osećao prijatno iščitavajući tekstove konkursa na internetu za poziciju na kojoj je želeo da se oproba. Shvatio je da ispunjava određene uslove, ali i koliko još treba da nadogradi postojeća znanja , tj da zaokruži svoje kompetence za novo radno mesto kako bi bio zanimljiv i kvalitetan kandidat.

Fokus na ono stvarno bitno

Kada je u pitanju promena posla, nivo stresa i neizvesnosti je visok i to pogotovo u situacijama kada nemamo prelazno rešenje, kada dajemo otkaz na jednom radnom mestu a nemamo spreman plan B.  U tim situacijama je dobro uže usmeriti pažnju na poslove koji vas zaista zanimaju, umesto na celokupnu ponudu radnih mesta u određenom mestu/gradu.

Fokusom samo na određenu radnu poziciju npr. pisac sadržaja za web u slučaju mog poznanika  i pretraživanje samo tih i sličnih poslova doneće uštedu vremena kao i bolje i lakše formiranje slike o kompetencama koje posedujete a koje još treba da se steknete.

Posmatranjem ovakvih oglasa ćete u stvariprocenti sebe. Osećaj nije prijatan ukoliko ustanovimo da nam  nedostaje nekoliko jakih karakteristika kako bismo bili kandidat iz užeg kruga, ali je to samo početak našeg puta, nikako i njegov kraj.

 

Krenite ponovo u školu

Dobro, ne bukvalno, ali u slučaju mog poznanika, samo je poznavanje jezika bila njegova najjača karakteristika, sve ostalo je morao da nadogradi.

Za dobrog pisca , potrebno je poznavati barem osnove pisanja za web, a mnogi poslodavci su tražili veštinu brzog kucanja, ali i poznavanje alata poput Google Documentsa ili Microsoft Worda. U tom trenutku ovi pojmovi su mu izgledali poput mandarinskog ili starogrčkog, ali je čvrsto odlučio da to neće biti prepreka za dobijanje novog posla. Međutim, krenuo je da pažljivo proučava oglase za ove pozicije i popisuje veštine na kojima će morati da radi u narednom periodu. 

 

Plan i akcija

Alati koji se traže za poziciju pisca sadržaja su raznoliki i zahtevaju različiti nivo angažovananosti. Spektar obaveznih alata tj programa obuhvata nekoliko softverskih rešenja i alatki koje zahtevaju određeno vreme i strpljenja pa je tako npr. za vežbanje slepog kucanja, poznanik je koristio Typing Master, jednostavan softver koji brusi  ovuveštinu koja ja danas sve više na ceni .

Rad za računarom sve prisutniji u opisu pozicija u administraciji, trgovini pa i mašinstvu a pogotovo u oblasti za koju se on odlučio.

Nakon slepog kucanja, u kojem je postajao sve sigurniji, odlučio je da savlada Google Documents. Besplatna paleta softvera koju nudi Gmail i koja u mnogome podseća na klasičnu ponudu MS Office-a (Word, Excel, Power Point i Forms, koji nije u ponudi MS paketa) ali u nekom osnovnom obliku alata za obradu teksta i podataka. Online dostupnost fajlova je najveća prednost Google Documents-a jer uključuje više ljudi u mogućnost pregleda, komentarisanja pa i menjanja teksta. U prvo vreme je bio jako srećan što ne mora da svaki  novi tekst šalje mejlom prijateljima kako bi dobio povratnu informaciju, već može da im da pristup dokumentu i prikupi njihove koemntare i sugestije na jednom mestu. 

Na kraju je ostavio najveći zalogaj – SEO optimizaciju. Pojam novijeg doba koji u suštini pojašanjava kako da vaša web stranica bude u vrhu rezultata pretrage putem web pretraživača kao što je Google. Kako se radi o znanju koje se svakodnevno nadopunjuje, SEO više predstavlja aktivnost i konstatno obrazovanje o novim alatima i podešavanjima koja će vas dovesti na vrh a ne samo ovladavanje programom nakon obuke. Možda zato što

Skoro sva ova rešanja se mogu naći na internetu i moguće je gotovo besplatno steći potrebna osnovna znaja. SEO optimizacija je jedina stavka koja iziskuje savetovanje sa stručnjacima ili posetu nekom stručnijem predavanju jer je nasloženija aktivnost u pitanju, ali kako je imao druga iz srednje škole koji se upravo bavi marketingom i SEO optimizacijom, poznanik je uspeo sa vrlo malo resursa i mnogo želje i truda, da ovlada alatima koji se danas, ne samo u pisanju, nego i u drugim oblastima sve više cene.

Nakon 6 meseci samoobrazovanja i vežbanja odvažio se da aplicira na jedan konkurs za pisca web sadržaja, zaključio je da mu jedino ostalo nečekirano na listi da “bude maštovit”, ali to mu nikada nije bila slaba strana 🙂Sledeće nedelje je kraj konkursa i već su mu se javili da će pozvati ga na razgovor.  Kakav god da bude ishod u jedno smo obojica sigurni – na dobrom je putu da postigne svoj cilj.
 

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.

Prijavi se i postavi komentar

(1) komentar

Stefan Djukic 22. 10. 2018.

Voleo bih da se vise upoznam sa SEO optimizacijom. Nadam se da ce mi se pruziti prilika i kada budem poceo da radim u nekoj firmi. Web, WORD i DOCUMENTS, kao i microsoft of working su mi poznati, radim na taj način, pa ipak mi je ovaj Nikolin clanak od koristi.

Hvala!

Srdacno!

Stefan Djukic, strukovni ekonomista