Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Ostalo

Dobar dan,idem na pravni fakultet i zbunio me je uslov koji treba da ispunim da bih bila upisana u registar advokata a to je nepostojanje radnog odnosa,da li je to prepreka pošto sam RANİJE bila u radnom odnosu koji nije povezan sa advokatskim poslom?

Poštovani, 

Uslov pri upisu u imenik advokata Advokatske komore podrazumeva da u trenutku upisa niste u radnom odnosu. To što se ranije bili u radnom odnosu nije prepreka za upis. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 26.05.2023

Otkaz od strane zaposlenog

Da li po zakonu mogu dok sam pod suspenzijom da podnesem zahtev za raskid radnog odnosa ?

Poštovani, 

Možete u svako doba da otkažete ugovor o radu. Potrebno je da to učinite u pismenoj formi uz poštovanje otkaznog roka. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 24.05.2023

Trudničko bolovanje

Postovanje, koliko (meseci) prekid u radnom odnosu moze da utice na naknadu za trudnicko bolovanje? Da li moze da se ostvari trudnicko u koliko je prekid duzi od 3-4 meseca?

Poštovani, 

Osnov za naknadu zarade tokom trudničkog bolovanja, koja se isplaćuje iz sredstava poslodavca prvih 30 dana, a od 31. dana na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, čini prosečna zarada koju je osiguranica ostvarila u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad. Ukoliko osiguranica nije ostvarila…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.05.2023

Trudničko bolovanje

Pozdrav, Pre dva meseca mi je isteklo porodiljsko bolovanje i tada je i raskinut ugovor o radu u firmi u kojoj sam do tada radila nakom toga dva meseca nisam bila u radnom odnosu i nakon dva meseca sam pocela da radim u drugoj firmi radim vec mesec dana i da li sada imam pravo na trudnicko bolovanje? Unapred hvala

Poštovani, 

Ukoliko ste u radnom odnosu kod novog poslodavca imate pravo na trudničko bolovanje kao i sva druga prava iz radnog odnosa.  

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 24.05.2023

Ostalo

Poštovani, Poslodavac je usled kradje novca organizovao poligrafsko testiranje u privatnoj režiji,jer nije mogao da utvrdi ko je kriv, ja sam isto odbila. Sada preti krivicnom prijavom zbog odbijanja poligrafa. Interesuje me da li može i po kom osnovu da pokrene bilo šta protiv mene. Hvala

Poštovani, 

Poslodavac može da pokrene krivični ili parnični postupak protiv Vas ukoliko smatra da postoji osnovana sumnja da ste nešto učinili na štetu firme. U svakom slučaju, potrebno je da dokaže svoje tvrdnje na sudu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 24.05.2023

Naknada zarade

Poštovani, Ukoliko se visina primanja (zapravo poslodavac) promeni tokom trudničkog/porodiljskog bolovanja, da li se u ukupni radni staž (npr. penziju) računa prosek od 18 prethodnih plata ili novi iznos primanja (plata), za ceo period porodiljskog odsustva?

Poštovani, 

U obračun naknade zarade računa se i rad kod prethodnog poslodavca. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.05.2023

Pripravnici

Postovani, Zaposlena sam u sudu kao daktilograf. Ove godine cu upisati pravni fakultet koji cu studirati uz posao. Zanima me da li cu nakon zavrsetka 4. godine studija biti u obavezi da staziram ili ce se moj rad u sudu (koji ce tada trajati 5 godina) moci uracunati umesto pripravnickog staza? Pozdrav.

Poštovani, 

Bićete u obavezi da stažirate jer ćete biti diplomirani pravnik. Raniji staž  u sudu koji ste stekli radići na drugim poslovima ne može se smatrati pripravničkim stažom.  

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 24.05.2023

Ostalo

Poštovani,poslodavac sam jedne radnje. Da ne dužim,sa sigurnosnih kamera u prodavnici,jasno se vidi da me radnik krade. Uzima iz kase i po 5000dinara,kakva su moja prava? Pozdrav

Poštovani, 

Možete da pokrenete disciplinski postupak sa upozorenjem o otkazu ugovora o radu. Takođe možete pokrenuti i krivični postupak protiv zaposlenog tako što ćete podneti privatnu  tužbu za delo sitne krađe. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 24.05.2023

Ostalo

Imao sam saobraćajnu nezgodu sa kamionom kod poslodavca koji je radio međunarodni transport. Pod njegovim uticajem i molbom vozio sam više nego što je zakonom propisano. Tada sam uleteo u kanal 90 km na čas bez kočenja u 3:00 h noću ne kažem tu je i moja greška što sam prihvatio da vozim više nego što treba. Ali kada sam došao u Srbiju i kada sam otišao u firmu po platu rekli su mi da plate nema…

Poštovani, 

Prema ovome što ste naveli smatramo da imate mogućnosti  za uspeh u sporu. Savetujemo Vam da angažujete advokata i podnesete tužbu protiv poslodavca. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 24.05.2023

Ostalo

Da li lice koje se prijavi za projekat "moja prva plata" i u međuvremenu diplomira, može da počne da radi u struci i da radi i dalje kao zaposleni u projektu ili mora da prekine sa radom u MPP ili mora da sačeka da završi 9 meseci radeći u MPP pa da počne da radi u struci?

Poštovani, 

Savetujemo Vam da se sa ovim pitanjem obratite Nacionalnoj službi za zapošljavanje sa kojom ste sklopili ugovor. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 24.05.2023
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.