Večita dilema: rad od kuće, ili život na poslu

Autor - Dragan Šolaja | Kako da naš sajt radi za vas

jul 23

Budiš se, ustaješ bez nekog posebnog stresa, nema paničnog spremanja, isprobavanja kombinacija, brojanja minuta i straha od kašnjenja. Čim otvoriš oči, u kancelariji si. A koliko je to dobro ili loše, pokušaćemo da razjasnimo u ovom blog postu. 🙂

Tokom svog radnog iskustva, radio sam i u kancelariji sa još dvoje kolega, pa u open space-u sa 50-ak ljudi, pa od kuće, pa na kraju u co-working prostoru. Sve ove opcije imaju svoje prednosti i mane, ali rad od kuće, a pod tim podrazumevam rad preko interneta, definitivno odudara od svih šablona i vrlo lako se izgubi granica između posla i privatnog života. A ona, u ovim okolnostima, mora da postoji, da bi bio zadovoljan i poslodavac, a i da ne bi trpela porodica/partneri/cimeri.

Šta to ima kuća, što nema kancelarija

Definitivno, najbolje od svega je to što ne moraš da misliš na to šta ćeš obući, kako ćeš izgledati ili da li će te i danas nervirati koleginica/kolega koji sedi preko puta tebe.

Isto tako, jako često sam/a planiraš svoje vreme, i bitno je samo da je posao urađen u dogovorenom roku. Niko ti ne sedi nad glavom i ne požuruje te, tako da sam/a planiraš svoje vreme i obaveze.

Nije zanemarivo ni to što možeš da se izležavaš u krevetu i radiš ono za šta si plaćen/a.

Kako dobro osmisliti radni kutak, kada ne živiš sam/a

Definitivno, najveći izazov je kako napraviti fizički granicu između privatnog i poslovnog, u uslovima kada radiš od kuće, kada ne živiš sam/a. Ako se to ne uradi, onda ćete sve češće i češće imati partnera/ku, decu ili komšiju koji vas ne shvataju ozbiljno i smatraju da je sasvim OK da vam „vise“ nad glavom i postavljaju pitanja o prolaznosti života, fudbalu ili šta bi sutra moglo da se pojede.

Zato je neophodno imati jednu prostoriju samo za sebe, koju će svako od ukućana, komšija ili prijatelja posmatrati kao kancelariju u koju je „zabranjen pristup nezaposlenim osobama“. Jedino u takvim uslovima, rad od kuće je moguć.

Zvuči super, ali je previše dobro da bi bilo istinito

Sad dolazimo do loših strana. 🙂 Recimo, meni je najveći problem to što mi je za potpunu produktivnost neophodna radna atmosfera, a to je kući gotovo nemoguće do kraja postići. Puno je izazova. Porodica, prijatelji, utakmica na TV-u, dobar film, serija itd. To su stvari o kojima ne razmišljaš ako si u firmi, okružen/a kolegama.

Ali, kod kuće je već druga stvar. Zato, ukoliko radiš od kuće, to stvarno moraš posmatrati kao radni prostor tih nekoliko sati dnevno, jer drugačije neće biti moguće ispuniti svoje obaveze.

A ako neko želi da krene u ovom pravcu, a ima još neke dileme, može mi se obratiti preko email adrese dragan.solaja@infostud.com, biće mi drago da pomognem 🙂

Prati

O autoru: Dragan Šolaja

O svemu što vidim i čujem volim i da pišem, tako da je moj savet da pazite šta radite i pričate u mom prisustvu! Ili ne pazite! :) Voleo i redovno igrao fudbal i pejntbol, a od kad sam dobio malu decu (ili od kada sam slomio nogu, pa još dva puta obnovio povredu), samo volim. :) Jednog dana očekujte od mene i knjigu! Kad deca odu na prvu ekskurziju! :)