Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Raspoređivanje na niže radno mesto

Postovani, Vec preko 30 godina se nalazim na celu sefa poslovnice zdravstvenog osiguranja .Imam visu socijalnu skolu.Na mjestu sefa sam imao koeficijent 13,a bez ikakvog razloga sam degradiran na nize rano mjesto u skladu sa svojom strucnom spremom i dodijeljen mi je pripadajuci koeficijent 9.Nikada nisam disciplinski odgovarao niti je bilo kakvih prituzbi na moj rad.Zanima…

U odluci kojom ste degradirani na niže radno mesto morali bi biti navedeni razlozi zbog kojih je to učinjeno. Ukoliko nema razloga ili razlozi ne stoje svoja prava možete tražiti sudskim putem.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 13.01.2015

Pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti

Poštovani, radim u preduzeću 13 godina na neodređeno. Biću odjavljena po osnovu tehnoliškog viška sa isplatom otpremnine. Takođe želim da se prijavim Nacionalnoj službi za zapošljavanje za nadoknadu od nezaposlenosti. Međutim, u svoj posed imam poljoprivredno zemljište dobijeno po osnovu nasledstva, pa me zanima da li će mi to biti smetnja za ostavrivanje prava za naknadu…

Imovina koju imate neće biti smetnja za ostvarivanje prava na naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 13.01.2015

Obračun prekovremenog rada

Postovani, da li se uvecanje od 26% u odnosu na osnovicu vrsi u odnosu na svaki sat prekovremenog rada u toku jednog dana, dakle u odnosu na svaki od cetiri sata ponaosob, ili to uvecanje obuhvata ta 4 sata ukupno? Hvala.

Isti je obračun ukoliko uvećanje od 26% računate za svaki sat prekovremenog rada posebno ili prvo saberete prekovremene sate pa ukupan prekovremeni rad uvećate za 26%.  

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 13.01.2015

Poštovanje otkaznog roka

Zanima me koje su posledice ako ne ispostujem otkazni rok do kraja? Posto sam dobio ponudu za drugi posao na koji bih presao pre isteka otkaznog roka kod trenutnog poslodavca.

Ukoliko ne ispoštujete otkazni rok i poslodavac zbog toga pretrpi štetu, može vas tužiti za naknadu štete.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 13.01.2015

Prestanak radnog odnosa zbog odlaska u penziju

posotovani pravnice,da li idem u penziju ako sam napunio 65 starosnih,a 2015 punim 40 radnih. da li imam pravo da ostanem na poslu do 2015. godine

Zakon o radu propisuje da radni odnos prestaje kad zaposleni navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ako se poslodavac i zaposleni drukčije ne sporazumeju. To znači da možete nastaviti da radite samo ako se poslodavac slaže s tim.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 12.01.2015

Tužba zbog razlike u zaradi

Poštovani moj trenutni poslodavac zadnjih nekoliko godina ne isplaćuje zarade po kolektivnom ugovoru. Da li postoji mogućnost pokretanja sudskog postupka za nadoknadu razlike između ugovorene i isplaćene zarade? Da li u tom slučaju period za koji mogu da se potražuju razlike u zaradi iznosi 3 godine? Unapred hvala.

Možete poslodavca tužiti sudu zbog razlike u zaradi koju ste trebali da primite i koja vam je isplaćena. Možete tužiti za poslednje 3 godine, jer sva potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju kada proteknu 3 godine.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 12.01.2015

Radna knjižica

Molim vas potreban mi je odgovor zaposljena sam na odredjeno vreme u firmi.Poslodavac mi je produzio ugovor na jos tri meseca aneksom dakle nije bilo otkaza pa novog ugovora vec samo aneks.Zanima me hocu li imati problema sa radnom knjizicom kako ce mi to produzenje biti upisano u radnoj knjizici jer ona nakon isteka ugovora mora biti zakljucena pa novi ugovor pa se…

Nećete imati problema sa radnom knjižicom. Poslodavac će vam u radnu knjižicu upisati od kad do kad ste kod njega radili.  Radna knjižica nije toliko značajna. Bitno je da li su vam uplaćeni pripadajući doprinosi, što se može proveriti u PIO fondu.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 12.01.2015

Uplata doprinosa

Radio sam u Vrbasu jednom javnom komunalnom preduzeću 30 godine,i vise ne radim,,prilikom provere staza utvrdio u fondu pio da staz tj,doprinosi nisu uplaćivani od jula 2011.do decembra 2014. Nakoji način da nateram JKP da uplati doprinose,da li moram da pokrenem sudski spor,iako je to drzavno preduzeće koje mora da uplaćuje doprinose,ili da tuzim Opstinu VRBAS,.

Ne možete pokrenuti sudski spor kojim biste tražili samo uplatu doprinosa. Sud je zauzeo stav da tužbeni zahtev kojim se traži samo uplata doprinosa ne spada u sudsku nadležnost. Obratite se poreskoj upravi i Pio fondu. Takođe možete protiv odgovornog lica poslodavca podneti krivičnu prijavu zbog krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 12.01.2015

Tužba zbog neisplaćene otpremnine

OTPUST DUGA Poslodavac nas je proglasio tehnoloskim viskom ali nam nije hteo dati takvo resenje sve dok nismo potpisali resenje o otpustu duga po pitanju isplate otpremnine.Prakticno,on je to prisilno iznudio od nas uz obrazlozenje da cemo biti upuceni u drugo mesto rada udaljeno oko 100.km.Zbog toga smo morali to da potpisemo,pa nas zanima da li sada mozemo da trazimo…

Ukoliko biste uspeli da dokažete da ste bili prinuđeni da potpišete otpust duga po pitanju isplate otpremnine, mogli biste uspeti u sporu, ali je poslodavac u svakom slučaju u prednosti jer ima potpisan otpust duga.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 12.01.2015

Pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti

istekao mi je ugovor o radu na odredjeno vreme i ja ne zelim da ga produzim.pitanje imam li pravo na naknadu na birou?

Imate pravo na naknadu ako ste bili obavezno osigurani za slučaj nezaposlenosti najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 12.01.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.