Razmislite još jednom o prioritetima prilikom zapošljavanja

Autor - Nikola Stantić | Svi tekstovi

jul 12

Alarm je zazvonio. Vreme je za buđenje i spremanje za odlazak na posao. Polako se zahuktavate i dovršavate rutinu sve do momenta kada vas stomak zaboli jer ste shvatili da dolazi momenat kada će vas bujica posla, rokova, mailova i stresa generalno zapljusnuti. 

Trudite se da prevaziđete osećaj nelagode koji vas je savladao, ali grč ne popušta – kao da se sve okrenulo protiv vas, a u stvari je dovoljan samo jedan uslov koji bi vam napravio dan lakšim i lepšim – Kvalitetno radno okruženje, u narodu poznatije kao Dobri međuljudski odnosi. 

Prema istraživanju koje smo sproveli na našem sajtu u toku trajanja najvećeg online sajma za zapoljšljavanje, 2017. godine došli smo do sledećih zaključaka: 

Kada su u pitanju nezaposlene osobe koje traže posao, najbitniji kriterijum pri izboru kompanije za koju će raditi je novac, odnosno visina primanja. Kod zaposlenih osoba koje žele da menjaju firmu, najbitniji kriterijum su međuljudski odnosi, a odmah uz njih i priznanje za obavljeni rad, dok je plata tek na četvrtom mestu. 

Deluje da smo na početku karijere željni ostvarenja kroz veća mesečna primanja, dok vremenom, kako stičemo iskustvo, tas na vagi naginje sve više ka međuljudskim odnosima.  

Pa kako onda proveriti kvalitet međuljudskih odnosa pre nego li apliciramo na konkurs? 

Prvo i osnovno su preporuke ljudi od poverenja, prijatelji, poznanici, rodbina. To je najbliže realnoj slici što ćete dobiti, a ako se desi da je neko iz te grupe još i zaposlen u kompaniji koja vas interesuje, onda ste uhvatili jack pot. Percepcija koju ćete steći o kompaniji, prikupljanjem informacija od ovakve osobe se u današnjem poslovnom svetu kratko zovu Employer branding i predstavljaju nešto u šta će tek da se ulaže i sve više da dobija na značaju. Potrebna je decenija da se ugled stvori i jedan dan da isti nestane, stoga je ovaj proces dugoročan i osetljiv, ali ako se dobro izgradi i sačuva zna da samostalno delujući, privuče veliki broj talenata i zadrži ih u kompaniji. 

Iskustva zaposlenih u profilima poslodavaca koja su dostupna kod nas na sajtu su takođe odličan način da se informišete brzo i kvalitetno o postojećoj korporativnoj ili organizacionoj kulturi u kompaniji i načinu na koji se odnosi prema zaposlenima. Po nekoliko svedočanstava se nalazi u svakom naprednijem profilu koji je ažuran a ukoliko ste ostali gladni informacija, na samom dnu stranice se nalaze kontakt podaci putem kojih možete pitati poslodavca neka dodatna pitanja na temu međuljudskih odnosa. 

I kao treće, neizostavne društvene mreže. Ma koliko bile pune neprikladnog govora i poluinformacija, u današnje vreme su kanal putem kojeg se informacije prenose u sekundi i otvorene su ka svim ljudima koji su se uredno registrovali. Prema tome, vreme koje provodite na društvenim mrežama, možete iskoristiti da se informišete o radnoj atmosferi, odnosima među ljudima ali imajte u vidu da je ovaj kanal informisanja ipak mač sa dve oštrice, zbog svoje transparentnosti i dostupnosti, te ne znači da sve što ste tu pročitali mora biti istina. 

Dobar glas daleko se čuje 

Kompanije koje zaista neguju međuljudske odnose i ulažu usvoje zaposlene će svakako imati dobre ocene na bilo kom od navedenih kanala informisanja. Takve kompanije bi trebalo da budu vaš fokus za izgradnju karijere. Dozvolite da vaš talenat raste u okolnostima koje vam prijaju, u kompanijama gde postoji dobra energija i gde je vaš rad priznat. A primanja, bez kojih svakako nema opstanka (moramo priznati da ipak živimo u potrošačkom društvu), probajte da stavite (barem) na drugo mesto. Grč u stomaku će vam biti zahvalan 🙂 

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.

Prijavi se i postavi komentar

(1) komentar

Darko Mijalica 18. 07. 2019.

PROCITAN TEKST POGADJA U SAM CENTAR STO SE TICE MENE, JER SAM NAPUSTIO MNOGO FIRMI UPRAVO ZBOG LOSIH MEDJULJUDSKIH ODNOSA. MA KOLIKO SE TRUDIO POMAGAO DRUGIMA DOK IMAM PRAZNOG HODA, POMOC MENI NIJE UZVRACENA. KADA SAM POMAGAO KOLEGAMA NISAM I POMAGAO DA BIH I ONI MENI POMOGLI. POMAGAO SAM IM JER SAM NA SVE NJIH U MOJOJ SMENI KAO JEDAN TIM KOJI CE STRATEGIJOM SA LAKOCOM ODRADJIVATI I NAJTEZE FIZICKE POSLOVE. O SEFOFIMA SMENE KOJI LECE SVOJE KOMPLEKSE NAD SVOJIM RADNICIMA DA I NE GOVORIM.ZAPOSLEN SAM U JEDNOJ FIRMI, TEK NEDELJU DANA. SUVESE JE RANO ZA OCENU. MEDJUTIM OD SAMOG POCETKA SAM PRIHVACEN KAO DA SAM TU VEC NEKOLIKO GODINA, NADAM SE DA CE POTRAJATI I NEMAM NAMERU MA KOLIKO BILA NISKA PLATA DA IH NAPUSTIM.