Aleksandar Smiljković

PI Agile Tribe Leader
Aleksandar Smiljković

„Drago mi je što radim u Raiffeisen banci, koja je zahvaljujući svojim velikim ambicijama u domenu digitalne transformacije i uvođenja agilnog načina rada postala lider u inovacijama na našem tržištu.“


Raiffeisen banci sam se pridružio krajem 2016. godine na poziciji Lidera za digitalno bankarstvo za fizička lica. Moj prvi i glavni zadatak bio je uvođenje poboljšanog mobilnog i internet bankastva, kao i rad na unapređenju digitalnih proizvoda i usluga. Kako je banka imala sve veće ambicije i planove u domenu digitalne transformacije, moja sledeća pozicija bila je menadžer za digitalne inovacije.


U cilju povećanja stepena inovacija i kreiranja kvalitetnog korisničkog iskustva postepeno smo prelazili na agilni način rada. U novembru 2019. godine, uvedena je permanentna agilna organizacija po uzoru na najuspešnije tehnološke kompanije, gde sam dobio priliku da radim kao „Tribe“ lider za fizička lica. Formiran je skup autonomnih agilnih timova, zahvaljujući čemu smo lansirali brojne digitalne proizvode i izgradili poziciju lidera u inovacijama na našem tržištu. Učiniti život korisnika lakšim ili kvalitetnijim stvara posebno dobar osećaj.


Agilni način rada odlikuje visoki stepen kolaboracije između svih članova tima gde nema hijerarhije i svi su prvi među jednakima. Osmišljavanje i kreiranje inovacija kroz razvoj proizvoda u agilnom okruženju zahteva skup različitih veština. Ovaj posao se nalazi na raskrsnici između dubinskog poznavanja proizvoda i poslovnih procesa, razumevanja relevantnih tehnoloških rešenja i korišćenja različith tehnika za kreiranje kvalitetnog korisničkog iskustva. Širina i multidisciplinarnost su upravo ono što ovaj posao čini najzanimljivijim, tako da ni jedan dan nije isti.


Uopšteno govoreći, velika i kvalitetna korisnička baza, izuzetne kolege, internacionalno okruženje i uvek velike, ali ostvarive ambicije su stvari koje rad u Raiffeisen banci čine zanimljivim, izazovnim i perspektivnim.

Za kraj u nastavku je citat sa kojim se prepoznajem: „Najbolji način da predvidiš budućnost jeste da je sam kreiraš“, Abraham Linkoln.

Ostala iskustva zaposlenih