Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Godišnji odmor


Na bolovanju samod 31.12.2016.g. neprekidno do 20.11.2016.g.zbog trostrukog preloma skocnog zgloba. Poslodavac mi je rekao da nemam pravo na godisnji odmor za 2017.g. tj. Samo na 1/12 a da imam pravo 9 dana iz 2016.g. radim u drzavnom organu na neodredjeno vreme. Molim odgovor

Odgovor


Poštovani, 

Nemate pravo na godišnji odmor iz 2016. godine. Međutim, imate pravo na godišnji odmor za tekuću godinu (2017) u punom trajanju. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 22.11.2017

Godišnji odmor


Postovani, ugovor na odredjeno mi je istekao 20.11. Ugovor nije produzen. Interesuje me koliko dana odmora mi pripada za ovu godinu - 10x1,75 ili 11x1,75 dana? Hvala

Odgovor


Poštovani, 

Ne možemo znati koliko dana godišnjeg odmora imate jer nemamo uvid u opšti akt poslodavca. Dakle, broj dana godišnjeg odmora u kalendarskoj godini (zakonski minimum je 20 dana) se podeli sa brojem meseci u godini i tako dobijen broj predstavlja godišnji odmor koji zaposlenom pripada za mesec dana rada. Ovaj broj dana po mesecu množi se brojem meseci za koje zaposleni…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 22.11.2017

Ostalo


Postovani, da li se mogu zasnovati dva uzastopna ugovora o radu,tj. da li je moguce biti zaposlen na dva razlicita radna mesta u dve razlicite firme i primati dve plate na racun?I ako je to moguce sta se desava kada dodje do trudnickog bolovanja?Kakva je procedura?Kako se isplacuju plate? Hvala

Odgovor


Poštovani, 

Moguće je raditi u isto vreme u dve firme. Ostvarujete pravo na odsustvo radi održavanja trudnoće, procedura je ista kao kada radite kod jednog poslodavca tj. svaki poslodavac obračunava naknadu zarade srazmerno vremenu provedenom na radu. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 21.11.2017

Porodiljsko odsustvo


Postovani da li za vreme trudnickog bolovanja platu u celosti na moj racun upacuje firma u kojoj radim ili samo jedan deo,a drugi deo opstina ili vec tako nesto?

Odgovor


Poštovani, 

Naknadu zarade za vreme odsustva sa rada  isplaćuje poslodavac u celosti. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 21.11.2017

Ostalo


Postovani,radio sam u Nemackoj za firmu koja je registrovana u Novom Pazaru.Ostala mi je neisplacena jedna plata vec 3 godine. Gazda obecava ,a ne isplacuje.Kome i kako ga mogu prijaviti?

Odgovor


Poštovani, 

Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od 3 godine od dana nastanka obaveze. Ukoliko Vaše potraživanje nije zastarelo možete podneti tužbu nadležnom sudu. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 21.11.2017

Ostalo


Poštovani, od 1. 12. bi trebalo da odem na održavanje trudnoće. Međutim, pošto se iz hobija bavim izradom ručnih radova, prijavila sam se za učešće na sajmu rukotvorina koji se u decembru održava. Da li bi učešće na takvom sajmu u toku bolovanja moglo da izazove posledice što se tiče mog zaposlenja? Hvala

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko zloupotrebite pravo na bolovanje, poslodavac može da Vam otkaže ugovor o radu. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 21.11.2017

Ostalo


Trenutno sam na porodiljskom bolovanju a poslodavac je zatvorio firmu i otvorio novu na svoju suprugu u koju ne planira mene ponovo da prijavi. Zanima me da li ce meni nastaviti da se isplacuje porodiljsko bolovanje i u kom iznosu? I da li imam pravo na novcanu naknadu sa biroa kao ne zaposlena? Hvala unapred.

Odgovor


Poštovani, 

Imate pravo na novčanu naknadu kod nacionalne službe za zapošljavanje. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 21.11.2017

Pripravnici


Postovani, ako me advokat uposli kao volontera, shvatam nemam pravo na naknadu kod njega. Trazila sam na sajtu NZS-a oko naknade na koju koliko znam imamo pravo, ali nista nisam pronasla. Molim za savet, link gde mogu pronaci uslove za dobijanje iste. Unapred zahvalna!

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko volontirate onda poslodavac nije dužan Vam plaća naknadu za rad. Međutim, ukoliko zaključite ugovor o pripravničkom radu onda imate pravo na zaradu. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 21.11.2017

Ostalo


Mogu li da se plaćaju troškovi STR prema državi (porezi, doprinosi) običnom uplatnicom, (sa pozivom na broj), a ne sa računa radnje?

Odgovor


Poštovani, 

Možete plaćati doprinose kao fizičko lice. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 21.11.2017

Ugovor o radu


Radim vec sedam godina kod privatnika , nemamm ugovor o radu tj.nisam prijavljen на бироу рада . Pitanje, mogu li tuziti poslodavca za radni staz jer mi nije uplacivan doprinos зa PIO., a inace u suprotnom bih dobio otkaz

Odgovor


Poštovani, 

Možete podneti tužbu protiv poslodavca a možete se obratiti i Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 21.11.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.