Kako dati otkaz po zakonu, i šta ako ne ispoštujete otkazni rok

Autor - Milan Predojevic | Otkaz i promena posla

feb 05

Zakon o radu propisuje nekoliko osnova za prestanak radnog odnosa. Dva razloga na osnovu kojih dolazi do prestanka radnog odnosa zasnivaju se na izraženoj volji zaposlenog-sporazumni prestanak radnog odnosa i otkaz od strane zaposlenog.

U prvom od dva navedena osnova neophodna je saglasnost volja obe uključene strane-poslodavca i zaposlenog, u kom slučaju radni odnos prestaje na osnovu pisanog sporazuma poslodavca i zaposlenog. Kod drugog navedenog zakonskog osnova do prestanka radnog odnosa dolazi isključivo i jedino na osnovu izražene volje zaposlenog.

Otkaz od strane zaposlenog

Zaposleni u svakom trenutku ima pravo da poslodavcu otkaže ugovor o radu bez navođenja razloga za to. Radi se dakle o prestanku radnog odnosa koji se zasniva isključivo na precizno izraženoj volji zaposlenog da mu prestane radni odnos.

Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa. Ovaj rok Zakon o radu naziva otkazni rok. Opštim aktom kod poslodavca ili ugovorom o radu može da se utvrdi duži otkazni rok, ali ne duži od 30 dana. U otkazni rok se računaju radni dani, kao i dani vikenda i praznika, ali i  svi ostali dani u kojima zaposleni eventualno ne bi radio (korišćenje slobodnih dana i slično). Prema tome, nije reč o 15 radnih dana, već o 15 kalendarskih dana.

Iz svega navedenog jasno je da je uslov za prestanak radnog odnosa po osnovu otkaza od strane zaposlenog da poslodavac o navedenoj nameri zaposlenog primi njegovu izjavu, koja je data u  pisanoj formi, koja je jasna, kategorična, nedvosmislena i ne zahteva nikavo dodatno tumačenje. Jedino takva izjava zaposlenog, doneta slobodno i samostalno, bez uticaja pretnje, prinude ili zablude (bez uticaja mana volje), predstavlja validan osnov za otkaz ugovora o radu i proizvodi pravno dejstvo od momenta dostavljanja poslodavcu. Naravno, preduslov za davanje ovakve izjave volje je mentalno zdravlje zaposlenog, odnosno u momentu sastavljanja izjave o otkazu ugovora o radu zaposleni mora biti uračunljiv, to jest da je sposoban da shvati značaj svoje izjave i da upravlja svojim postupcima.

U otkazu ugovora o radu zaposleni mora da navede datum kada radni odnos prestaje, s tim da taj dan mora da bude u okviru otkaznog roka. Kao što smo naveli, otkazni rok može da bude u rasponu od 15 do 30 dana. Zakonom je propisano da zaposleni mora da ostavi poslodavcu barem 15 dana od momenta predaje pisanog otkaza do momenta prestanka rada. Ukoliko je otkazni rok po odredbama opšteg akta poslodavca, odnosno po ugovoru o radu određen u dužem trajanju, zaposleni mora da ispoštuje taj rok. Ako bi, suprotno zakonskim odredbama, u opštem aktu poslodavca ili u ugovoru o radu bio određen otkazni rok koji je duži od 30 dana, takva odredba bi bila ništava i primenjivao bi se maksimalni zakonski rok od 30 dana.

Posledice nepoštovanja otkaznog roka


Zakonske odredbe o otkaznom roku daju poslodavcu određeno vreme (videli smo da je to vreme između 15 i 30 dana od dana kada je primio izjavu zaposlenog o otkazu ugovora o radu) da nađe rešenje za novonastalu situaciju.

Otkaz ugovora o radu od strane zaposlenog može da prouzrokuje probleme u organizaciji posla, te je zakonodavac dao poslodavcu otkazni rok da bi te probleme mogao da prevaziđe-zapošljavanjem novog radnika umesto zaposlenog koji je dao otkaz, novom organizacijom posla i preraspodelom radnih zadataka na ostale zaposlene i slično.

Iz navedenih razloga zaposleni je dužan da poštuje otkazni rok. U slučaju da to ne učini, odnosno da prestane da dolazi na posao nakon što je predao poslodavcu izjavu o otkazu, a otkazni rok još nije protekao, ili tokom otkaznog roka ne obavlja svoje radne zadatke, a usled toga nastupi određena šteta za poslodavca, postojao bi zakonski osnov za naknadu te štete od zaposlenog koji je svojim skrivljenim ponašanjem prouzrokovao štetu. Prema tome, jedina posledica koja bi po zaposlenog mogla da nastupi ukoliko ne ispoštuje otkazni rok prilikom davanja otkaza ugovora o radu je naknada stvarne štete koju je time prouzrokovao poslodavcu. Ovo znači da bi poslodavac u sudskom postupku protiv zaposlenog morao da dokaže da zaposleni nije ispoštovao otkazni rok, te da je takav njegov postupak direktno prouzrokovao određenu materijalnu štetu za poslodavca. Nepoštovanje otkaznog roka mora da bude uzrok određene štete-u tom slučaju bi zaposleni morao da nadoknadi tu štetu poslodavcu. Poslodavac nema pravo da zbog nepoštovanja otkaznog roka naplati bilo kakvu kaznu od zaposlenog koji je dao otkaz. Takva novčana kazna ne može da bude predviđena ugovorm o radu, opštim aktom poslodavca, a ni nekim posebnim ugovorom. To bi praktično bila paušalna naplata štete, što nije pravno osnovano. Poslodavac mora da dokaže da je šteta zaista nastupila, da dokaže njenu visinu, kao i činjenicu da je prouzrokovana upravo nepoštovanjem otkaznog roka od strane zaposlenog koji je dao otkaz ugovora o radu. Da li je za poslodavca zaista nastupila šteta zbog neispunjavanja radnih zadataka tokom otkaznog roka od strane zaposlenog koji je dao otkaz, koliki je njen iznos i da li sve to poslodavac može da dokaže u eventualnom sudskom postupku-faktičko  je pitanje.

Da bi se izbegao takav spor, najpovoljnije i za zaposlenog i za poslodavca je da zaposleni savesno i redovno obavlja svoje radne zadatke tokom otkaznog roka. Takođe, s obzirom da zaposleni podnosi  izjavu o otkazu ugovora o radu u pisanoj formi nadležnoj službi kod poslodavca, te da od dana podnošenja pisane izjave do dana prestanka radnog odnosa mora da protekne najmanje 15 dana, zaposleni bi trebalo da zahteva da se na pisanoj izjavi evidentira datum prijema, kako ne bi bilo nedoumica o tome kada se završava otkazni rok.

O autoru: Milan Predojevic

Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Ima dugogodišnje radno iskustvo u oblasti radnog prava i socijalnog osiguranja. Svakodnevni kontakt sa građanima koji su u potrazi za poslom ili menjaju radno mesto pružio mu je uvid u probleme sa kojima se uglavnom susreću. Siguran je da njegovo lično profesionalno iskustvo može da pomogne u pronalaženju odgovora na pitanja koja kandidati na sajtu najčešće postavljaju

Prijavi se i postavi komentar

(342) komentari

Darinka Milenkovic 31. 03. 2024.

Postovanje.
Radim u firmi 2-3 meseca vec i pronasla sam novi posao koji mi vise odgovara. Odlucila sam da dam otkaz.
Moja menadzerka je rekla da pre nego sto dam otkaz ja moram nadoknaditi manjak sati koji imam tokom rada na trenutnom poslu.
(Manjak sati sam stekla tako ato firma nalaze da se jednom nedeljno mora imati slobodan dan, ali da se takodje mora imati i 40 sati, ja sam se zaposlila sredinom nedelje i dali su mi slobodnu nedelju, sto su racunali kao 10 sati manjka zato aro nemam 40 sati te nedelje, isl.)
Nije mi receno za manjak sati dok nisam otvorila bolovanje pre manje od mesec dana.
Menadzerka mi je rekla da cak iako je moj otkazni rok po ugovoru obavezan da bude NE MANJE od 5 dana, ja moram da odradim moj minus i da ne postoji ni jedna druga opcija, cak ni smanjenje plate.
Pocinjem sa novim poslom uskoro, u “obavezi sam” da odradim smene od 10 sati, svaki dan, dve nedelje za redom dok ne ispeglam sate, ili da radim duzi vremenski period a manje sati.
Treba mi savet i pomoc, ne znam kome da se obratim i ne znam da li je ovo istina.
Nisam u mogucnosti da radim na ovom poslu vise zbog pocetka novog posla a primorana sam.
Hvala puno.

    Milan Predojevic 01. 04. 2024.

    Poštovana Darinka
    Potpuno je izvesno da poslodavca ne može da Vas zadrži na poslu duže niti jedan sat od onoga što biste Vi u izjavi o otkazu naveli kao dan prestanka radnog odnosa. Prema tome, ako Vam radni odnos prestaje na osnovu Vaše izjave o otkazu ugovora o radu, u kojoj Vi morate precizno da navedete koji je dan restanka radnog odnosa, to jest koji Vam je poslednji dan na radu, potpuno je izvesno da poslodavac ne može da Vas zadrži duže od toga.
    Pozdrav

Korisnik adaa5bf2de 12. 03. 2024.

Poštovani,

Da li moram da poštujem otkazni rok od 15 dana iako nisam bila prijavljena?

Unapred hvala na odgovoru.
Sonja

    Milan Predojevic 13. 03. 2024.

    Poštovana
    Ne moreta, s obzirom da zvanično i niste u radnom odnosu.
    Pozdrav

Klaudia Djurdjevic 03. 03. 2024.

Postovani,dobila sam otkaz 29tog Februara a da pre toga nisam dobila otkazni rok.U resenju o otkazu ugovora rada pise sledece:“Usled neostvarivanja predvidjenih rezultata,bez krivice zaposlene poslodovac otkazuje ugovor o radu“.Da napomenem da sam radila 4god u toj firmi.
Da li imam pravo da tuzim poslodavca?

    Milan Predojevic 03. 03. 2024.

    Poštovana Klaudia
    Zakonom o radu u članu 179. stav 1. tačka 1) propisano je da poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdani razlog koji se odnosi na radnu sposobnost zaposlenog i njegovo ponašanje i to ako ne ostvaruje rezultate rada ili nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi. Članom 180a Zakona o radu definisano je da poslodavac može zaposlenom iz člana 179. stav 1. tačka 1) ovog zakona da otkaže ugovor o radu ako mu je prethodno dao pisano obaveštenje u vezi sa nedostacima u njegovom radu, uputstvima i primerenim rokom za poboljšanje rada, a zaposleni ne poboljša rad u ostavljenom roku.
    Prema tome, ukoliko niste dobili upozorenje o nedostacima u svom radu i primeren rok da te nedostatke otklonite, to znači da poslodavac u Vašem slučaju nije poštovao zakonsku proceduru propisanu za navedeni otkazni razlog. Preciznijr, poslodavac je postupio suprotno odredbama zakona kojima je propisan postupak za prestanak radnog odnosa, te je samim tim otkaz nezakonit.
    Pozdrav
    Pozdrav

      Klaudia Djurdjevic 04. 03. 2024.

      Hvala Vam puno na odgovoru.

Snezana Djokic 18. 02. 2024.

Postovani imam pitanje dala sam otkaz odradila otkazni rok i posle saznala da sam u drugom stanju.sta mogu da uradim.

    Milan Predojevic 25. 02. 2024.

    Poštovana Snežana
    Pošto ste sami dali otkaz, ne možete zahtevati od poslodavca da Vas vrati na posao. Možete, naravno, ali odluka je na poslodavcu da li će Vas ponovo primiti. Da ste kojim slučajem Vi dobili otkaz od poslodavca, imali biste rok od 30 dana da se vratite na posao, ako u tom roku saznate za trudnoću i o tome obavestite poslodavca. Pošto ste Vi sami dali otkaz, nema obaveze psolodavca da Vas ponovo primi jer je posebna zaštita za zaposlene predviđena zakonom u slučaju otkaza od strane psolodavca.
    Pozdrav

Vladimir Dencic 16. 02. 2024.

Sta se desava ako poslodavac hoce da Vam da otkaz , a ne napise pismeno otkazni rok od 15 dana? nego samo kaze od ponedeljka ne radis?

    Milan Predojevic 18. 02. 2024.

    Poštovani Vladimire
    U slučaju otkaza ugovora o radu od strane poslodavca, moraju biti ispunjeni zakonski razlozi za otkaz. Ti razlozi zavise od osnova za otkaz-da li je neostvarivanje rezultata rada ili povreda radne obaveze ili dicipline, tehnološki višak..u zavisnosti od razloga, razlikuje se i procedura. Nije moguće samo usmeno obavestiti zaposlenog o otkazu-tu zakonska procedura sigurno nije ispoštovana jer otkaz mora biti dat u pisanoj formi i imate pavo na tužbu sudu protiv takvog akta, ako smatrate da je nezakonit.
    Pozdrav

Stevica Krstonošić 13. 02. 2024.

poštovani interesuje me dali poslodavac pošto sam dao otkazni rok da me odjaqvi u petak 16 februara 2024 godine može da me odjavi u subotu jer zahteva da dodjem i u subotu da radim pošto mi svaku subotu radimo,iako sam rekao da ja radim samo još u petak mo! i dali mogu da ne dodjem da radim u subotu jer san rekao da sa petkom zavrpšavam posao u firmi to jest želim da mi je petak poslednji dan jer kod novog poslodavca počinjem sa radom u ponedeljak 19. februara. znači dali on može u subotu da me odjavi i onda mi preda knjižicu i papire i ako je tako dali ja moram u tu subotu doći da radim iako sam naglasio da želim da mi petak bude zadnji radni dan u toj firmi!

    Milan Predojevic 13. 02. 2024.

    Poštovani Stevice
    Ukoliko radni odnos prestaje na osnovu Vaše izjave o otkazu ugovora o radu, onda može da prestane isključivo na onaj dan koji ste Vi u svojoj izjavi označili kao poslednji dan u radnom odnosu. Poslodavac nema na raspolaganju zakonski mehanizam po kojem može da Vas obavežete da radite i jedan da duže od navedenog.
    Pozdrav

Nikola Milojević 30. 01. 2024.

Poštovani,,

Imam jedno pitanje vezano za otkaz na radnom mestu.
Trenutno sam zaposlen, i u ugovoru u radu mi pise da je radno vreme 40h nedeljno, gde naravno radim i vise od predvidjenih radnih sati, prekovremeni sati se ne isplacuju i nisam iskoristio godisnji odmor za 2023 godinu.
Ugovor o radu mi istice 31.01.2024 , jos uvek nisam dobio novi ugovor od poslodavca da li mogu dati otkaz bez odradjivanja otkaznog roka jer nemam potpisan novi ugovor za nastavak rada u firmi, tacnije vezan sam ugovorom samo do predvidjenog datuma koji sam Vam naveo.

    Milan Predojevic 31. 01. 2024.

    Poštovani Nikola
    Nema otkaznog roka u opisanom slučaju, jer ste se unapred sporazumeli o tome da je radni odnos oročen do 31.januara 2024. godine. Dakle, Vama e poslednji dan u radnom odnosu 31.januar i nakon toga ne morate ni dan d radite.
    Pozdrav