Filip Vučetić

Produkt marketing menadžer, Polovni automobili
Filip Vučetić

Da li je pozicija Produkt marketar poznata i jasna na našem tržištu?  


Kada sam se pre tri godine prijavio za ovu poziciju ni ja nisam znao šta tačno radi Produkt marketar, ali već na prvom intervju stekao sam utisak na kojim projektima mogu raditi. U drugom krugu selekcije kandidat dobije zadatak koji mu takođe sugeriše šta je to čime bi u budućnosti mogao da se bavi. Međutim, treba imati na umu da ne postoji jasno definisan opis posla, ali to je zapravo super. Zašto? Zato što možete da pokrećete nove projekte koji vas zanimaju, a koji nisu usko vezani za vašu specijalnost. Ja sam tako bio veliki pobornik ideje da lansiramo podkast za Polovne automobile. Često sam tu temu spominjao i gurao na sastancima, a onda i dočekao lansiranje istog. I dan danas sam veoma ponosan što je ta ideja zaživela.  


Koja znanja i veštine su neophodne dobrom Produkt marketaru?  


Osoba na ovoj poziciji treba odlično da poznaje marketing, ali iz ugla digitalnih proizvoda. Treba da poseduje osnovno znanje iz marketinga (ciljne grupe, pozicioniranje, analize tržišta…) ali i da zna da koristi digitalne alate (advertising platforme, analitike, SEO alate, alate za dizajn…) koje će mu omogućiti da digitalne proizvode približi ciljnoj grupi. Bitno je da bude analitičan tj. da zna koje metrike treba da prati kako bi merio uspešnost svojih kampanja.  


Kako izgleda jedan tvoj radni dan, nedelja ili kvartal?  


Veoma uzbudljivo. Ove nedelje imam sastanke sa kolegama iz digitalnog marketinga gde osmišljavamo promociju za predstojeći online Sajam poljoprivrede na našem sajtu; komuniciram sa dizajnerom i pripremamo kreative za promociju jedne usluge na sajtu; u saradnji sa eksternim partnerima sređujemo video za promociju druge usluge; pored toga pišem kopije za predstojeću akciju koju imamo u oktobru; pripremam task za razvoj o tome kako određene stranice na sajtu treba da izgledaju; puštam viber i email kampanje; popunjavam određene izveštaje i izvlačim metrike iz Google analitike,… Ima svega, samo nema dosade! 😊 Treba napomenuti da svaka od ovih aktivnosti ima poseban osećaj u Polovnim autmobilima. Naš sajt i aplikaciju mesečno poseti preko 3 miliona jedinstvenih posetilaca, a pritom je sajt Polovnih automobila jedan od voljenijih u Srbiji što znači da se dela Produkt marketara itekako vide.  


Kako bi detetu od 7 godina objasnio šta radiš kada dođeš na posao?  


Često ne znam ni odraslim ljudima koji imaju osnovnu kompjutersku pismenost da objasnim šta radim. Obično kažem, radim u IT-u. Ali hajde da probam. Zamislite jednog čiku koji pravi kompjutersku igru; on sarađuje sa raznim kolegama koji mu crtaju likove za igru, pišu nivoe i slično. Jednog dana kada oni završe tu igricu, za nju osim onih koji su je pravili možda znaju još samo njihovi prijatelji i rodbina i niko više. Reći ćete, baš šteta, a toliki trud uložen. E tu na scenu stupa Produkt marketar; on će omogućiti da mnogo više ljudi sazna za tu igricu, odluči da je proba i na kraju je i podeli sa drugima.  


Zašto oni koji smatraju da imaju znanja koja si pomenuo treba da se prijave ukoliko se otvori novo mesto za Produkt marketara u Polovnjacima?  


Pre svega zato što je tim strava! 😊 Sačinjen je od profesionalaca iz različitih oblasti (brend, PR, offline marketing, digitalni marketing…) od kojih možeš mnogo da naučiš i koji će ti uvek biti podrška. Zato što su Polovnjaci okruženje gde se uvek osećaš dobrodošao. Zato što nas posećuje skoro pola Srbije, a i druga polovina će to uraditi kada bude prodavala/kupovala automobil ili neko drugo vozilo. Zato što kada kažeš teči gde radiš, možeš očekivati da te pita da mu malo spustiš cenu na Golfu koji baš gleda ovih dana na našem sajtu 😉



Ostala iskustva zaposlenih