Jovana Parežanin

Mlađi saradnik za upravljanje kreditnim rizikom u poslovima sa stanovništvom
Jovana Parežanin

„Raiffeisen banka me je uverila da neguje kulturu razvoja mladih talenata kroz stipendiranje mojih studija, a potom i kroz pružanje mogućnosti za dalji razvoj kroz rad.“


Moj prvi susret sa Raiffeisen bankom odigrao se 2018. godine, kada sam saznala za stipendiju koju je banka davala studentima LSE programa Economics and Finance na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Sama stipendija je pokrivala celokupne troškove školarine, uz mogućnost zaposlenja u Raiffeisen banci nakon diplomiranja. Obzirom da sam želela da sama finansiram svoje studije, ali i da obezbedim dobar početak za buduću karijeru, odlučila sam da se prijavim. To je ujedno bio i moj prvi poslovni intervju! Iako vidno uzbuđena, dočekali su me pozitivni komentari i reči podrške tokom naših razgovora, a zatim i pozitivan odgovor po pitanju stipendije. Takođe, nakon druge godine fakulteta, dobila sam priliku da odradim i letnju praksu u banci u Odeljenju za velike i CEE kompanije, koje se bavi prodajom i u direktnom je kontaktu sa klijentima.


Posle završenih osnovnih studija, u novembru 2021. godine, otpočela sam sa radom na poziciji Mlađeg saradnika za upravljanje kreditnim rizikom u poslovima sa stanovništvom u Odeljenju za upravljanje kreditnim rizikom u poslovima sa stanovništvom, mikro preduzećima i preduzetnicima, čija je uloga tzv. underwriting, kao i kontrola i upravljanje retail portfolijom. Svaka radna nedelja mog tima započinjala je timskim sastankom na kom bismo prelazili zadatke za tu nedelju i razmenjivali iskustva. Za rad u ovom odeljenju, pored želje za radom u timu, nephodno je znanje Excela i engleskog jezika, a uz želju za učenjem i napretkom, sva ostala znanja i veštine mogu da se nauče. U cilju bolje analize, pored Excela, koristi se i PowerBI, koji je veoma koristan, kao i programski jezik SQL, koji olakšava rad sa bazama podataka.


Ono što bih posebno izdvojila tokom rada u Raiffeisen banci jesu ljudi sa kojima sarađujete! Njihova srdačnost, vedrina i timski duh su mi pomogli da se vrlo brzo uklopim u novu sredinu. Kada ste okruženi dobrim ljudima, koji vremenom izrastu u vaše dobre prijatelje, postajete motivisaniji, produktivniji i tada je sve moguće.


Dešava se da nam je povremeno svima potrebna pomoć i inspiracija da nastavimo dalje, ka cilju koji smo zacrtali. Zato bih citirala čuvenog Mešu Selimovića koji je rekao "Sve je moguće, sve je na dohvat ruke, samo se čovjek ne smije predati”. To su reči koje me motivišu da uvek dam svoj maksimum i prevaziđem sebe. Upravo uz podršku svoje porodice, prijatelja i kolega na poslu, uspela sam da upišem master studije u Londonu na fakultetu London School of Economics and Political Science, gde se trenutno nalazim, i tako ostvarim svoj veliki san!

Veoma cenim to što je Raiffeisen banka prepoznala moju želju za napretkom i daljim usavršavanjem. Nadam se da će moj primer poslužiti i drugima prilikom odabira budućeg posla ili jednostavno biti pokazatelj da nikada ne odustajete i sledite svoje snove.

Ostala iskustva zaposlenih