Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Ostalo

Postovani, zaposlena sam vec 4 godine u jednoj firmi na neodredjeno vreme. Po struci sam master ekonomista sa VII stepenom strucne spreme, ali ja u toj firmi nemam svoj opis posla, setaju me sa jednog mesta na drugi. Zanima me Vas savet ukoliko bih potrazila savet od advokata, da li bih dobila svoja prava koja mi sleduju. Nadam se skorijem odgovoru Pozdrav

Poštovani, 

Kao što smo već odgovorili, možete se obratiti Inspekciji rada ili advokatu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 08.07.2024

Ostalo

Postovani, Radni odnos mi je prestao 30.06.sporazumnim raskidom, ali ja svoj primerak nisam dobila, da li na evidenviju mogu da se orijavim bez tog dokumenta? Hvala unapred

Poštovani, 

Možete da se prijavite i bez tog dokumenta. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 08.07.2024

Pripravnici

Poštovani koliko traje pripravnički kod pravnika i nakon toga šta dalje radim da vih postala advokat?

Poštovani, 

Trajanje pripravničkog staža za pravnike zavisi gde ćete stažirati. U sudu i kod advokata pripravnički staž traje 2 godine. Da biste postali advokat potrebno je da završite pripravnički staž, položite pravosudni i  advokatski ispit. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 08.07.2024

Prekovremeni rad

Da li radnok sme da I'ma uvid u svoje prekovremene sate,posto od nas kriju I nece da nam kazu?

Poštovani, 

Poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun. U obračunu bi trebalo da bude prikazano koliko ste imali prekovremenih časova rada. 

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 07.07.2024

Prestanak radnog odnosa

Postovani Prijavljena sam 1.07 na 1 mesec. Odredjeno. Ali mislim da Necu jos dugo jer vlasnici se ponasanju grozno. Mislila sam da radim ovaj mesec do kraja. Ali kada je najbolje da dam otkaz i da im kazem da ne zelim vise da radim. Da li mogu imati neke posledice jer koliko vidim samo tuze radnike.

Poštovani, 

Potrebno je da otkaz ugovora o radu dostavite poslodavcu u pismenoj formi i da ispoštujete otkazni rok. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 07.07.2024

Ostalo

Postovanje. Dali je zakonom propisana cifra koju je poslodavac duzan da isplati u slucaju smrti zaposlenog ? Ako jeste koja je to cifra?

Poštovani, 

Zakonom nije propisan iznos naknade troškova  koju je poslodavac  dužan da isplati u slučaju smrti zaposlenog. Taj iznos je regulisan opštim aktom poslodavca. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 07.07.2024

Godišnji odmor

Poštovani, U novoj firmi radim 7 meseci i idem na GO. Zanima me kako se vrši obračun zarade za vreme trajanja GO? Pre ove firme, radila sam dve godine u staroj firmii mesec dana sam provela na birou, pa posle biroa sam se zaposlila u trenutnoj firmi. Da li mi u prosek zarade za vreme trajanja GO ulazi 5 nula ili kako? Hvala unapred.

Poštovani,

Obračun naknade za godišnji‌ odmor⁣ se vrši na osnovu osnovne plate⁣ radnika, odnosno‌ prosečne zarade⁣ koju‌ je ostvario u prethodnih⁣ 12 meseci.‌ Prvo,‌ utvrdite

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 07.07.2024

Ostalo

Po obracanju inspekciji rada,jedan od inspektora mi predlaze,vec drugi put da,negde,uz kafu po gradu razmitrimo predlog o udaji,a drugi predlog ,na postavljana pitanja je bio da se "okacim"o tavan,kroz salu rekoh,ponude nisu u mojoj sveri interesovanja,i uputio me covek na sledeca vrata inspktora,gospodje jedne,koja je razmatrala bas iste teme tri posla gomex-kraj septembar,kao jos dva nakon toga…

Poštovani, 

Ukoliko Inspekcija rada ne preduzme ništa po Vašoj prijavi, savetujemo Vam da svoja prava ostvarite sudskim putem. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 07.07.2024

Ugovor o radu

Postovani, po zanimanju sam master ekonomista sa VII stepenom strucne spreme. Radim u firmi skoro 4 godine, na neodredjeno vreme, ali nemam svoj opis posla, tacnije setaju me sa jednom posla na drugi, tako od pocetka. Radno mesto mi je: Samostalno finansijsko racunovodstveni saradnik. Htela bih od Vas da dobijem savet ukoliko bi tuzila poslodavca da li bi dobila svoj opis posla i koje mogucnosti…

Poštovani, 

Vi ste u obavezi da obavljate poslove za koje ste zaključili ugovor o radu. Ugovor o radu mora da sadrži naziv i opis poslova koje zaposleni treba da obavlja. Savetujemo Vam da se obratite inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 07.07.2024

Ostalo

Pošovani, Interesuje me da li lice koje je korisnik starosne penzije i ima zakljucen ugovor o privremenim i povremenim poslovima ima pravo na utvrđivanje povrede na radu od strane lekarske komisije Rfzo ukoliko je poslodavac predao izveštaje o povredi na radu?

Poštovani, 

Imate pravo na utvrđivanje povrede na radu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 07.07.2024
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.