Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Naknada zarade

Postovani,da li se zna koliko kasni isplata trudničkog bolovanja?I kojeg datuma isplacuju?

Poštovani, 

Naknadu zarade za vreme trudničkog bolovanja dobijate jednom mesečno. Fond može da kasni sa isplatom ako poslodavac kasni sa dostavom dokumentacije. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.06.2024

Radni odnos na određeno vreme

Poštovanje. Molim vas za odgovor. Ističe mi ugovor o radu na određeno vreme 25 Juna. Inače ugovor mi je oduvek na 1 mesec. Želim da dam otkaz pa me zanima da li moram to da uradim u pisanoj formi i ispoštujem otkazni rok ili mogu samo da ne potpišem nov i to je to. Da li je poslodavac posle ovoga duzan da mi isplati sva primanja i plati godisnji odmor za ovu godinu koji nisam iskoristili. Hvala

Poštovani, 

U navedenom slučaju Vam radni odnos prestaje istekom ugovora o radu i nema otkaznog roka. Samo ako pre tog datuma želite da otkažete ugovor o radu onda je potrebno da to učinite u pismenoj formi uz poštovanje otkaznog roka. Da, poslodavac je dužan da Vam isplati sve što Vam duguje. 

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 11.06.2024

Privremeni i povremeni poslovi

Dobar dan hteo sam da pitam da li imam pravo na plaćeni godišnji odmor preko omladinske zadruge i pp ugovora i da li smeju da mi daju otkaz dok sam pod komisijom lekara

Poštovani, 

Nemate pravo na GO po osnovu ugovora o PP poslovima kao ni pravo na bolovanje. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 11.06.2024

Godišnji odmor

Zanimaju me dve stvari. Prva, kad je u pitanju obostrani sporazumni raskid ugovora o radu, u medju vremenu nisam iskoristio godisnji, u firmi sam 9 meseci prijavljen na neodredjeno. Druga, ako smo usmeno dogovorili prekid ugovora o radu, a nije dogovoren otkazni rok, trebalo bi po zakonu da se radi otkazni rok. Hvala lepo

Poštovani, 

U slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa nema otkaznog roka.  Imate pravo na naknadu štete za neiskorišćeni GO. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 11.06.2024

Naknada zarade

Da li se u trudnicko racuna i.rad u inostranstvu? Pitam jer sam imala 3 meseca rada u inostranstvu pa ne znam da li to spada u onih 12 meseci sto se racunaju

Poštovani, 

Ne računa se rad u inostranstvu. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 11.06.2024

Ostalo

Pozdrav...Supruga mi je zaposlena kod poslodavca privatnika koji vrsi usluge brze hrane.Ima problema sa nogom koja joj je otekla i uredno je otisla u dom zdravlja i dobila papir o sprecenosti o radu...Da skratim, poslodavac joj je poslao poruku da ako u slucaju otvori bolovanje dobice otkaz...Kome da se obrati.Hvala.

Poštovani, 

U tom slučaju otkaz ugovora o radu bi bio nezakonit. Supruga može da se obrati Inspekciji rada ili podnese tužbu nadležnom sudu.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 11.06.2024

Ostalo

Poštovani, Koliku isplatu mogu da očekujem od poslodavca? Radim kod poslodavca 8 meseci. Hvala

Poštovani, 

Precizirajte na koju isplatu se odnosi Vaše pitanje.  

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 11.06.2024

Naknada zarade

Postovanje Radila sam u firmi 2 meseca i ostala u drugom stanju. Zanima me da li cu nastaviti redovno da primam platu onog datuma kad I ostali radnici u firmi?

Poštovani, 

Odgovor je - da, primaćete naknadu zarade. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 11.06.2024

Privremeni i povremeni poslovi

Postovani imam pitanje:ostala sam u drugom stanju radim kao higijenicarka u metrou i imam PP ugovor Oni su meni rekli da nemam pravo ma trudnicko dali je to istina.hvala

Poštovani, 

Nemate pravo na trudničko bolovanje jer je to pravo iz radnog odnosa a Vi niste u radnom odnosu. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 11.06.2024

Otkaz od strane zaposlenog

Od 1 juna sam na bolovanju-i ne mogu da radim zbog svog zdravstvenog stanja.Da li mogu svojoj firmi kao stalni radnik da u vreme svog bolovanja-firmi dam otkaz,i da mi kad ih pozovem i javim da im dajem otkaz,da mi teče i taj otkazni rok od 30 dana.-i šta sve da trazim od firme-da mi pošalju da bi ih obavestila za otkaz.

Poštovani, 

Otkazni rok teče i za vreme bolovanja. Potrebno je da otkaz dostavite poslodavcu pismenim putem. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 11.06.2024
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.