Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Prava zaposlenih

Postovanje Radim u privatnoj firmi, radimo i vikendom slobodan dan imamo svake druge nedelje, u plati nam ne ulazi vikend a u odmor se racuna cak i subota i nedelja kao radni dan . Poslodavac se obezbedjuje tako sto potpisujemo ono sto nismo koristili, na platnom listicu cak potpisujemo isplatu u gotovini koju nismo dobili.......... Kako i na koji nacin ja mogu da ostvarim…

Ne postoji način da ostvarite svoje pravo ukoliko radite to što poslodavac traži od vas, iako znate da je to protivno zakonu. Jedino što možete da uradite je da poslodavca prijavite inspekciji rada, ali inspekcija bez vaše pomoći neće puno uraditi.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 01.03.2015

Pravo na godišnji odmor

Radila Sam u privatnoj firmi od 01.09. 2014 -28.02. 2015.da Li imam pravo na godisnji I koliko.Hvala

U 2014. godini imali ste pravo na 1/3 godišnjeg odmora za 4 meseca rada, a u 2015. godini imate pravo na 1/6 godišnjeg odmora za 2 meseca rada.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 01.03.2015

Stručna sprema

Da li je za mesto V.D direktora sektora potrebna odredjena strucna sprema ili je dovoljno na primer IV stepen?

Poslodavac sam, svojim internim aktima, određuje koja je potrebna stručna sprema za vd direktora sektora.

Kategorija pitanja: Sistematizacija radnih mesta | postavljeno: 01.03.2015

Trajanje ugovora o radu na određeno vreme

Postivani, saznala sam da sam trudna ali ne bih odmah otvarala trudnicko bolovanje. Prijavljena sam na odredjeno i potpisujem ugovor na po mesec dana. Da li mogu da mi ne produze ugovor ukoliko ne odem na trudnicko a kazem im da sam trudna ?

Poslodavac ne može da vam otkaže ugovor o radu dok ste trudni. Zakon propisuje da se u slučaju trudnoće radni odnos na određeno vreme produžava do isteka odsustva sa rada radi nege deteta. 

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 28.02.2015

Rad na crno

Poštovani, Moja sestra radi već 3-4- godine u prodavnici peciva.Radi bez ugovora bilo kakvog.ponekad joj daju blanko ugovor da potpiše.radi već 3 godine samo drugu smenu a takav dogovor nije bioo.Razgovarala je sa poslodavcem ali je on ignoriše.Na osnovu čega može da ih tuži i koliko dugo to traje? Ja radim u firmi preko agencije za zapošljavanje i na dobijam putne…

Vaša sestra može da tuži poslodavca zbog rada na crno- Ukoliko može da dokaže (svedocima ili pismenom dokumentacijom) da radi bez zaključenog ugovora o radu, sud će doneti presudu u njenu korist, odnosno utvrdiće da je zasnovala radni odnos kod poslodavca i obavezaće poslodavca da joj uplati pripadajuće doprinose. Nema pravila koliko može da traje sudski postupak, ali…

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 28.02.2015

Obračun visine zarade

Kako se obracunava zarada ako u ugovoru stoji:zarada zaposlenog se obracunava tako sto se zarada za najednostaviji rad pomnozi sa koeficijentom.Molim za brzi odgovor hvala

Ugovor o radu bi morao da sadrži novčani iznos osnovne zarade na dan zaključenja ugovora o radu. Ukoliko je zarada za najjednostavniji rad minimalna zarada, pomnožite je sa vašim koeficijentom.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 28.02.2015

Trajanje ugovora o dopunskom radu

Interesuje me na koji vremenski period najvise se moze zakljuciti Ugovor o dopunskom radu?

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena. Po važećem Zakonu o radu ne postoji ograničenje vremenskog perioda za trajanje ugovora o dopunskom radu. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 28.02.2015

Tužba zbog neisplaćenih zarada

Poštovanje, da li je Osnovnom sudu u mestu u kome se nalazi sedište preduzetnika dovoljno predati pismenu tužbu sa obrazloženjem iste i platne liste za neisplaćene zarade? Unapred hvala na odgovoru.

Tužba i svaki drugi podnesak mora imati određenu formu, sadržati odeđeni zahtev, mora biti potpisana i mora biti predata u dovoljnom broju primereaka za sud i suprotnu stranu. Ne preporučujemo vam da sami podnosite tužbu. Angažujte nekog advokata koji će to uraditi za vas. Ukoliko nemate novca za advokata pokušajte da se dogovorite sa advokatom da ga platite po dobijenom…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 27.02.2015

Dopunski rad

PO KOM UGOVORU LICE MOZE DA BUDE PRIJAVLJENO U DRUGOJ FIRMI,AKO JE U JEDNOJ FIRMI PRIJAVLJEN NA NEODREDJENO.KAKO MOZE BITI PRIJAVLJEN U DRUGOJ FIRMI?

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena.

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 27.02.2015

Otkaz od strane zaposlenog

Poštovani, radim u inostarnoj kompaniji na određeno - svaka 3 meseca mi produžavaju ugovor. Prema članu u UG otkazni rok je 15 dana. Firma će mi produžavati UG bez problema (do sad 2x produžen), ali za tu platu sam odlučio da više neću raditi. Da li ja moram njima da najavim 15 dana pre isteka tekućeg UG da neću potpisati novi UG na određeno ? Hvala.

Ukoliko ne želite da potpišete novi ugovor o radu na određeno vreme niste dužni da to najavite poslodavcu. Nakon isteka ugovora o radu na određeno vreme, radni odnos se produžava samo ukoliko vi i poslodavac zaključite novi ugovor o radu. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 27.02.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.