Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Ostalo

Postovani, Ukoliko firma zeli da sporazumno prekinemo radni odnos,imam informaciju da je duzna isplatiti mi otpremninu po dogovoru,s tim da ne smije biti manja od prosjecne tri zarade u CG? Da li je to tacno? Unaprijed vam hvala.

Poštovani, 

U slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa nemate pravo na otpremninu kao ni pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.06.2018

Radni odnos na određeno vreme

Postovani, Zaposlena sam na odredjeno u firmi koja je vezana za projekat.Ugovor mi istice 5.7.2018.Buduci da se ne osecam dobro da li poslodavac ipak ima pravo da me odjavi vec 5.7.ako bih pri tom par dana pre 5.7.otvorila bolovanje u trajanju od 30 dana?Unapred hvala

Poštovani, 

Poslodavac nije u obavezi da Vam produži radni odnos u  slučaju privremene sprečenosti za rad (bolovanje). 

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 21.06.2018

Ostalo

Poštovani,nakon potpisivanja prestanka ugovora o radu(tehnoloski visak)nisam dobio papire kao ni radnu knjižicu.Firma će proglasiti stečaj a ja ne mogu da se prijavim bez dokumentacije na biro i da ostvarim svoje pravo.Radio sam u firmi preko 8god.Ako se zaposlim u drugoj firmi da li mi je potrebna radna knjižica kod novog poslodavca za prijavu?Molim za odgovor,unapred hvala.

Poštovani, 

Za novog poslodavca Vam nije potrebna radna knjižica ali prethodni poslodavac mora da Vas odjavi u roku od 3 dana od dana prestanka radnog odnosa. Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.06.2018

Prestanak radnog odnosa

Poštovani,radio sam u firmi hendi tel doo,preko 8god.Prekid ugovora o radu sam potpisao(kao i većina zaposlenih)i bićemo proglašeni tehnološkim viškom ali nam zarada za maj mesec nije isplaćena kao ni otpremnina.U suprotnom da nismo potpisali ne bi ostvarili prava na biro jer bi nam dali otkaz.Koja su moja prava i da li ima svrhe tužiti firmu kojoj je račun u blokadi i koja će proglasiti stečaj?Molim…

Poštovani, 

U slučaju prestanka rada poslodavca (stečaj) zaposleni nema pravo na otpremninu. Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.06.2018

Godišnji odmor

Postovani,zaposlena sam na odredjeno, na trudnickom sam od maja 2017 godisnji odmor za 2017 nisam koristila. Porodiljsko mi je otvoreno u januaru 2018. Da li mogu godisnji odmor od prosle i od ove godine da iskoristim kada mi istekne porodiljsko odsustvo? Iz firme me zavlace pricajuci neku pricu koja je meni nejasna. Hvala!

Poštovani, 

Godišnji odmor iz prošle godine možete iskoristiti najkasnije do 30.06.2018. godine. Godišnji odmor za 2018. godinu koristite u dogovoru sa poslodavcem. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 21.06.2018

Izmena ugovorenih uslova rada

postovani,koliko puta se radniku moze menjati aneks ugovora o radu da li postoji vremenski rok od jednog do drugog aneksa(u pitanju je promena radnog mesta)

Poštovani, 

Aneks ugovora o radu zaposleni i poslodavac zaključuju kada nastane potreba za izmenom uslova rada.  Ne postoji utvrđen vremenski period između zaključenja dva aneksa ugovora o radu.  

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.06.2018

Ostalo

Postovani, Kako mogu I kome da se obratim, Zelim da saznam da li imam pravo na trudnicko ukoliko imam ugovor o posredovanju? Uredno su mi placeni porezi I doprinosi, plata je po ucinku, nemam fiksni deo. Poslodavac tvrdi da nemam pravo.

Poštovani, 

Ukoliko niste u radnom odnosu nemate pravo na odsustvo radi održavanja trudnoće. Međutim, od 01.07.2018. godine počinje da se primenjuje  novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji predviđa novčanu naknadu za žene koje nisu u radnom odnosu a su zaposlene su po osnovu fleksibilnih oblika rada. Obratite se Vašem knjigovođi. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.06.2018

Ostalo

Postovani, da li je moguce stupiti u radni odnos i ako sam u drugom stanju? Tacnije, da li poslodavac moze da odbije sklapanje ugovora, cak i ako ispunjavam sve uslove koji posao zahteva, a samo na osnovu cinjenice da sam u drugom stanju? Hvala

Poštovani, 

Možete zasnovati radni odnos kao trudnica. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 21.06.2018

Ostalo

Postovani, Ukoliko mi je trudnicko bolovanje otvoreno 21.05. 2018.godine, a pravo na porodiljsko odsustvo sticem 15.08.2018., sto je nakon stupanja novog zakona 01.07.2018, da li ce mi se visina naknade za porodiljsko odsustvo obracunati po starom ili novom zakonu? Hvala.

Poštovani, 

Visina naknade za vreme porodiljskog odustva obračunavaće se po novom Zakonu. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 21.06.2018

Ostalo

Postovani , u proslom vremenskom periodu tacnije od 01.05.2018 do 31.05.2018 sam obavljao posao fasadera u Nemackoj koji sam se za isti javio na oglas (rad na crno ) , radio sam za 7eur po satu nisam dobio pola plate , dali postoji neka organizacija ili javna ustanova gde bih mogao firmu tj gazdu da tuzim-prijavim za ne isplacene pare. Imam hrpu dokaza i slika- adrese i naziv firme protiv njega...…

Poštovani, 

Možete se obratiti Inspekciji rada u mestu u kojem ste radili u Nemačkoj. Naša država nije nadležna za poslodavce drugih država. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.06.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.