Ne čekaj da ti se prilika ukaže, izbori se za nju

Autor - Dragan Šolaja | Želim da napredujem u karijeri

avg 30

Nedavno nam je kolega pokazao jednu fotografiju od pre nekoliko godina. Na njoj je, ispred naše firme, tada, dečkić koji je bio zainteresovan za praksu u „Infostudu“. Tada je dobio priliku da se pokaže. I iskoristio je. Danas je on šef IT sektora, jednog od najzahtevnijih i najizazovnijih delova kompanije.

Da je, po završetku školovanja, sedeo skrštenih ruku i čekao da posao dođe sam po sebi, danas bi verovatno bio nezaposlen, ili, u najboljem slučaju, radio bi kao prodavac računara u firmi tatinog prijatelja.

Školovanje više nije glavni preduslov za zaposlenje

Nekada je, istina, bilo dovoljno završiti školu i dobijao se posao u nekoj državnoj firmi ili u firmi gde vam je radio neko od roditelja. Ali kapitalizam, ma koliko ga neko voleo ili ne, se zasniva na tržišnom uspehu i svi normalni poslodavci će angažovati osobu koja pokazuje inicijativu, jer je to glavni preduslov za doprinos poslovnom uspehu.

Prijava na oglas za posao kod željenog poslodavca jeste prvi, i jedan od najbitnijih koraka, ali uz nju treba da idu i predlozi rešenja za probleme koje primetite istražujući poslodavca. Da, istražujući poslodavca. Nemojte ići na intervju ili slati prijavu bez takve pripreme. Nađite problem koji poslodavac ima. Internet (ili poznanici i prijatelji koji kod njega rade) je nepresušan izvor informacija. Nađite problem koji poslodavac ima i ponudite mu rešenje.

Sami se izborite za šansu

Šta ako nema oglasa kod poslodavca koji vam je interesantan? Pa, ni to nije razlog da ne pokušate. Na početku teksta je primer mog kolege. Interesujte se za praksu, volontiranje… Od poslednjih 10 praktikanata u našoj firmi, troje ili četvoro je po isteku prakse dobilo posao.

Budite kreativni. Koleginica koja je meni bila „konkurencija“ kada sam se zapošljavao u „Infostudu“, je sastavila sjajnu prijavu za posao. Procenjeno je da sam ja bolji za ovu poziciju. Ali, i ona je ostala u firmi, jer njena kreativnost ne može ostati neiskorištena. Bar u normalnoj firmi. Prvo je dobila honorarni, a vrlo brzo i stalni posao.

Mnogo je ovakvih primera. Nemojte sedeti skrštenih ruku. Budite prodorni, konkretni i kreativni. To će biti zapaženo. Pre ili kasnije.

Prati

O autoru: Dragan Šolaja

O svemu što vidim i čujem volim i da pišem, tako da je moj savet da pazite šta radite i pričate u mom prisustvu! Ili ne pazite! :) Voleo i redovno igrao fudbal i pejntbol, a od kad sam dobio malu decu (ili od kada sam slomio nogu, pa još dva puta obnovio povredu), samo volim. :) Jednog dana očekujte od mene i knjigu! Kad deca odu na prvu ekskurziju! :)