Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Tehnološki višak i otpremnina za pet godina radnog staža


Proglašena sam tehnološkim viškom i dobila sam otpremninu ali za pet godina radnog staža, jedna i po godina mi se vodi više u radnoj knjižici ali tada sam ja bila na trudničkom bolovanju i porodiljskom odsustvu za koje prethodna firma nije dostavila m4 obrazac u službu za socijalni rad, pa mi taj radni staž nije priznat za otpremninu. Da li mogu tražiti otpremninu i za tu godinu ako siz…

Odgovor


U svakom slučaju neka Siz dostavi podatke i zatražite da Vam se isplati otpremnina za preostali deo radnog staža. Pri tome vodite računa da novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od tri godine.
Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 13.01.2009

Datum od kada se priznaje porodiljsko odsustvo


POSTAVILA SAM PITANJE PRE 1 MESEC I JOŠ NISAM NAŠLA ODGOVOR. PITANJE JE OD KOG DATUMA SE PRIZNAJE PORODILJSKO, OD DATUMA KAD JE POČELO BOLOVANJE ILI KAD JE AGENCIJA DALA REŠENJE?

Odgovor


Pitanje Vam nije precizno postavljeno, međutim ukoliko smo ga dobro razumeli, porodiljsko odsustvo se računa od dana kada je počelo a to ja prema članu 94. Zakona o radu najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj. 
Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 13.01.2009

Otpremnina zaposlenom u slučaju tehnološkog viška


Interesuje me da li se pod rečju ZARADA, smatra bruto ili neto zarada zaposlenog? Radi se o otpremnini zaposlenom u slučaju proglašenja tehnološkim viškom. U Zakonu stoji da se ista računa na osnovu zarade zaposlenog, pa me interesuje da razjasnite o kojoj se zaradi radi.

Odgovor


Poslodavac je dužan da pre otkaza ugovora o radu, u smislu člana 179. tačka 9) ovog zakona, zaposlenom isplati otpremninu u visini utvrđenoj opštim aktom ili ugovorom o radu. Otpremnina iz stava 1. ovog člana ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu za prvih 10…
Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.01.2009

Pripravnik-volonter preko NSZ u Kovinu


Bila sam pripravnik-volonter preko NSZ 9.mes., u OU Kovin, kada sam konkurisala za pripravnika i primljena sam. Da li mi se taj pripravnički staž računa? Ja sam dobila informaciju da se ne računa već moram da odradim 1.god. koliko je potrebno-sa višom školom?

Odgovor


Smatramo da bi vreme koje ste proveli radeći kao pripravnik volonter trebalo da Vam se uračuna kao pripravnički staž. Ipak,  ovo će zavisiti i od struke za koju se osposobljavate i uslova koju ista propisuje.
Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.01.2009

Praćenje programa za dobijanje licence za rad u školi


Nedavno sam diplomirala na odseku za komparativnu književnost, te trebam da krenem u potragu za poslom, interesuje me da li mogu da pratim program za dobijanje licence da bih radila u školi?

Odgovor


Da biste počeli da pratite program za dobijanje licence morate da zasnujete radni odnos u svojstvu pripravnika. Pripravnički staž traje najduže dve godine od dana zasnivanja radnog odnosa. Za vreme trajanja pripravničkog staža, radi savladavanja programa za uvođenje u rad nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika, ustanova…
Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.01.2009

Pripravnički staž za dipl. pravnika


Koliko traje pripravnički staž za dipi.pravnika i da li se nakon njega polaže ispit?

Odgovor


Da biste stekli pravo na polaganje pravosudnog ispita potrebno je da kao diplomirani pravnik pri sudstvu i advokaturi radite 2 godine, a ukoliko pripravnički staž obavljate radeći u privredi odn. kod poslodavca neophodno je da prođe 3 godine pre nego ispunite uslov.
Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.01.2009

Kaznene odredbe za profesora bez propisane diplome


Inspekcijskim uvidom konstatovano je da jedan od nastavnika srpskog jezika od 95. godine nema nostrifikovanu diplomu i položen stručni ispit u Srbiji. Zvanje mu glasi: dipl.prof.hrvatskoga jezika i južnoslovenskih književnosti pod a i povijest umjetnosti pod b, Zadar 1979. Kakav je njegov status od tog momenta, budući da ja kao prof.srpske književnosti i srpskog jezika trenutno nemam punu normu,…

Odgovor


Odgovornost, kao i kaznene odredbe  u ovom slučaju utvrdiće sama inspekcija. O statusu, validnosti diplome i mogućnosti daljeg predavanja dotičnog profesora  takođe će odluku doneti  prosvetni inspektor.
Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 13.01.2009

Ukidanje službe logistike i pravo na otpremninu


Firma u kojoj radim ukida službu logistike i zajedno sa drugom firmom osniva novu (treću) firmu u kojoj ćemo raditi. Ukoliko ne želim da pređem u novu firmu da li imam pravo na otpremninu?

Odgovor


Prema članu 147. Zakona o radu u slučaju statusne promene, odnosno promene poslodavca, u skladu sa zakonom, poslodavac sledbenik preuzima od poslodavca prethodnika opšti akt i sve ugovore o radu koji važe na dan promene poslodavca. Dalje prema čl. 149 istog zakona poslodavac prethodnik dužan je da o prenošenju ugovora o…
Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 13.01.2009

Potpisivanje upozorenja tj. pred otkaznog papira


U privatnoj firmi su podeljeni papiri koja sadrži - UPOZORENJE TJ PRED OTKAZNI PAPIR citiram ' NA OSNOVU ČLANA 180 ZAKONA O RADU (' SLUŽBENI GLASNIK RS' br. 24 / 05 i 61 / 05 ) dostavljam vam Upozorenje ! Razlozi : nepoštovanja radne discipline....." i da ako u roku god dana se ponovi ista greška BEZ UPOZORENJA TAJ RADNIK MOŽE DOBITI MOMENTALNI OTKAZ - Smatram da sam odgovorna radnica i…

Odgovor


Navešćemo Vam šest tačaka iz člana 179. Zakona o radu prema kojim poslodavac ima pravo da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdani razlog koji se odnosi na radnu sposobnost zaposlenog, njegovo ponašanje i potrebe poslodavca, i to :1) ako zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti…
Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 13.01.2009

Posao u državnoj instituciji za apsolventa psihologije


Trenutno sam apsolvent psihologije, zanima me od kog trenutka mogu da konkurišem za posao u državnoj instituciji, da li kada položim sve ispite a pre diplomskog, da li uopšte mogu pre diplomiranja da radim, znam za neke slučajeve ali ništa konkretno?

Odgovor


Postoje slučajevi kada se može zasnovati radni odnos bez završenog  fakulteta. Na primer: apsolvent koji predaje u školi ( zbog deficita nastavnika ). Međutim tada se zasniva radni odnos na određeno vreme koji bi tek nakon sticanja stručnog dokumenta mogao da preraste u radni odnos na neodređeno vreme.
Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 13.01.2009
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.