Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Radni odnos na određeno vreme


Postvani, radio sam u prosveti na upraznjenom mestu sa fondom casova od 100% tacno dve godine, od 2.11.2015, do 2.11.2017. nakon cega mi nisu produzili ugovor, iako je imao fond casova. Da li je to po pravilu ili su posle 2 godine neprekidnog ugovora morali da me ostave na posao? Hvala.

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac nije dužan da Vam produži radni odnos nakon isteka ugovora o radu na određeno vreme.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 19.01.2019

Ostalo


Postovani , Radio sam na zeleznici od 1979-2001 god. Te godine sam Sporazumom o preuzimanju radnika , clan 43, stav 1 ZAKON O OSNOVAMA RADNIH ODNOSA , koji je tada bio aktuelan, presao u preduzece moje supruge i nisam dobio nikakvu otpremninu za to vreme provedeno na zeleznici, 22godine rada. Preduzece moje zene je dospelo u finansijske probleme i blokirano je 2011. i do dana danasnjeg vise ne…

Odgovor


Poštovani, 

Nemate pravo na  otpremninu jer niste više u radnom odnosu kod tog poslodavca.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 19.01.2019

Radni odnos na određeno vreme


Postovani, Trenutno sam na trudnickom bolovanju. Ugovor o radu mi je bio na odredjeno vreme i produzen mi je do isteka bolovanja. Inace, u firmi sam zaposlena 3 godine. Da li poslodavac ima pravo da mi otkaze ugovor o radu nakon isteka ugovora do povratka sa porodiljskog? Hvala

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac nije u obavezi da Vam produži radni odnos nakon isteka ugovora o radu na određeno vreme.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 19.01.2019

Ostalo


Poštovani, Porodiljsko odsustvo sam otvorila u julu 2018. godine za treće dete koje zajedno sa bolovanjem radi nege deteta traje dve godine, dakle do jula 2020. Sada sam ponovo trudna sa četvrtim detetom . Šta treba da radim? Da li otvoram trudničko, obzirom da sam već na bolovanju za negu deteta, ili otvaram samo porodiljsko kada bude vreme za porodiljsko za četvrtu trudnoću? Da li mi…

Odgovor


Poštovani, 

Trudnica ne može da otpočne bolovanje radi održavanja trudnoće kada ona to želi već ukoliko lekar smatra da je potrebno. Zaposlena žena po isteku porodiljskog odsustva ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 2 godine od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 19.01.2019

Ostalo


Postovani,porodila sam se pre tri god.Privatni preduzetnik sam.Dobila sam trudnicko bolovanje.Medjutim od porodiljskog nisam dobila niti jedan dinar,i ako imam resenje o porodiljskom.kome da se obratim da bih to regulisala?pri tom,redovno placam porez,zdravstveno...hvala,pozdrav

Odgovor


Poštovani, 

Obratite se Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 19.01.2019

Godišnji odmor


Dobar dan htela sam da vas pitam koja su moja prava u radnom sam odnosu od 10.jula navodno sam od avgusta prijavljena.Ugovor koj sam potpisala,poslodavac je zadržio.Platu primam na ruke.Vlasniak stalno vrši psihičko mobing na radnike.Sve što on pogreši krivi radnike.Godišnji odmor nisad imala.Koja su moja prava povodom ne iskorišćenog godišnjeg odmora sad kad otkaz dam?

Odgovor


Poštovani, 

Savetujemo Vam da se obratite Inspekciji rada. U slučaju prestanka radnog odnosa imate pravo na srazmeran godišnji odmor. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 18.01.2019

Ostalo


da li po clanu 108 stavki 4 kod aktivnog poslodavca imam pravo na uvecanje licnog dohotka po broju godina radnog staza kod prethodnih poslodavaca.hvala.

Odgovor


Poštovani, 

Minuli rad se računa za godine rada ostvarene u radnom odnosu kod poslodavca kod koga zaposleni trenutno radi. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 18.01.2019

Radni odnos na određeno vreme


Postovani,na bolovanju sam do maja ove godine i tad bih trebalo da pocnem da radim...zanima me da li po novom zakonu smeju da me otpuste kad se vratim na posao?Ili kakva ne procedura?

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko imate ugovor o radu na određeno vreme koji traje do isteka prava na odsustvo, nakon tog perioda, poslodavac nije dužan da Vam produži radni odnos. 

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 18.01.2019

Radno vreme


dali se moze raditi 5 dana po 12 sati.od ponedeljka da petka .

Odgovor


Poštovani, 

Zaposleni može da radi 60 časova nedeljno samo u slučaju preraspodele radnog vremena. 

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 18.01.2019

Godišnji odmor


Postovanje, Otisla sam na trudnicko bolovanje u septembru 2017., a na posao bi trebalo da e vratim u martu 2019. Intersuje me da li imam pravo na koriscenje godisnjeg odmora za 2018. s obzirom da nisam radila celu godinu. Zaposlena sam na neodredjeno. Unapred hvala.

Odgovor


Poštovani, 

Imate pravo na godišnji odmor iz 2018. godine koji možete iskoristiti najkasnije do 30. juna 2019. godine.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 18.01.2019
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.