Pokrenuli biznis sa 400 evra, a danas imaju tri fitnes kluba

Autor - Konstantin Radulović | Želim da napredujem u karijeri

oct 26
Milan Zaric trener

Biti sam svoj gazda i raditi ono što voliš na način za koji misliš da je jedini ispravan, pokretački je motiv svih onih koji su, sa manje ili više iskustva, odlučili da napuste dotadašnji posao i pokrenu sopstveni biznis.

Tako je bilo i sa diplomiranim profesorom sporta i fizičkog vaspitanja Milanom Zarićem koji je još 2008. godine, nakon tri godine radnog iskustva na poziciji ličnog trenera i još nestečene fakultetske diplome odlučio da „napravi nešto svoje“.

Kad ne možeš sam, okupi ekipu

U to vreme, imao je 24 godine i još nekoliko ispita do kraja fakulteta, ali i čvrstu odluku da ne radi za druge, pa se sa 400 evra u džepu upustio u avanturu otvaranja svog fitnes kluba. Hrabar korak za nekoga ko pre ulaska u privatne vode nije uopšte imao predstavu šta će ga tamo čekati, a baš ta neobaveštenost je mogla mnogo da ga košta.

O čemu se radi, i kako je na teži način naučio koje sve obaveze sa sobom donosi gazdovanje Milan otkriva u razgovoru za sajt 

– Radio sam kao lični trener i moj drugar Goran i ja smo čuli da se u centru Beograda, kod Tehnološkog fakulteta izdaje teretana. Otišli smo da pogledamo taj prostor iako smo kao početni kapital imali svega 400 evra ušteđevine. Razgovarali smo sa vlasnikom i on nam je rekao da mu ne trošimo vreme ukoliko nemamo 5.000 evra, budući da je bilo potrebno iznajmiti i lokal i sprave i to sve platiti za tri meseca unapred – počinje priču Zarić i dodaje:

– Nas dvojica smo se pogledali, pružili smo ruku čoveku i izašli napolje. Tek tada smo shvatili šta smo upravo uradili. Obećali smo da ćemo platiti novac koji mi jednostavno nemamo niti možemo da ga nađemo. Međutim, nismo želeli da paničimo, a još manje da odustanemo. Seli smo, razmislili i shvatili da je 5.000 evra mnogo novca za nas dvojicu, ali ukoliko pronađemo još nekoliko ljudi koji bi želeli da se uortače sa nama to onda ne bi bio toliko veliki problem.

Situacija je, priča nam dalje Milan, bila takva da nije bilo mnogo vremena da se temeljno razmišlja o poslovnim partnerima, već je moralo da se misli brzo i efikasno.

– Prva osoba koja nam je pala na pamet bio je moj brat Ivan koji je pristao da uđe sa nama u taj posao, uložio je 1.000 evra i pozajmio nam još 600. Kontaktirali smo još nekoliko prijatelja i jednog od naših vežbača i uskoro smo sakupili preostalih 3.000 evra. Bili smo presrećni, otišli smo u prostor, platili dogovorenu sumu i konačno dobili ono što smo želeli – naš prostor za vežbanje.

Međutim, Milan i njegovi saradnicu su vrlo brzo shvatili da privatni biznis ne znači samo nemati nikoga iznad sebe, već to sa sobom povlači i mnogo odgovornosti.

Prvih godinu dana je sve išlo sjajno. Lokal je bio naš, sredili smo ga onako kako smo mi hteli, vežbači su počeli da dolaze i bilo smo baš zadovoljni. A, onda, jednog dana smo dobili poziv za Privredni sud jer nismo predali završni račun. Članovima kluba smo poslali poruku da verovatno više nećemo raditi, budući da smo bili sigurni da će nas zatvoriti. Sećam se da je, kad sam bio na tom ročištu, pre mene iz sudnice izašlo 10 advokata koji su zastupali jednu veliku kompaniju, a onda na sledeće suđenje ulazim ja sam, koji ne znam ništa o tome. Sudiji sam rekao istinu da smo mi samo želeli da imamo naš klub i da nismo imali pojma da treba da se radi završni račun. Da budem iskren, nismo ni znali šta je završni račun. U prvom trenutku sudija mi nije poverovao, ali je onda shvatio da govorim istinu i dao nam je 30 dana da uradimo završni račun za prošlu i tekuću godinu, što smo učinili i nesmetano nastavili sa radom.

Lekcija naučena u mladosti dobro je poslužila u nastavku poslovanje, pa se pametnim ulaganjem i odnosom prema obavezama posao konstantno širio.

Medicinski fitnes je budućnost

– Naučili smo šta sve sa sobom povlači vođenje jednog takvog kluba i vremenom smo počeli da se širimo. Nakon nekoliko klubova konačno smo 2017. godine otvorili City Fitnes Vozdovac koji je naš najveći klub i na neki način vrhunac našeg posla do sada. Prostire se na preko 500m2 prostora koji je gotovo ceo u staklu. Poslednji klub koji smo otvorili 2021. godine nalazi se u okviru West Medic klinike gde se bavimo medicinskim fitnesom za koji tvrdim da je budućnost našeg posla i generalno najveća perspektiva za sportske stručnjake. Prošli smo dugačak put od mladalačke ideje do ostvarivanja svega onoga o čemu smo maštali, ali bi nam taj put bio mnogo lakši da smo se na vreme informisali šta nas sve čeka na njemu – naglašava Milan Zarić.

Slediti svoje ideje i instikte je, ističe na kraju naš sagovornik, uvek najbolje i najproduktivnije rešenje, ali nikako ne može biti dovoljno za uspešno poslovanje. Jer, ukoliko želite da napredujete u onome čime se bavite potrebno je konstantno usavršavanje, učenje i ulaganje u poslovne kapacitete kako bi sa životnim iskustvom rastao i obim posla.

O autoru: Konstantin Radulović

Pune dve decenije radio kao sportski novinar u nekoliko beogradskih i novosadskih medija i izveštavao sa velikog broja događaja, uključujući tri finala Lige šampiona. Voli da piše, specijalno intervjue i reportaže, a trenutno radi kao kopirajter i prebacuje se u svet digitalnog marketinga.