Pravo nezaposlenih lica na zdravstvenu knjižicu

Autor - Milan Predojevic | Pravnik odgovara

sep 29
Zdravstvena knjizica

Kada govorimo o pravu na zdravstvenu knjižicu za nezaposlena lica, verovatno bi prva pomisao bila da je normalno očekivati da se takvo pravo ostvari besplatno, odnosno na teret državnog budžeta.

Međutim, da li je  baš tako?

Ovim tekstom pokušaćemo da pojasnimo uslove i način ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje kada je reč o nezaposlenim licima. Najpre treba reći da se razlikuje način ostvarivanja ovog prava kod lica koja primaju novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) nakon što ostanu bez posla, od realizacije prava na zdravstvenu knjižicu kod ostalih nezaposlenih lica.

ZO lica koja primaju novčanu naknadu od NSZ

Za vreme ostvarivanja prava na novčanu naknadu, korisnik novčane naknade ima pravo i na zdravstveno osiguranje na teret budžeta Republike Srbije, odnosno na besplatnu overu zdravstvene knjižice. Tačnije, tokom korišćenja prava na novčanu naknadu, NSZ ima obavezu da vrši obračun i uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje za sva lica koja su korisnici prava na novčanu naknadu. Članovi porodice korisnika prava na novčanu naknadu mogu se preko njega osigurati, ukoliko nemaju drugi osnov osiguranja, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

U slučaju prestanka prava na korišćenje novčane naknade, isplata novčane naknade se nastavlja dok je lice koje prima novčanu naknadu sprečeno za rad zbog bolesti, u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju, ali ne duže do 30 dana od dana nastanka privremene sprečenosti za rad. Izuzetno isplata novčane naknade se nastavlja za sve vreme trajanja porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta,a ne samo 30 dana. Kod nastavka isplate novčane nakande, nastavlja se i overa zdravstvene knjžice preko NSZ.

Ovom prilikom podsećamo koja lica prilikom prestanka radnog odnosa imaju pravo na novčanu naknadu kod NSZ. Ovo pravo ostvaruje lice ako je bilo osigurano najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci, a radni odnos prestaje:

1) otkazom od strane poslodavca, u skladu sa propisima o radu, i to:

  • ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla (tehnološki višak)
  • ako zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi;

2) prestanka radnog odnosa na određeno vreme, privremenih i povremenih poslova, probnog rada;

3) prestanka radnog odnosa zbog otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka i u drugim slučajevima prestanka rada poslodavca, u skladu sa zakonom.

Podsećamo takođe da novčana naknada pripada nezaposlenom od prvog dana od dana prestanka obaveznog osiguranja, ako se prijavi i podnese zahtev Nacionalnoj službi u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili prestanka osiguranja.

Overa zdravstvene knjižice za ostala nezaposlena lica

Nezaposlena lica, koja spadaju u kategoriju socijalno ugroženog stanovništva, iako nisu korisnici novčane naknade, imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. Ovo pravo ostvaruju samo pod uslovom da mesečni prihod po članu porodice nezaposlenog lica, u mesecu podnošenja prijave na osiguranje, ne prelazi iznos minimalne zarade u neto iznosu, utvrđene u skladu sa propisima o radu.

Ovo pravo može da ostvari i nezaposleno lice koje nije prijavljeno kod NSZ na evidenciji. Dakle, ako se ne ostvaruje novčana naknada, nije neophodno biti prijavljen kod NSZ da bi se ostvarilo pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu nezaposlenosti. Uslovi su postavljeni samo u pogledu nivoa primanja domaćinstva u kojem lice živi i ono mora biti ispod propisanog nivoa, to jest cenzusa. Pod članovima porodice podrazumevaju se samo roditelji, supružnik i deca onog lica koje se prijavljuje na zdravstveno osiguranje, a koje žive sa njim u domaćinstvu, odnosno koja imaju prebivalište prijavljeno na istoj adresi. Prema tome, da bi se overila zdravstvena knjižica na teret budžeta Republike Srbije, nezaposlena lica ne moraju dokazati da su prijavljena kod NSZ (to uopšte nije postavljeno kao uslov), već da su primanja u domaćinstvu u kojem žive ispod cenzusa. Podaci o mesečnom iznosu prihoda kao cenzusu za sticanje svojstva osiguranog lica određuju se Pravilnikom o mesečnom iznosu prihoda kao cenzusu za sticanje svojstva osiguranog lica. Primera radi, maksimalna zarada po članu domaćinstva, ako se lice prijavljuje na osiguranje u septembru, može biti 35.414,72 dinara neto (nivo minimalne zarade propisane zakonom za septembar). Ako lice živi samo, onda je ta granica prihoda 46.039,14 dinara (minimalna zarada propisana zakonom za mesec septembar uvećana za 30%). Ako je prihod viši od navedenih iznosa, nema besplatne overe zdravstvene knjižice.

Nezaposlena i socijalno ugrožena lica sa mesečnim prihodom ispod cenzusa, kao dokaze za prijavu na besplatno zdravstveno osiguranje po osnovu statusa nezaposlenog lica podnose: važeću ličnu kartu– fotokopija ili očitana biometrijska lična karta/ potvrdu o prebivalištu od MUP ako nema ličnu kartu; Izjavu o članovima porodice i prihodima po članu porodice (Obrazac CZ), uz dokaze o prihodima svih članova porodice. Dokazi o prihodima jesu-za člana porodice koji je penzioner-poslednji ček od penzije; za člana porodice koji radi-uverenje o ostvarenoj zaradi i tako dalje.

Osiguranici RFZO pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu overene zdravstvene knjižice. Zdravstvena knjižica dobija se prilikom prijave na zdravstveno osiguranje u nadležnoj filijali, odnosno ispostavi RFZO. Prava iz zdravstvenog osiguranja lica ostvaruju na području filijale na kojoj imaju prijavljeno prebivalište, a zdravstvenu knjižicu im izdaje i overava nadležna ispostava, odnosno filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, prema prebivalištu.

Moguća poboljšanja u postojećem sistemu

Prema tome, sam status nezaposlenog lica ne garantuje besplatno zdravstveno osiguranje, odnosno ne osigurava overu zdravstvene knjižice na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (na teret budžeta).

Ovo pravo se, kao što smo videli, obezbeđuje primaocima novčane naknade kod NSZ, jer se za njih od strane NSZ plaćaju doprinosi i za penzijsko i za zdravstveno osiguranje. Takođe, ovo pravo ostvaruju i nezaposleni koji žive sa primanjima ispod cenzusa propisanog odgovarajućim pravilnikom, pri čemu za ostvarivanje prava nije preduslov prijava kod NSZ. Uslov je samo da primanje u domaćinstvu bude niže od određenog cenzusa. Ako je primanje u domaćinstvu u kojem živi nezaposleno lice više od propisanog cenzusa, zdravstvenu zaštitu u sistemu državnih zdravstvenih ustanova, odnosno overu zdravstene knjižice, lica bez posla mogu da ostvare jedino uplatom doprinosa za zdravsvteno osiguranje!

Dakle, lice koje nema stalan prihod, obavezuje  se da plaća doprinos da bi imao pravo na zdravstvenu zaštitu. Oni koji su pisali ovakva pravila su izgleda pretpostavili da bi tu uplatu za njih trebalo da vrše članovi porodice sa kojim žive. Ovde bi mogla biti učinjena promena u pravcu davanja prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu svim punoletnim, nezaposlenim licima. Za sada, to nije tako i oni moraju da dokazuju da članovi njihove porodice ne zarađuju iznad propisane granice, što nema potporu u drugim propisima. Zapravo, roditelji po zakonu nisu dužni da finansijski izdržavaju punoletnu decu, te nije jasno zbog čega se obavezuju da plaćaju doprinos za zdravstveno osiguranje svom nezaposlenom punoletnom detetu, koje još uvek živi sa njima. Sama čnjenica da i dalje postoji finansijska zavisnost punoletnog lica od roditelja je dovoljan teret i za roditelje i za punoletnu decu. Čini se protivnim duhu ostalih propisa, obavezivati roditelje da plaćaju overu zdravstvene knjižice za dete koje ne može da nađe posao, a već je punoletno. Prijava kod NSZ mogla bi da bude sasvim dovoljna da punoletno lice dobije pravo na besplatno zdravsteno osiguranje, odnosno overu knjižice na teret budžeta, bez dokazivanja nivoa prihoda u domaćisntvu.

O autoru: Milan Predojevic

Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Ima dugogodišnje radno iskustvo u oblasti radnog prava i socijalnog osiguranja. Svakodnevni kontakt sa građanima koji su u potrazi za poslom ili menjaju radno mesto pružio mu je uvid u probleme sa kojima se uglavnom susreću. Siguran je da njegovo lično profesionalno iskustvo može da pomogne u pronalaženju odgovora na pitanja koja kandidati na sajtu najčešće postavljaju

Prijavi se i postavi komentar

(18) komentari

Korisnik 37517f3b8d 27. 12. 2023.

Poštovani,
Živim kod sestre u stanu.Nezaposlena sam, nemam primanja, nisam prijavljena na NZS.
Da li imam prava da ostvarim besplatno zdravstveno osiguranje ?
Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru

    Milan Predojevic 28. 12. 2023.

    Poštovana Jelena
    Ukoliko imate prijavljeno prebivalište kod sestre, a nemate nikakvih primanja, imate pravo na zdravstveno osiguranje na teret budžeta Republike Srbije bez obzira na to što niste prijavljeni kod NSZ. Treba da se sa ličnom kartom javite kod filijle RFZO u Vašem gradu i da besplatno overite karticu zdravstvenog osiguranja.
    Srdačan pozdrav

Korisnik 789d6d3efc 21. 12. 2023.

poštovani,ja živim sam u jednosobnom stanu nisam zaposlen imam povremene priihode za račune hranu i porez koji plaćam,ti nije ni minimalna plata već daleko ispod toga da li ostvarujem pravo na punu overu zdravstvene kartice o trošku fonda,s obzirom da su mi uvażili i odobroli prošli put…da li ima najava nekih izmena u foku 2024e godine??

    Milan Predojevic 24. 12. 2023.

    Poštovani
    Ništa se u tom pogledu nije menjalo. Prema tome, s obzirom da su Vaši prihodi ispod nivoa minimalne zarade, imate prvo na besplatno zdravstveno osiguranje. Preciznije, imate pravo na zdravstveno osiguranje na teret budžeta Rešublike Srbije.
    Pozdrav

Eva Gabnai 02. 11. 2023.

Postovani,
3 godine sam radila u Vel. Britaniji,sada sam se vratila za stalno,nezaposlena sam,,htela sam da trazim karticu(da overim posto sam ga imala samo je istekla) zdravstv. Osiguranja,ali sam dobila samo potvrdu za 3 meseca.na toj potvdi pise “ samo za hitnu medicinsku pomoc. Sada sam u dilemi,jer ce mi trebati lekovi bez kojeg ne mogu. Receno mi je da sa tom potvrdom mogu kod lekara. Stvarno je tako? Unapred hvala na odgovoru

    Milan Predojevic 02. 11. 2023.

    Poštovana Eva
    Član 49. Zakona o zdravstvenom osiguranju utvršuje da su prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sledeća: pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na novčane naknade. Član 50. stavovi 1-3. Zakona o zdravstvenom osiguranju glase:
    „Za ostvarivanje prava iz člana 49. ovog zakona, osiguranici moraju da imaju staž osiguranja u obaveznom zdravstvenom osiguranju, u svojstvu osiguranika u skladu sa zakonom, u trajanju od najmanje tri meseca neprekidno ili šest meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci, pre početka korišćenja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: prethodno osiguranje).
    U prethodno osiguranje računa se vreme od dana kada je stečeno svojstvo osiguranika u skladu sa zakonom, za koje je uplaćen doprinos.
    Izuzetno od stava 1. ovog člana, osiguranik ostvaruje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju:
    1) povrede na radu ili profesionalne bolesti osiguranika iz člana 11. ovog zakona;
    2) hitne medicinske pomoći;
    3) ostvarivanja prava na naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad i to u visini minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu za mesec za koji se naknada zarade isplaćuje“.
    Shodno navedenim zakonskim odredbama, a imajući u vidu da u prethodne tri godine niste imali uopšte staž osiguranja u obaveznom zdravstvenom osiguranju, Vi ćete pun fond prava iz zakona početi da ostvarujete nakon navršena tri meseca staža, kako je određeno u ovde citiranim zakonskim odredbama. Za one osiguranike koji ne ostvaruju prava u punom obimu, izdaje se potvrda, a ne zdravstvena kartica. Kad navršite tri meseca staža, dobićete aktiviranje kartice zdravstvenog osiguranja. Do tada, ostvarujete, kao što smo takođe citirali, prava za slučaj povrede na radu, prava za slučaj hitne medicinske pomoći, kao i pravo na bolovanje (ako se zaposlite pa budete na bolovanju) u visini minimalne zarade.
    Srdačan pozdrav

Natasa Zivkovic 27. 09. 2023.

Poštovani Milane,

da li strani državljanin koji plaća doprinose u svojoj zemlji, nije zaposlen u Srbiji, može da plaća i koristi državno zdravstveno osiguranje?

Hvala unapred na odgovoru

    Milan Predojevic 29. 09. 2023.

    Poštovana Nataša
    Strani državljanin koji nije radno angažovan u Republici Srbiji, ali ima odobren privremeni boravak, može da se uključi u obavezno zdravstveno osiguranje i da plaća na mesečnom nivou doprnos za zdravstveno osiguranje.
    Pozdrav

Ljubica Đekić 06. 09. 2023.

Da li se dodavanjem clana porodice na osiguranje kod poslodavca, dodatno oduzima od primanja?

    Milan Predojevic 06. 09. 2023.

    Poštovana Ljubice
    Ne, ne oduzima se dodatno od primanja.
    Plaća se jedan isti iznos doprinosa koji se izračunava u procentu od zarade i nema nkakve veze sa brojem članoa porodice osiguranika koji su preko njega osigurani.
    Pozdrav

Miljana Popovic 20. 07. 2023.

Postovani,

Da li postoji mogucnost dobijanja knjizice i prijave na zdravstveno osiguranje iako nisam zaposlena niti prijavljena na NSZ? Ne ostvarujem uslove za besplatno zdravstveno osiguranje, ali ga zelim imati u Srbiji jer jednostavno ne radim i ne treba mi trenutno nikakva prijava na biro.
Mozda sam u mogucnosti da mesecno uplacujem koliko je potrebno (iako ne znam koja je tacno cifra), pa me zanima da li postoji i ta mogucnost ili lice ipak mora biti prijavljeno na NSZ?

Hvala unapred.

    Milan Predojevic 21. 07. 2023.

    Poštovana Miljana
    Ukoliko ne ispunjavate uslove da kao nezaposleno lice dobjete besplatno zdravstveno osiguranje (na teret budžeta RS) onda uz važeću ličnu kartu možete podnesti prijavu na osiguranje u filijali RFZO u svom gradu, odnosno uključiti se u obavezno zdravstveno osiguranje. Filijala će Vam doneti rešenje o uključivanju u kojem ćete dobiti i uputstvo za plaćanje. Mesečni doprinos morate da platite do 15. u mesecu za prethodni mesec i ako uredno plaćate doprinose kartica zrdravsvenog odigurama se overava na 6 meseci. Svakih 6 meseci morate odneti u filijalu RFZO dokaze da ste sve doprinose u prethodnih 6 meseci uredno izmirili i overa se produžava na još 6 meseci.
    Pozdrav

Sanja Lepojević 02. 07. 2023.

Postovani, ja imam drugu vrstu nedoumice i treba mi pomoc, naime, tata i mama su nezaposleni, sa njima se vodi da zive jos troje dece, sestra je maloletna, dva brata rade, mladji koji je sa njima je izvadio prosek plate a stariji koji ne zivi na toj adresi vec zivi na drugoj adresi u vanbracnoj zajednici a vodi se tu ne prebacuje prebivaliste i ne moze ili ne zeli da izvadi prosek plate, ne znam iz kog razloga, zvali smo knjigovodju, on je neozbiljno to odbio. Kako da overimo knjizice bez tog dokaza pa makar i placali doprinose?! Malo je komplikovano i izvinite ako nije u vasem domenu.

    Milan Predojevic 02. 07. 2023.

    Poštovana Sanja
    Nije Vam neophodan dokaz o prosečnoj zaradi za neki duži period, već dokaz o poslendjoj isplaćenoj zaradi-to znači da je dovoljan i obračunski list za poslednje isplaćeu zaradu.
    Ukoliko Vaš brat to ipak ne želi da uradi, to jest da Vam dostavi svoj poslednji obračunski lis, Vaši roditelji mogu da daju izjavu da su primanja u domaćinstvu iznad cenzusa, te da žele da se uključe uzdravstveno osiguranje, što znači da plaćaju doprino jednom mesečnp.
    Pozdrav

Korisnik 2e858b2246 26. 06. 2023.

Postovanje, dala sam otkaz, zivim sama, ali na adresi je prijavljen i moj sin koji zivi u inostranstvu. Imam primanja od izdavanja stana. Da li mogu da placam navedenih 3.000,00 mesecno za zdravstveno osiguranje?

    Milan Predojevic 26. 06. 2023.

    Poštovana
    Mišljenja sam da Vi imate prava na zdravstveno osiguranje kao nezaposleno lice, ako su Vam primanja u domaćinstvu niža od miimalca po osobi.
    Ako nisu, možete da se uključite u zdravstveno osiguranje i da plaćate doprinos.
    Pozdrav

Olivera Misirkić Jovanović 04. 04. 2023.

Molila bih Vas da mi malo pojasnite sledeću situaciju.Imam ćerku (19 godina)koja je radila i bila prijavljena dva meseca.Pre toga je zdravstveno osiguranje išlo preko suprugove firme,a sada kada je tražio overu njene knjižice,odbili su ga.Zanima me šta da radimo i kako da joj overimo knjižicu?Hvala unapred

    Milan Predojevic 06. 04. 2023.

    Poštovana Olivera
    Vaša punoletna kćerka, koja je radila i bila prijavljena dva meseca, bila je zdravstveno osigurana preko radnog odnosa. Doprinos za zdravstveno osiguranje plaćao je poslodavac. Pretpostavljam da je pre toga zdravstveno osiguranje išlo preko suprugove firme zato što je Vaša kćerka bila na školovanju. Maloletna deca, kao i deca do 26 godine starosti koja su na redovnom školovanju, imaju pravo na zdravstveno osiguranje preko svojih roditelja.
    Ukoliko Vaša kćerka više ne ide u školu, a nije upisala fakultete, ona mora da ima svoj osnov osiguranja i ne može više biti zdravstveno osigurana preko oca. Zbog toga su u RFZO odbili Vašeg supruga kada je tražio overu njene knjižice, jer ona nije više maloletna, a kod punoletne dece d 26 godina starosti mora se piložiti potvrda o školovanju.
    Prioritetno bi bil osiguranje preko novog zaposlenja. Ukoliko je Vaša kćerka nezaposlena, a i dalje živi sa roditeljima na istoj adresi, u RFZO će joj tražiti ličnu kartu, kao i dokaz o visini primanja roditelja (poslednji poznat podatak-prethodni mesec) s akojima živi na istoj adresi. Ovo stoga jer je uslov za zdravstveno osiguranje preko budžeta za nezaposlena lica taj da žive u domaćinstvu u kojem su primanja po članu domaćinstva ispod određenog imovinskog cenzusa. Ako pak Vaša kćerka više ne živi sa Vama u istom domaćinstvu, a nezaposlena je i nema primanja, onda joj je dovoljna lična karta kao dokaz o prebivalištu izvan domaćinstva njenih roditelja, odnosno tada ne treba dokaz o primanjima roditelja.
    POzdrav